4 MARTIE ÎN ISTORIE

4 martie este a 64-a zi a anului. Mai sunt 303 zile până la finalul anului.

1275: Eclipsă totală de soare în China

1678: S-a născut compozitorul Antonio Vivaldi (d. 1741)

1821: Revoluția de la 1821: Oastea lui Tudor Vladimirescu, supranumită Adunarea Norodului, a ocupat Slatina

1832: A murit egiptologul Jean-Francois Champollion (n. 1790)

1852: A murit scriitorul Nicolai Vasilievici Gogol (n. 1809)

1857: S-a născut generalul Constantin Coandă

1868: S-a născut politicianul Vladimir Bodescu (d. 1941)

– 1882: S-a născut diplomatul Nicolae Titulescu (d. 1941)

1907: Răscoala țărănească: peste 20 000 țărani răsculați au pătruns în Botoșani, unde au avut loc ciocniri sângeroase cu armata

1923: A fost creată Liga Apărării Național-Creștine (LANC), organizație extremistă condusă de profesorul universitar A. C. Cuza, din care s-a desprins Garda de Fier

1929: S-a născut arheologul Florian Anastasiu (d. 2004)

1942: S-a născut poeta Maria Baciu

– 1945: Șase avioane americane au greșit ținta, cu 480 km și, în loc să bombardeze orașul german Freiburg, au lovit Zurichul. Piloții au fost trimiși în fața curții marțiale, în Anglia.

1946: Frank Sinatra și-a lansat primul album, “The Voice of Frank Sinatra”

1951: S-a născut cântărețul Chris Rea

– 1964: S-a născut gimnasta Emilia Eberle

1966: Într-un interviu publicat în “The Evening Standard”, John Lennon de la The Beatles a comentat: “Acum suntem mai populari decât Iisus”, afirmație ce a stărnit controverse în SUA

 1969: A murit folclorista Țvetana Romanska (n. 1914)

1970: Submarinul francez Eurydice a explodat sub apă, ducând la pierderea ăntregului echipaj de 57 oameni

1971: A murit inginerul Constantin Cândea (n. 1887)

1975: Charlie Chaplin a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

1977: Cel mai grav cutremur din România

cutremure, 4 martie

 1977: A murit actorul Toma Caragiu (n. 1925)

1977: A murit traducătorul Corneliu M Popescu (n. 1958)

1977: A murit prozatorul Alexandru Ivasiuc (n. 1933)

1977: A murit poetul A. E. Baconski (n. 1925)

 1977: A murit criticul Savin Bratu (n. 1925)

1977: A murit poeta Daniela Caurea (n. 1951)

1977: A murit criticul Mihail Petroveanu (n. 1923)

1977: A murit poeta Veronica Porumbacu (n. 1921)

1977: A murit criticul Mihai Gafița (n. 1923)

1977: A murit regizorul Alexandru Bocăneț (n. 1944)

1977: A murit cântăreața Doina Badea (n. 1940)

1977: A murit actrița Eliza Petrachescu (n. 1911)

1977: A murit pianistul Tudor Dumitrescu (n. 1957)

1977: A murit prozatorul Constantin Baciu (n. 1911)

 1977: A murit fizicianul Florin Ciorăscu (n. 1914)

1977: A murit fizicianul Paul C Petrescu (n. 1915)

1977: A murit solista de muzică populară Filofteia Lăcătușu (n. 1947)

1991: A murit poetul Serghei Baruzdin (n. 1926)

 1999: A murit scriitorul Vlad Mușatescu (n. 1922)

2000: A murit actrița Cella Dima (n. 1916)

2007: A murit compozitorul Șerban Georgescu (n. 1952)

2012: A murit actrita Joan Taylor (n. 1929)

 2015: A murit actorul George Motoi (n. 1936)

2018: Fostul spion MI6 Serghei Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu Noviciok în Salisbury, Anglia, provocând o revoltă diplomatică ce a dus la expulzarea în masă a diplomaților din toate țările implicate

ZIUA GRAMATICII

A fost stabilită în 2008 de Martha Brockenbrough, fondatorul Societății pentru Promovarea Bunei Gramaticii. Motto-ul zilei este: „Nu este doar o întâlnire, este un imperativ: Respecta ziua de 4 martie pentru a vorbi bine, a scrie bine și a-i ajuta pe alții să facă la fel!” Luăm acest imperativ în serios, așa că în această Zi Națională a Gramaticii, sărbătorim idiosincraziile limbii engleze studiind greșelile gramaticale comune, corectând corespondența noastră și mulțumind editorilor noștri!

ZIUA FIULUI

Transformarea fiilor noștri în bărbați responsabili poate fi văzută fie ca o călătorie periculoasă, fie ca o oportunitate de a crește ca ființă umană. De Ziua Națională a Fiului, în fiecare 4 martie și 28 septembrie, ne gândim la băieții noștri și la moștenirea pe care o lăsăm în urmă ca părinți. Mai mult, ne facem timp să ne ascultăm băieții – pentru a le auzi visele sau temerile și gândurile despre schimbarea lumii. Cu toții avem un rol de jucat. Bărbați și femei. Educatorii. Profesionisti la toate nivelurile.

ANIVERSAREA ÎNCORONĂRII SULTANULUI DE TERENGGANU – 4 martie

Celebrează instalarea actualului sultan, Mizan Zainal Abidin, încoronat în 1999. Ziua oferă, de asemenea, oamenilor posibilitatea de a-și celebra țara, iar sultanul este foarte respectat și apreciat de oameni. Sultanul este responsabil pentru conducerea și protejarea națiunii, iar eforturile sale au un impact imens asupra vieții oamenilor.

ZIUA MONDIALĂ A INGINERILOR – 4 martie

Este marcată în comun de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și Federația Mondială a Organizațiilor de Inginerie (W.F.E.O.) pentru a recunoaște realizările inginerilor și contribuțiile lor la construcție și infrastructură de construcție. Există, de asemenea, un accent suplimentar pe inginerie și cum să atragă generațiile viitoare interesate de aceasta. Astăzi, obiectivele Zilei Globale a Inginerului includ și dezvoltarea durabilă și a devenit o sursă de inspirație pentru mulți ingineri aspiranți.

ZIUA DE CONȘTIENTIZARE A LEZIUNILOR CEREBRALE

Deoarece leziunile la cap sunt atât de comune, educarea publicului cu privire la această îngrijorare semnificativă este esențială. Leziunile cerebrale pot duce la schimbări pe termen lung pentru persoana afectată. și pe cei dragi și prezintă provocări pentru existența lor de zi cu zi. Ziua de conștientizare a leziunilor cerebrale este crucială și face parte dintr-o campanie mai amplă observată în aceeași lună cu Săptămâna de conștientizare a leziunilor cerebrale și Luna de conștientizare a leziunilor cerebrale.

ZIUA MONDIALĂ A TENISULUI

Tenisul a început ca un joc de handbal, cunoscut sub numele de „jeu de paume” („jocul palmei”), și a devenit unul dintre cele mai populare sporturi din lume. Sărbătoarea a fost lansată de StarGames în 2013 cu scopul de a încuraja participarea la acest sport. Tenisul este practicat de milioane de oameni din întreaga lume.

ZIUA MONDIALĂ A OBEZITĂȚII – 4 martie

Obezitatea este aproape epidemică în Statele Unite. Această afecțiune îi expune pe oameni la un risc mai mare de a dezvolta boli grave, cum ar fi cancerul, diabetul și bolile de inimă. Ziua se concentrează, de asemenea, pe ceea ce putem face cu toții pentru a pune capăt stigmatizării.

ZIUA MONDIALĂ A LUPTEI ÎMPOTRIVA EXPLOATĂRII SEXUALE

Scopul principal al acestei zile este de a uni lumea pentru a lua atitudine împotriva tuturor formelor de exploatare sexuală. Știați că aproximativ unul din 10 copii este abuzat sexual înainte de vârsta de optsprezece ani? Da, exploatarea sexuală ruinează viața multor oameni, inclusiv bărbați, femei și copii din întreaga lume. De aceea este esențial să răspândim conștientizarea și să luptăm împotriva acestui viciu. Fiecare efort contează și primul pas este să ridici capacul asupra tăcerii, care creează atmosfera care permite exploatării sexuale să prospere.

ZIUA SOLDĂȚELULUI DE JUCĂRIE

Ziua Soldățelului de Jucărie este un eveniment anual care are loc pe 4 martie pentru a sărbători ziua în care „Toy Soldiers Unite”, inițial fan clubul lui Dr. Steel – un artist de muzică și spectacol de stradă din Los Angeles, a fost înființat în 2006. Sărbătoarea este destinat să unească fanii diferitelor activități de joc de rol, spre deosebire de colectarea sau afișarea soldaților de jucărie din plastic. Deși Ziua Soldatului de Jucărie nu este la fel de faimoasă ca sărbătorile precum Crăciunul sau Halloween, numeroși fani ai Dr. Steel sărbătoresc ziua în fiecare an.

ZIUA NAȚIONALĂ A GUSTĂRII

Ziua Națională a Gustării marchează spiritul de sărbătoare al gustărilor. De la covrigi până la migdale prăjite, ne plac gustările în toate formele, gusturile și culorile lor. Această sarbatoare ciudată este creația lui Jane Shoemaker-Galloway. Există o gustare pentru fiecare ocazie. De la aripioarele fierbinți de sâmbătă seara până la biscuiții de luni după-amiaza, ziua trece parca mai ușor cu o gustare.

ZIUA NAȚIONALĂ A SECURITĂȚII (INDIA) – 4 martie

Are scopul de a genera conștientizare și angajament pentru lucru în siguranță. Sărbătoarea a fost inițiată de Consiliul Național de Siguranță pentru a crește gradul de conștientizare a tuturor, inclusiv in ceea ce priveste siguranța rutieră, siguranța la locul de muncă, siguranța sănătății umane, precum și a mediului. În cele din urmă, ziua vrea să lumineze protocoalele și măsurile de siguranță care trebuie respectate, pentru a evita orice tip de accidente la locul de muncă.

ZIUA NUMELOR – 4 martie

Este sărbătorită luni, în prima săptămână completă din martie și este o sărbătoare distractivă care ne face să ne gândim la numele noastre. Fiecare nume are un sens sau o istorie, iar astăzi este o zi bună pentru a căuta originea și etimologia numelui tău și influențele sale istorice sau religioase. S-ar putea să fii șocat sau foarte amuzat de ceea ce descoperi.

LA MULȚI ANI, IDA!

LA MULȚI ANI, RAY!

LA MULȚI ANI, QUINTON!

ZIUA MONDIALĂ DE RUGĂCIUNE A FEMEILOR (inițiată de femeile palestiniene în 1991)

ZIUA NAȚIONALĂ A FANFAREI – 4 martie

Ziua Națională a Fanfarei de pe 4 martie sărbătorește marșul, un ritm regulat puternic, scris în mod expres pentru defilare și interpretat cel mai frecvent de formațiile militare. Se spune că celebrează toate formele de artă care ne aduc „muzică în mișcare”. Timp de secole, ritmul marșului a menținut unitățile militare în mișcare la unison. De la terenul de antrenament la câmpul de luptă, stadionul de fotbal, până la scena Broadway, muzica de marș încântă interpreții și spectatorii deopotrivă.

ZIUA VALSULUI

Valsul este unul dintre cele mai cunoscute stiluri de dans. Valsul vienez, spre deosebire de valsul lent, se referă la interpretările mai rapide ale valsului. Johann Strauss a compus cea mai cunoscută muzică de vals împreună cu fiul său.

ZIUA NAȚIONALĂ A SKI-FOND (SUA) – 4 martie

Dacă îți place zăpada, schiul și un teren mai accidentat, atunci astazi este sărbătoarea ta. Schiul de fond se desfasoara pe un teren mai accidentat, neîngrijit și mai natural decât traseul obișnuit al partiei din stațiunile de schi si devine din ce în ce mai popular în SUA. Este suficient de solicitat încât mai multe state să ofere oamenilor diverse trasee de schi fond, fie în apropierea stațiunilor, fie în granițele parcurilor naționale sau în alte locatii adecvate.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A INDUSTRIEI SCRAPBOOKING-ULUI

Știți că amintirile fericite sunt puternice și pot ajuta la combaterea depresiei și a singurătății? Acesta este motivul pentru care albumele și, implicit, Ziua Internațională a Industriei Scrapbooking-urilor sunt importante pentru noi.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE CONȘTIENTIZARE A HPV

A fost creată pentru a ajuta la răspândirea conștientizării despre H.P.V. și educarea populatiei in legatura cu vaccinarea și alte măsuri preventive. Le permite oamenilor să înțeleagă mai bine pericolele, semnele și simptomele H.P.V. Se știe că virusul este cauza majoră a cancerului de col uterin si ca provoacă și unele tipuri de cancer de piele și mucoase.

Sursa foto

www.agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights