22 MARTIE ÎN ISTORIE

22 martie este a 82-a zi a anului. Mai sunt 284 zile până la finalul anului.

– 1832: A murit poetul Johann Wolfgang von Goethe (n. 1749)

– 1868: S-a născut esteticianul Mihail Dragomirescu (d. 1942)

– 1875: S-a născut scriitorul Hans Grimm (d. 1959)

– 1884: La Teatrul Național a avut loc premiera piesei lui Vasile Alecsandri, “Fântâna Blanduziei”, având pe afiș nume mari ale scenei românești: Constantin Nottara, Aristizza Romanescu

– 1895: Auguste și Louis Lumiere au făcut la Paris prima demonstrație a cinematografului, utilizând un film din celuloid

– 1903: S-a născut muzicologul Virgil Gheorghiu (d. 1977)

– 1912: Au fost aprobate legea și statutele pentru înființarea Societății Scriitorilor Români

– 1913: A murit politicianul Gheorghe Grigore Cantacuzino, prim ministru al României (n. 1832)

– 1926: Începutul grevei generale a muncitorilor de la Reșița

– 1926: Constituirea Federației Române de Box

– 1933: Germania nazistă a deschis primul sau lagăr de concentrare, la Dachau

– 1937: S-a născut antrenorul Emerich Enei

– 1938: S-a născut actorul Remus Mărgineanu (d. 2022)

– 1943: Premiera filmului “O noapte furtunoasă”, ecranizare a celebrei comedii a lui Ion Luca Caragiale (distribuție: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, regia: Jean Georgescu)

– 1945: A fost înființată la Cairo, în Egipt, Liga Arabă

– 1946: Regatul Unit a acordat independență deplină Transiordaniei

– 1948: S-a născut istoricul Mihnea Berindei (d. 2016)

– 1949: S-a născut actrița Fanny Ardant

– 1950: S-a născut muzicianul Goran Bregovic

– 1951: S-a născut actrița Tora Vasilescu

– 1963: The Beatles au lansat primul lor album “Please, Please Me”, în Marea Britanie

– 1965: Plenara CC al PCR a ales în funcție de prim-secretar pe Nicolae Ceaușescu, la propunerea lui Ion Gh Maurer

– 1965: Bob Dylan a lansat albumul “Bringing It All Back Home”

– 1975: S-a născut actrița Ioana Flora

– 1992: Căderea comunismului în Albania: Partidul Democrat din Albania a câștigat o majoritate decisivă  la alegerile parlamentare

– 1995: Cosmonautul Valeri Poliakov a revenit pe Pământ, după ce a stabilit un record de 438 zile în spațiu

– 1997: Cometa Hale-Bopp a atins cea mai mare apropiere de Pământ la 1315 UA (aprox 195 milioane km)

– 1997: Tara Lipinski (14 ani și 9 luni) a devenit cea mai tânără campionă mondială la patinaj artistic feminin

– 1999: A murit criticul Valeriu Cristea (n. 1937)

– 2001: A murit cofondatorul studiourilor “Hanna Barbera”, William Hanna (n. 1910)

– 2019: A murit regizorul Radu Penciulescu (n. 1930)

– 2020: A murit cântărețul Cătălin Caragea (n. 1997)

– 2020: A murit Ciprian Foiaș (n. 1933)

– 2020: A murit autorul Vintilă Mihăilescu (n. 1951)

ZIUA MONDIALĂ A APEI

Ziua focilor, 22 martie

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FOCILOR

ZIUA GRYFFINDOR

Ziua Mândriei Gryffindor este sărbătorită pe 22 martie în fiecare an. Știți că au trecut 25 de ani de când a fost lansată prima carte „Harry Potter”? Gryffindor este una dintre numeroasele case ale școlii fictive Hogwarts din seria „Harry Potter”.

Sorting Headgear, o pălărie magică care sortează tinerii în diferite case ale școlii în funcție de caracterul și priceperea lor, îi pune pe oameni care au curaj și hotărâre în Casa lui Gryffindor. Gryffindor este și casa lui Harry Potter și, drept urmare, oamenii îl adoră și mai mult pe Gryffindor. Ziua Gryffindor a fost concepută pentru a onora casa magnifică a lui Gryffindor.

ZIUA NARCISEI – 22 martie

A fost creată cu scopul de a conștientiza cancerul folosind acest simbol vesel. Cancerul ucide peste 600.000 de americani în fiecare an și afectează nenumărate vieți. Din anii 1950, narcisa a servit drept simbol al speranței și rezistenței în fața cancerului. Floarea strălucitoare reprezintă munca grea depusă de cercetători și medici care lucrează pentru a găsi un leac și a îmbunătăți tratamentul pentru cancerul de toate tipurile.

Începând cu Societatea Canadiană de Cancer, organizațiile de cercetare a cancerului din întreaga lume au folosit narcisa ca o emblemă a speranței și a rezistenței în fața bolilor.

ZIUA “CÂT DE TÂNĂR TE SIMȚI”

Sărbătorim aceasta zi pe 22 martie în fiecare an. Când au spus „Vârsta este doar un număr”, până la urmă nu a fost o minciună. Nu contează câți ani ai. A te simți tânăr este o stare de spirit. Indiferent de vârsta ta, nimeni nu te poate împiedica să te simți tânăr și viu.

Poți fi un cetățean în vârstă, cineva care a împlinit recent 40 de ani sau chiar un copil. Fiecare persoană poate sărbători această zi și tinerețea lor. Totul este să crezi că ești la fel de tânăr pe cât te simți. Vârsta ta reală nu contează.

ZIUA MONDIALĂ METTA – 22 martie

Are loc în fiecare an, pe 22 martie. Ocazia este aceea de a le aminti oamenilor despre iubirea și acceptarea față de ceilalți și de ei înșiși, luând în același timp un moment de introspecție liniștită. Metta este un principiu al budismului care încurajează toți oamenii să practice iubirea necondiționată și bunăvoința pentru toate ființele din univers.

Organizatorii acestei sărbători solicită oamenilor de pretutindeni să contemple, să mediteze sau să se roage pentru a oferi Metta tuturor ființelor vii din lume. Indiferent de credința ta, luați această zi ca pe o șansă de a reflecta asupra puterii iubirii care poate schimba lumea.

ZIUA “VORBEȘTE CA WILLIAM SHAKESPEARE”

Aceasta sărbătoare a început în 2009. Este o aventură distractivă în care oamenii adaugă un pic de amuzament zilelor lor vorbind ca Shakespeare. Cei mai mulți pur și simplu adaugă câteva „tu și „-eth” la sfârșitul cuvântului ocazional, în timp ce alții fac tot posibilul și recită întâmplările zilei lor în „Pentametrul iambic.” Oricum, ideea este să te distrezi cu cuvintele.

ZIUA NEVRUZ – 22 martie

ZIUA NAURYZ

Ziua Nauryz este sărbătorită din 21 martie și sărbătorește nu numai echinocțiul de primăvară, ci și întinerirea naturii. Nauryz, care înseamnă „ziua nouă”, a fost comemorat în Marea Stepă de secole. Nauryz reprezintă bunătate și bogăție, fericire, dragoste și prietenii minunate, deoarece acest festival este sărbătorit de multe culturi. În timpul ceremoniilor Nauryz, greșelile anterioare sunt iertate și uitate, iar toată lumea se străduiește să lase în urmă orice rea voință și să introducă un nou început în Anul Nou.

ZIUA CHIULULUI – 22 martie

Ziua Internațională a Goof Off este sărbătorită pe 22 martie în fiecare an. International Goof Off Day este o zi în care aproape toată lumea se poate relaxa și se poate distra. Este o zi în care să faci tot ce vrei, atâta timp cât nu faci ceea ce ar trebui să faci în ziua respectivă. A sta degeaba ar trebui să fie singurul tău plan pentru azi, atâta timp cât nu ai probleme la serviciu sau la școală.

Astăzi, fă ce vrei cu timpul tău; posibilitățile sunt nelimitate. Chiar și Winnie the Pooh este de acord că „a nu face nimic duce la cel mai bun lucru”. Așadar, țineți cont de sfatul lui Winnie astăzi și bucurați-vă de Ziua Internațională a Goof Off.

LA MULȚI ANI, DONALD!

Sursa foto

www.facebook.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights