5 MARTIE ÎN ISTORIE

al-kapak, 5 martie

5 martie este a 65-a zi a anului. Mai sunt 301 zile până la finalul anului.

1616: Lucrarea lui Nicolaus Copernic “De revolutionibus oribium coelestium” a fost declarată eretică de Biserica Catolică, pentru teoriile legate de astronomie

1658: A început domnia lui Mihnea Radu în Țara Românească 

1711: Printr-un ucaz al țarului Petru cel Mare, în cadrul reformelor sale, a fost definită o noua funcție, cea de Oberfiskal, funcționar superior care avea în subordine 500 fiskalii care urmau să îi descopere pe judecătorii corupți, pe cei ce înșelau fiscul sau pe funcționarii care cereau mită

1887: S-a născut inginerul Corneliu Micloși (d. 1963)

1889: La Ateneul Român a avut loc primul concert susținut de orchestra Societății Filarmonice Române (actuala Filarmonică George Enescu)

1893: A murit istoricul Hippolyte Taine (n. 1828)

1898: S-a născut primul prim-ministru al Republicii Populare Chineze, Ciu Enlai (d. 1976)

1902: A fost adoptată “Legea pentru organizarea meseriilor”, cunoscută sub numele de Legea Missir (a intrat în vigoare pe 13 septembrie)

1908: S-a născut actorul Rex Harrison (d. 1990)

– 1918: Capitala Rusiei a fost mutată de la Petrograd la Moscova

traducerea, radu stanca, 5 martie

1919: Decret-lege privind adoptarea calendarului gregorian în România, începând cu 1 aprilie 1919 (pe stil vechi)/ 14 aprilie (pe stil nou)

1920: S-a născut poetul Radu Stanca (d. 1962)

1925: A murit geologul Gheorghe Munteanu Murgoci (n. 1872)

1931: “Pactul de la Delhi”, încheiat de Mahatma Gandhi cu E. Irwin, viceregele Indiei, privind suspendarea campaniei de nesupunere civilă, începută în martie – aprilie 1930, organizarea unei consfătuiri a delegaților Congresului cu guvernul britanic

1933: Partidul nazist al lui Adolf Hitler a obținut 43.9% la alegerile Reichstag, ceea ce a permis apoi naziștilor să treacă legea de abilitare și să stabilească dictatura

1935: S-a născut actorul de pantomima Romulus Sârbu (d. 2021)

1946: Churchill a declarat la Fulton (Missouri) că de la Stettin (Baltica) până la Trieste (Adriatica), o “cortină de fier” a coborât, traversând continentul european. A început războiul rece

1953: A murit Iosif Vissarionovici Stalin, la 74 ani. Trupul său a fost mumificat și păstrat în Mausoleul lui Lenin până la 3 octombrie 1961, când a început destalinizarea în URSS. Apoi a fost îngropat lângă zidul Kremlinului

1953: A murit compozitorul Serghei Prokofiev (n. 1891)

1955: A murit prozatoarea Hortensia Papadat-Bengescu (n. 1876)

1960: A murit scriitorul Istvan Asztalos (n. 1909)

1963: A murit cântăreața de muzică country Patsy Cline (n. 1932)

1966: A murit poeta Anna Ahmatova (n. 1889)

1968: Prima ediție a Festivalului Internațional de muzică ușoară Cerbul de Aur, la Brașov (5-10 martie)

1999: A murit graficiana Tia Peltz (n. 1923)

2012: A murit actrița Angela Chiuaru (n. 1928)

2019: A murit compozitorul Doru Popovici (n. 1932)

ZIUA MONDIALĂ A EFICIENȚEI ENERGETICE

ZIUA NAȚIONALĂ A ABSINTULUI

Absintul este cunoscut și sub numele de „zâna verde”. Își are originea în Elveția în secolul al XVIII-lea și a devenit popular la începutul secolului al XX-lea Franța, în special în rândul artiștilor și scriitorilor. Băutura este adesea asociată cu misticismul si cultura boemă, ceea ce o face o băutură deosebit specială astăzi.

ZIUA NAȚIONALĂ A PĂLĂRIEI TRADIȚIONALE DIN KÂRGÂSTAN

Este sărbătorită din 2011, datorită inițiativei cineastului Yrysbek Jabirov. Ak-kalpak este o șapcă din Kârgâzstan care îi distinge pe kârgâzi de alte grupuri etnice locale, susținând totodată incluziunea. Articolele pentru cap sunt considerate un simbol național „de facto” din 2011. Spre deosebire de alte îmbrăcăminte tradițională kârgâză, sunt încă purtate de bărbați de toate vârstele atât la oraș, cât și în munți.

ZIUA DE CONȘTIENTIZARE A TULBURĂRILOR DE IDENTITATE DISOCIATIVĂ – 5 martie

Are rolul de a crea conștientizare despre T.I.D. Persoanele care au T.I.D. pot simți că au personalități multiple care trăiesc în corpurile lor. Aceste personalități pot avea diferite nume, vârste, genuri și înfățișări. Adesea sunt diagnosticate greșit sau deloc. Prin creșterea gradului de conștientizare, publicul larg poate obține o mai bună înțelegere a afecțiunii.

Cunoscută în prezent sub numele de Tulburare de Identitate Disociativă, Tulburarea de Personalitate Multiplă este o afecțiune relativ nouă. Pentru cei diagnosticați cu ea, totuși, poate fi o experiență terifiantă, însoțită de schimbări de dispoziție nesigure și neîncredere în sine. Pe 5 martie, Ziua Personalității Multiple își propune să schimbe aceste temeri prin răspândirea conștientizării existenței sale, ajutând pacienții și familiile lor cu resurse și metode pentru a face față.

5 MARTIE – CINCO DE MARCHO

Se sărbătoreste în fiecare an pe 5 martie, cu doar 12 zile înainte de Ziua Sf. Patrick. Această sărbătoare pregătește ficatul pentru bautura care va fi consumata de Sf. Patrick. Este tinuta de către cei care nu sunt obisnuiti cu băutura. Chiar dacă Cinco de Marcho este o sărbătoare a băuturii, este recomandabil să beți cu moderație.

ZIUA NUMELOR UNICE – 5 martie

Ziua prenumelor unice se serbează în prima marți a primei săptămâni întregi din martie. Este o zi dedicată celor cu nume unice sau rare. Este, de asemenea, pentru acele persoane cu nume greu de pronunțat și unde oamenii de obicei le întreabă cum să-și pronunțe numele. Pasionatul de onomatologie Jerry Hill se află în spatele originii acestei zile în 1997. Ai un nume unic sau cunoști pe cineva cu un nume unic special?

LA MULȚI ANI, SCOTT!

ZIUA NAȚIONALĂ A DANSULUI LA OLIȚĂ

Este vorba despre mișcările pe care oamenii le fac atunci când trebuie să folosească toaleta. Acest dans se face voluntar sau involuntar atunci când vezica urinară a unei persoane este plină. Dansul este de ajutor copiilor, deoarece este un semnal clar pentru părinții lor că trebuie să folosească toaleta. Este un dans amuzant, dar este și un simplu mijloc de comunicare. Uneori, copiii se pot găsi în situații în care nu se simt confortabil în exprimarea verbală a nevoii lor de a folosi baia.

Sursa foto

https://www.thejakartapost.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights