EXPLORÂND UNIVERSUL SERIALELOR TV ÎN ROMÂNIA COMUNISTĂ: “ARABELA”

După navele și mările agitate ale “Liniei Maritime Onedin” lăsate în urmă, ne îndreptăm atenția spre un alt serial oferit de televiziunea perioadei comuniste: serialul “Arabela”. În timp ce Judy și Clarance ne-au făcut să visăm la aventuri exotice, “Arabela” promitea să ne duca într-o lume plină de mister și intrigi. Așadar, haideți să deschidem filele acestui captivant capitol al televiziunii din trecut și să descoperim farmecul și impactul acestui serial asupra publicului de atunci. De la fuste plisate la secrete bine păstrate, “Arabella” ne invita să explorăm nuanțele vieții într-o epocă cu totul aparte.

SĂ NE REAMINTIM

“Arabela” era un film serial pentru copii realizat de Televiziunea din Cehoslovacia (Ceskoslovenska Televize) în colaborare cu Westdeutscher Rundfunk (WDR), în perioada 1979-1981. Serialul a fost lansat pe 25 decembrie 1980 și avea 13 episoade a câte 30 minute, era interpretat în limba cehă și sub-titrat în limba română, pentru publicul din România. Realizat pentru cei mai mici telespectatori, filmul era savuros pentru toată lumea, întrucât scenariștii combinaseră două planuri de acțiune într-un fir epic ingenios și amuzant, așa încât întâmplările se derulau irezistibile, indiferent de vârstă. Personajele de ficțiune se aflau în conflicte de nedepășit și evadau din Țara poveștilor pentru a pătrunde în viața reală a atât de blândului domn Karel Majer. Acesta era nimeni altul decât personajul care își încânta audiența seara, citind pe micul ecran, povești pentru copii. Povestea a început atunci când acesta a găsit un clopoțel, obiect care s-a dovedit mai târziu a fi fermecat. Dintr-o dată, pașnicul domn Majer s-a transformat în eroul unor evenimente neobișnuite, perturbând liniștea sa și a familiei sale. Unele scene erau de un umor irezistibil. Intrigile malefice ale Vrăjitorului de rangul II Rumburak a zguduit lumea basmelor, întrucât acesta se simțise ignorat și nedreptățit. Prințesa Arabela, fiica regelui lumii basmelor, speriată de manevrele lui Rumburak, a evadat în lumea oamenilor, folosind un Inel fermecat, care putea îndeplini orice dorință, printr-o simplă rotire. Călătoria în universul uman trebuia să aibă și o latură romantică, așa că prințesa l-a întâlnit aici pe Petr, un tânăr și chipeș cineast, romantic și foarte priceput în profesia sa. După cum era de așteptat, o frumoasă poveste de dragoste s-a înfiripat între cei doi. Numai că nici Rumburak nu s-a dat bătut, ci s-a aliat cu Prințesa Xenia, cu care a întocmit un plan pentru distrugerea lumii basmelor prin introducerea tehnologiilor moderne, preluate din lumea oamenilor. Planul malefic a nemulțumit lumea basmelor, întrucât se pierdea farmecul inefabil al lumii imaginare. În paralel, în lumea reală, Honzik, fiul domnului Majer, a furat cumva Inelul Arabelei, ignorând potențialele pericole care ar fi putut apare dacă acesta ar fi ajuns în mâinile dușmanilor. Așa a început seria de evenimente palpitante, urmăriri și dueluri, în care magia s-a confruntat cu armele moderne ale tehnologiei folosite de oameni. Vrăjile, Inelul magic, globul de cristal, valiza zburătoare au jucat un rol extrem de important în serial.

Câteva titluri ale episoadelor:

“Cum a găsit domnul Majer clopoțelul”

“Răzbunarea lui Rumburak”

“Peter și prințesa”

“Dispariția lui Peter”

“Teckelul dlui Majer”

“Civilizația își urmează cursul”

“Marele vis al lui Rumburak”

“A început cu un clopoțel, se termină cu un clopoțel”

Din distribuție au făcut parte: Vladimír Menšík (în rolul dlui Karel Majer), Stella Zázvorková (Vera Majerová), Jana Nagyová (Prințesa Arabela), Vladimír Dlouhý (Petr Majer), Jiří Lábus (vrăjitorul Rumburak), Dagmar Patrasová (prințesa Xenia).

Pe scurt, serialul a fost caracterizat de magie, de metamorfoza între două lumi înlănțuite și de un Peter care s-a vrut o punte între mit și realitate. Un serial înrudit cu universul Narniei, în care realitatea Cehoslovaciei era omni-prezentă, fără să fie satiră politică. Copiii au îndrăgit puzzle-ul de întâmplări ale fiecărui episod, în timp ce adulții puteau desluși imaginea unei societăți pentru care multe ferestre erau zidite. Un exercițiu de libertate.

CONTINUAREA

Povestea a continuat 10 ani mai târziu, cu “Arabela se întoarce”.

În 2013, regizorului și scenaristului Vaclav Vorlicek i s-a propus să realizeze un remake al serialului, pentru televiziunea germană, cu distribuție 100% germană. A refuzat.

Actriţa Jana Nagyova a intrat într-un con de umbră după finalul serialului. În prezent, este stabilită în Germania, are trei copii și a renunțat la actorie, pentru a se ocupa de afacerea personală cu cosmetice.

Serialul a fost introdus în grila de programe a postului TV Prima Comedy, putând fi urmărit de luni până joi, de la ora 19.30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights