29 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

29 februarie este a 60-a zi a anului. Mai sunt 306 zile până la finalul anului.

1212: A murit călugarul budist japonez Honen (n. 1133)

1504: Cristofor Columb și-a folosit cunoștințele despre o eclipsă de Lună pentru a-i convinge pe nativii din Jamaica să-i furnizeze provizii.

1792: S-a născut compozitorul Gioacchino Rossini (d. 1868)

1820: S-a născut politicianul Dimitrie Scarlat Miclescu (d. 1896)

1916: În Carolina de Sud, vârsta minimă de muncă pentru lucrătorii din fabrici si mine a fost modificată, de la 12 la 14 ani.

1920: S-a născut actrița Michele Morgan (d. 2016)

1928: A murit actorul Karel Noll (n. 1880)

1940: Pentru interpretarea din rolul Mammy în “Gone with the Wind” (Pe aripile vântului), Hattie McDaniel a devenit prima afro-americană care a câștigat un premiu Oscar.

1952: S-a născut academicianul Gheorghe Duca

1952: S-a născut scriitorul Tim Powers

1960: Un cutremur de 7.6 grade pe scara Richter a distrus total orașul Agadir din Maroc

1960: S-a născut muzicianul Khaled (n. Khaled Hadj Ibrahim)

1972: S-a născut politicianul Pedro Sanchez (n. Pedro Sanchez Perez-Castejon), prim ministru al Spaniei

1976: S-a născut cântărețul Ja Rule

1980: A murit istoricul Gheorghe Ștefan (n. 1918)

1992: S-a născut actrița Mihaela Prosan

2004: A murit dramaturgul Jerome Lawrence (n. 1915)

2008: Ministerul Apărării al Regatului Unit l-a retras pe Prințul Harry dintr-un turneu în Afganistan, după ce știrile despre activitatea lui au fost divulgate presei străine

2008: Misha Defonseca a recunoscut că își inventase memoriile “Misha: A Mémoire of the Holocaust Years”, în care susținuse că a trăit cu o haită de lupi în pădure în timpul Holocaustului.

29 februarie este o dată intercalată, adăugată periodic pentru a crea ani bisecți în calendarele iulian și gregorian.

Este a 60-a zi a unui an bisect atât în calendarul iulian, cât și în cel gregorian.

În 1721, în Suedia a existat și ziua de 30 FEBRUARIE!

Este, de asemenea, ultima zi de iarnă meteorologică în emisfera nordică și ultima zi de vară meteorologică în emisfera sudică în anii bisecți.

În calendarul gregorian, calendarul civil standard folosit în cea mai mare parte a lumii, 29 februarie se adaugă în fiecare an care este un multiplu întreg de patru, cu excepția cazului în care este divizibil cu 100, dar nu și cu 400. De exemplu, 1900 nu a fost un bisect, în timp ce 2000 a fost.

Calendarul iulian are 29 februarie la fiecare al patrulea an, fără excepție. În consecință, 29 februarie în calendarul iulian, începând cu anul 1900, cade cu 13 zile mai târziu decât 29 februarie în calendarul gregorian, până în anul 2100.

SUPERSTIȚII

Anii bisecți sunt considerați, în multe culturi, ca fiind dificili și imprevizibili, iar persoanele născute pe 29 februarie ar putea fi influențate de această percepție. Se crede că este mai bine să evite deciziile radicale sau schimbările drastice în acele momente.

  • În Irlanda, 29 februarie este cunoscută drept Ziua Burlacilor sau Privilegiul Doamnelor. Tradiția spune că femeile pot cere bărbații în căsătorie, mai degrabă decât să aștepte să fie curtate. În timp ce unii susțin că este permis doar un răspuns „Da”, alții spun că bărbatul poate refuza, dar trebuie să-i cumpere un cadou admiratoarei sale.

Conform unei legende din 1288, regina Margareta a Scoției a adoptat o lege conform căreia femeile aveau dreptul să ceară în căsătorie bărbatul de care erau interesate, doar în această zi din calendar. Dacă acesta refuza cererea, el era obligat să plătească o amendă: o rochie nouă, mănuși sau chiar un sărut. E drept că nu există nicio atestare documentară a acestei legi. 

*Mănușile erau purtate din jena de a nu avea un inel de logodnă.

Se pare că și o călugăriță irlandeză din secolul al VI-lea, Brigid din Kildar, l-ar fi implorat pe Sfântul Patrick ca femeile să aibă șansa de a cere în căsătorie pețitorii necurajoși.

Cert este că tradiția de pe vremea Reginei Margareta a Scoției a inspirat și industria cinematografică. Comedia romantică “Leap Year” din 2010, cu Amy Adams în rolul principal, a scos în evidență acest ritual care are loc o dată la patru ani. O femeie broker imobiliar călătorește în Irlanda pentru a-și cere în căsătorie iubitul. Evident că se întâmplă fix pe 29 februarie.

  • După obiceiurile grecești, căsătoria în timpul unui an bisect, în special pe 29 februarie, este considerată cu ghinion. Se spune că ar majoritatea se termină printr-un divorț.
  • În Scoția există credința că oamenii născuți pe 29 februarie vor experimenta o viață plină de greutăți. Mai mult, unii consideră anul bisect ca un an slab pentru fermieri. Unele superstiții spun că și numărul deceselor crește brusc.
29 februarie
By Connexion France, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=76212567
  • În Taiwan se crede că părinții în vârstă sunt mai predispuși la moarte la fiecare patru ani. Așadar, pentru viața lor lungă, fiicele căsătorite sunt așteptate să se întoarcă acasă în anii bisecți cu tăiței pentru părinți, deoarece acest aliment simbolizează sănătate și noroc pentru părinții în vârstă. Această supă este servită părinților pe tot parcursul lunii, dar în special pe 29 februarie.
  • În Franța, un ziar special este publicat la fiecare patru ani  pe 29 februarie. Tradiția de a publica ziarul “La Bougie du Sapeur” există încă din 1980. “La Bougie du Sapeur” se traduce prin “Candela soldatului” si a fost numit după personajul Sapper Camember, prezentat într-o bandă desenată franceză veche. În această zi, ziarul este disponibil în Franța, Luxemborg și Belgia și se consideră că înregistrează vânzări uriașe de fiecare dată pe standuri.

LEAP DAY – Record mondial de bebeluși – 29 februarie

Potrivit Cărții Recordurilor, există deținători ai recordului mondial Leap Day, atât ai unei familii care produce trei generații consecutive născuți pe 29 februarie, cât și a numărului de copii născuți pe 29 februarie în aceeași familie.

În România, există peste 12.000 de persoane născute pe 29 februarie. 183 locuiesc în Harghita. Cu toate că este o zi rară și unii consideră că nu aduce noroc, pentru mulți este un motiv de bucurie și de contemplare asupra vieții și a destinului personal. 

ZIUA NAȚIONALĂ A PÂINII PRĂJITE – 29 februarie

Este în ultima Joi din februarie.

ZIUA BURLACILOR – 29 februarie

A fi burlac are argumente pro și contra. Dar Ziua Burlacilor a fost creată pentru a le reaminti bărbaților să sărbătorească frumusețea burlăciei, o stare care durează de obicei doar câțiva ani plini de bere înainte de a începe următoarea etapă a vieții – și toată lumea știe cât de mult se poate schimba viața după căsătorie și/ sau copii. Așa că este timpul să trăim la înălțime, băieți! Este ziua când poți sărbători unul dintre cele mai libere momente din viața ta.

Sursă foto:

www.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights