3 MARTIE ÎN ISTORIE

3 martie este a 62-a zi a anului. Mai sunt 304 zile până la finalul anului.

1075: “Dictatus papae”, prin care a fost proclamată autoritatea universală a papei

1847: S-a născut omul de știință Alexander Graham Bell (d. 1922)

1863: A murit poetul Iancu Văcărescu (n. 1792)

1871: S-a născut politicianul Constantin Argetoianu (d. 1939)

1875: S-a născut oftalmologul Elena Densușianu-Pușcariu (d. 1966)

1878: Tratatul de la San Stefano care a pus punct Războiului de Independență al României. România a primit Dobrogea în schimbul sudului Basarabiei

1882: S-a născut politicianul Ion Mihalache (d. 1963)

1904: Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei a devenit prima persoană care a înregistrat un document politic, folosind fonograful lui Thomas Edison

1904: S-a născut filosoful Mircea Vulcănescu (d. 1952)

1907: Răscoalele țărănești din 1907: prima mare ciocnire dintre răsculați și armată, la Pașcani. Țăranii arestați au fost eliberați de către muncitorii ceferiști de la depoul local

1916: Premiera piesei “Patima roșie”, de Mihail Sorbul, la Teatrul Național din București

1922: S-a născut scriitorul Alexandru Vona (d. 2004)

1923: A apărut la New York prima ediție a revistei săptămânale de știri din Statele Unite,  “Time”

1930: S-a născut politicianul Ion Iliescu, președinte al României în perioada 1990 -1996, 2000 – 2004

1935: S-a născut politicianul Jeliu Jelev, președinte al Bulgariei (d. 2015)

1955: Prima apariție TV a lui Elvis Presley

1977: S-a născut muzicianul Ronan Keating

1980: S-a născut gimnasta Ana Maria Bican

1982: S-a născut actrița Jessica Biel

1989: S-a născut tenismena Ioana Raluca Olaru

1990: S-a născut canotoarea Irina Dorneanu

1992: S-a născut cântăreața ADDA

2013: A murit actorul Dumitru Rucăreanu (n. 1932)

2018: A murit regizorul Robert Scheerer (n. 1928)

2019: A murit geologul Gheorghe Udubașa (n. 1938)

ZIUA CELOR 33 AROME – 3 martie

Deși nu se cunoaște motivul acestei date, mulți cred că a fost momentul în care a fost fondată celebra companie de înghețată Baskin-Robbins. Indiferent dacă este adevărat sau nu, oamenilor le place să sărbătorească această zi pentru a încerca noi arome de înghețată.

ZIUA MONDIALĂ A FAUNEI SĂLBATICE

Ce au în comun urangutanii din Borneo, elefanții din Sumatra și rinocerul negru? Pe lângă faptul că toate sunt animale pe care le urmărim pe YouTube, adevărul este că toate sunt specii pe cale de dispariție. ONU și partenerii săi intenționează să conștientizeze gravitatea acestei situații îngrozitoare.

Un animal este plasat pe lista speciilor pe cale de dispariție numai dacă Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii consideră că animalul se confruntă cu un risc foarte mare de extincție, ca în cazul dinozaurilor și a păsării dodo. Estimările actuale indică numărul de rinoceri negri vii la aproximativ 2.500 în întreaga lume. Leopardul Amur din Rusia, găsit în estul îndepărtat al țării, este pe cale de dispariție, cu doar vreo 40 exemplare. Din păcate, această listă continuă și continuă.

ZIUA NAȚIONALĂ “DACĂ ANIMALELE DE COMPANIE AR AVEA DEGET OPOZABIL”

În timp ce animalele de companie aduc dragoste necondiționată și bucurie în viețile noastre, a nu avea degete mari opozabile poate prezenta unele limitări. Astazi ni se oferă ocazia să ne imaginăm cum ar fi viața dacă prietenii noștri blanosi ar avea acea acel deget. L-ar folosi pentru bine sau pentru rău?

CURSA DE SĂNII TRASE DE CÂINI IDITAROD

sanii trase de caini, 3 martie

Este o cursă anuală populară de câini de sanie de lungă distanță, de la Anchorage la Nome, în statul american Alaska. Cursa are o echipă de 12 – 14 câini care trebuie să parcurgă distanța în 8 – 15 zile. Iditarod a fost înființata în 1973, pornind ca un eveniment pentru a testa cele mai bune echipe și devenind o cursă extrem de competitivă în timp.

ZIUA MONDIALĂ A OMEGA 3

Omega-3 (O-3) sunt substanțe nutritive benefice ale acizilor grași care se găsesc în fiecare celulă. EPA și DHA Omega 3 se găsesc în sursele marine, joacă un rol vital în sănătatea inimii, a creierului și a ochilor și în susținerea unei sarcini sănătoase. 80% dintre oameni din întreaga lume primesc mai puțin decât suficiente EPA și DHA Omega 3, așa că aceasta zi a fost creată pentru a evidenția aceste beneficii pentru sănătate.

Ziua Globală a Omega 3 a fost instituită de Organizația Globală pentru EPA și DHA Omega-3 (GOED), o organizație membră a companiilor de-a lungul lanțului de aprovizionare cu omega-3 EPA și DHA, de la pescuit până la mărcile de produse finite.

ZIUA MEDALIEI CELOR CARE AJUNG LA FINISH

Este sărbătorită din 2018, în prima duminică a lunii martie, ca o recunoaștere oficială a antrenamentului riguros la care mii de bărbați și femei sunt supuși pentru un maraton.  Ziua îi recunoaște pe toți cei care trec linia de sosire, indiferent de ritmul lor. La fel ca o distincție de participare, ziua este celebrată în onoarea forței și rezistenței alergătorilor.

ZIUA CURĂȚENIEI AUSTRALIEI – 3 martie

Este un eveniment annual, în prima duminică a lunii martie, ca parte a eforturilor Australiei de a conserva mediul înconjurător. Ideea este de a încuraja și de a împuternici comunitățile să curețe parcurile și tufișurile, rezervele de apă și alte părți ale Australiei. De peste 30 de ani, rezidenții, școlile, comunitățile și întreprinderile s-au oferit voluntar pentru a curăța și a scăpa de plastic și sticlă. Accentul se pune în egală măsură pe prevenirea deșeurilor și pe eliminarea acestora din mediu.

ZIUA ȘUNCII CANADIENE

Știți că au trecut mai bine de 200 de ani de când a fost creat baconul canadian (care este usor diferit de omologul său american)?

În timp ce baconul american este în principal burta grasă a porcului, baconul canadian este tăiat din coapsa unui porc.

ZIUA NAȚIONALĂ A IMNULUI – 3 martie

Marchează cântecele pe care națiunile din întreaga lume le-au adoptat și au ales pentru a reprezenta identitatea lor națională. Pentru America, acea melodie este „The Star-Spangled Banner” și are o istorie bogată, care se potrivește cu fastul și circumstanțele pe care orice imn național ar trebui să adune pentru țara pe care o reprezintă.

ZIUA OMONIMULUI

Este sărbătorită în prima duminică a lunii martie. Există întotdeauna un motiv pentru care părinții tăi ți-au dat acest nume. De aceea, Ziua Omonimului a fost creată pentru a le permite oamenilor să cerceteze istoria din spatele numelor lor.

FESTIVALUL PĂPUȘILOR JAPONEZE – 3 martie

Festivalul păpușilor din Japonia (Hinamatsuri), numit și „festivalul păpușilor” sau momo no sekku (festivalul piersicii) și care se ține pe 3 martie în fiecare an, este o sărbătoare tradițională și unică originară din Japonia. În timp ce obiceiurile diferă de la o regiune la alta, ceva ramane comun: principalul motiv pentru care se ține acest festival este sărbătorirea copiilor de sex feminin.

Florile piersicului sunt văzute ca vestigii ale primăverii; ele alungă și spiritele rele și acestea sunt câteva motive pentru care sunt esențiale pentru acest festival. Oamenii se adună, de asemenea, să se roage pentru sănătatea și fericirea continuă a copiilor de sex feminin și să monteze păpuși drăguțe, să împodobească casele și, desigur, să pregătească mâncare festivă. Sărbătorile moderne au evoluat pentru a include onorarea femeilor de toate vârstele. Vezi mai jos ce mai fac ei pentru a sărbători această zi distractivă.

Pe Hinamatsuri, familiile japoneze se roagă pentru sănătatea, fericirea și prosperitatea fetelor lor mici. Este una dintre cele cinci festivități sezoniere sau sekku din Japonia. Ziua întâi a primei luni, ziua a treia a lunii a treia, ziua a cincea a lunii a cincea și așa mai departe, sunt toate sărbători sekku. Hinamatsuri, al treilea festival sekku, are loc în fiecare an pe 3 martie.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A WHISKY-ului IRLANDEZ

Este o zi dedicată whisky-ului irlandez, bautura de renume mondial. Știți că au trecut mai bine de 800 de ani de când whisky-ul irlandez a apărut pentru prima dată? Whisky-ul irlandez, așa cum sugerează și numele, este produs în Irlanda și este cunoscut pentru textura netedă și calitatea sa. Este un favorit al iubitorilor de whisky din întreaga lume. Ziua internațională a whisky-ului irlandez este ideea scriitorului și editorului Stuart McNamara. Stuart dorea ca oamenii să recunoască valoarea whisky-ului irlandez și să-i aprecieze semnificația istorică, calitatea producției și gustul exotic fin.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ PENTRU ÎNGRIJIREA URECHII

Are rolul de conștientizare despre cum să prevenim pierderea auzului și cum să avem grijă și să menținem sănătatea corespunzătoare a urechilor noastre. Este o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății. Acest pas a fost făcut și pentru a oferi ajutorul necesar persoanelor cu deficiențe de auz și pentru a le ajuta să ducă o viață mai bună.

CARNAVALUL DIN VENEZUELA – 3 martie

El Carnaval este o mișcare și un festival vesel care datează din vechile civilizații care sărbătoreau ciclurile agrare și Shrovetide. Astăzi, festivalul este cunoscut pentru parade, baluri, spectacole de stradă, spectacole și mâncare, în special carne.

ZIUA VORBIRII LA PERSOANA A III-a

Cuvinte precum „eu”, „tu” și „noi” nu sunt permise astăzi. Oamenii ar trebui să se refere unul la altul ca „el”, „ea” sau „ei”. Știați că această zi a fost sărbătorită pentru prima dată acum 16 ani? Este sărbătorită de oameni din întreaga lume, vorbind la persoana a treia și bucurându-se de toate râsetele și distracția care urmează. Le permite oamenilor să facă ceva diferit de rutina lor zilnică și să facă ceva amuzant, creativ și distractiv.

ZIUA SIMPLIFICĂ-ȚI VIAȚA

Această zi ne oferă spațiu pentru dezordinea și economisirea de timp și bani în timp ce ne descurcăm. A fost creata de organizatorul profesionist și fost ofițer al Forțelor Aeriene Carmen Coker pentru a oferi sfaturi și trucuri simple care ne permit să dăm loc unei vieți mai simple. În a treia zi a celei de-a treia luni, puteți alege trei moduri de a vă simplifica viața și de a „calma haosul”.

FESTIVALUL FLORILOR DE PIERSIC

În fiecare an, pe 3 martie, în Hunan China este sărbătorită un festival special, numit „Festivalul florilor de piersici”. Acesta nu trebuie confundat cu un alt festival cu același nume, Hinamatsuri sau Festivalul Păpușilor din Japonia. În Japonia și China, piersicii înfloresc în martie.

ZIUA ELIBERĂRII BULGARIEI – 3 martie

LA MULȚI ANI, ROBIN!

LA MULȚI ANI, RITA!

LA MULȚI ANI, JACKSON!

ZIUA NAȚIONALĂ A VINULUI FIERT – 3 martie

Este sărbătorită în SUA și Regatul Unit. În timp ce băutura în sine este asociată cu iarna și Crăciunul, ziua aceasta este ținută în martie.

ZIUA VREAU SĂ FII FERICIT/Ă

Ne dă fiecăruia ocazia de a înveseli ziua cuiva prin simple acte de bunătate și abnegație. Nu-ți place să fii în preajma oamenilor care răspândesc bucurie oriunde merg? Astăzi, TU ai putea fi acea persoană! Este atât de ușor și, ei bine, vrem să fii fericit și tu.

Surse foto

https://sr.puntomarinero.com/

https://stiri.md/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights