26 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

26 februarie este a 57-a zi a anului. Mai sunt 309 zile până la finalul anului.

1802: S-a născut scriitorul Victor Hugo (d. 1885)

1815: Napoleon Bonaporte a evadat de pe insula Elba unde fusese exilat cu un an în urmă

1869: S-a născut soția lui Lenin, Nadejda Krupskaia (d. 1939)

1880: S-a născut pictorul Apcar Baltazar (d. 1909)

1891: A fost înființată Societatea Arhitecților Români

1903: S-a născut cântărețul Jean Moscopol (d. 1980)

1928: S-a născut muzicianul Fats Domino (d. 2017)

1932: S-a născut cântărețul Johnny Cash (d. 2003)

1935: Adolf Hitler a semnat un decret prin care autoriza înființarea Reich Luftwaffe, al treilea serviciu militar german, alături de armata și marina Reich-ului

1940: S-a născut actorul Alexandru Repan

1940: A murit pictorul Nicolae Tonitza (n. 1886)

1947: S-a născut actrița Irina Gărdescu

1948: S-a născut cântărețul Moni Bordeianu (d. 2024)

1954: S-a născut politicianul Recep Tayyip Erdogan

1955: S-a născut compozitorul Virgil Popescu

1962: S-a născut cântăreața Elena Cârstea

1969: S-a născut actrița Maria Buză

1971: A murit actorul Fernandel (n. 1903)

1972: S-a născut cântărețul Ionut Dolănescu

1991: A murit matematicianul Dimitrie Ioan Mangeron (n. 1906)

1993: Primul atentat cu bombă la baza unuia dintre cele două turnuri ale ansamblului arhitectural “World Trade Center”. Au fost înregistrate 5 victime

2003: A murit istoricul George Togan (n. 1910)

Jocurile Olimpice de Iarna, Torino, 26 februarie

2006: Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, de la Torino, Italia

2013: A murit cântăreața Naarghita (n. 1939)

2015: A murit poetul Sergiu Adam (n. 1936)

2020: Primul caz de infectare cu Coronavirus, înregistrat în România

2020: A murit scriitorul George Anca (n. 1944)

ZIUA TERMOSULUI – 26 februarie

De la fondarea companiei, la începutul anilor 1900, numele Thermos a devenit sinonim cu balonul de vid. Acum toate produsele cu utilizări similare vin sub eponimul „termos”. Sticlele termos sunt baloane special concepute pentru a se asigura că lichidul fierbinte rămâne fierbinte și lichidul rece rămâne rece.

Thermos produce acum o varietate de articole (borcane pentru alimente, căni, pahare, frigidere și cutii de prânz). Thermosul este format din două compartimente, unul în interiorul celuilalt. Există un spațiu din care aerul este parțial evacuat, lăsând un vid. Acest lucru previne scăparea frigului sau a căldurii, motiv pentru care lichidele pot rămâne calde sau reci pentru perioade lungi de timp.

HAI SĂ SPUNEM O POVESTE

Este o ocazie perfectă de a scoate copilul din noi și de a avea o zi fericită în timp ce scăpăm de monștrii și relele lumii. Când eram copii, eram expuși basmelor. De obicei, era momentul nostru de fericire, mai ales înainte de culcare, când eram încântați să ascultăm povești. Basmele descriu personaje folclorice încântătoare (zâne, spiriduși, troli, vrăjitoare, animale vorbitoare și obiecte neînsuflețite care se mișcă, eroi și răufăcători implicați în comploturi legate de viața reală și cu final fericit). Cine nu și-ar dori să facă parte din această festivitate plină de bucurie?

LA MULȚI ANI, SAUL!

ZIUA LEVI STRAUSS- 26 februarie

Probabil ca toată lumea a purtat o pereche de blugi Levi’s la un moment dat în viață. Însă nu toată lumea știe despre Ziua Levi Strauss, sărbătorită pe 26 februarie. O zi dedicată, desigur, fondatorului mărcii de blugi – Levi Strauss. Levi Strauss & Co. este prima companie care a produs blugi albaștri. Istoria acestui brand emblematic se întinde pe peste două secole.

TONGUE TWISTER CONTEST DAY

Ziua Internațională a Concursului de Încurcări de Limbă este sărbătorită în ultima sâmbătă a lunii februarie a fiecărui an. Concursul a fost organizat prima oara în 2008, la Muzeul Logic Puzzle din Burlington, Wisconsin. De atunci este o tradiție anuală. Este deschis participanților cu vârste cuprinse între 6 și 106 ani.

Încurcările de limbă sunt fraze greu de pronunțat. Funcționează ca un joc de cuvinte menit sa îmbunătățeasca pronunția și articularea. Aceste expresii au câștigat popularitate în secolul al XIX-lea, când John Harris și-a publicat cartea „Principiile practice ale pronunției simple și perfecte ale lui Peter Piper”, care includea un joculet de acest fel pentru fiecare literă a alfabetului.

Scopul inițial al cărții a fost să-i ajute pe copii să stăpânească limba engleză. În timp, transformările plăcute ale expresiei au strâns un mare interes din partea restului publicului. Emblematicul „Peter Piper” s-a bazat pe un horticultor francez care se numea Pierre Poivre.

Termenul “tongue twister” a fost inventat în 1895. O parte considerabilă a jocurilor de acest tip se bazează pe alternarea fonemelor similare, dar distincte, pentru a crea dificultatea articulației. Unele folosesc aliterații și rime, altele folosesc cuvinte compuse și tulpinile lor corespunzătoare, în timp ce unele sunt cuvinte sau fraze scurte care devin dificil de pronuntat atunci când sunt rostite în mod repetat.

SĂ TRĂIM CLIPA – CARPE DIEM DAY

Cei mai mulți dintre noi suntem ocupați cu regrete, amintiri și îngrijorări. Între toate acestea, uităm că singurul moment pe care îl avem este prezentul – acest moment, chiar acum, este tot ce există! Expresia „carpe diem” (traieste clipa) ne amintește să sărbătorim fiecare bucurie și oportunitate pe care ne-a oferit-o viața și să trăim viața cât mai bine. Este ziua în care să reflectăm asupra vulnerabilității vieții, simțindu-ne, de asemenea, recunoscători pentru aceasta.

BLACK LIVES MATTER DAY

Este sărbătorită anual pe 26 februarie, în amintirea lui Trayvon Martin, un adolescent afro-american ucis de un american alb. Achitarea ucigașului, George Zimmerman, a provocat un val de furie larg răspândită care a condus la campanii centrate pe corectitudine și dreptate pentru oamenii de culoare. Black Lives Matter militeaza împotriva discriminării rasiale și a violenței față de oamenii de culoare.

ZIUA FISTICULUI

Uneori, lucrurile grozave chiar vin în pachete mici. Fisticul are o formă unică, mică, dar este un puternic nutritiv. Face parte dintr-o familie de plante veșnic verzi, care include mango, fistic, caju și da… iedera otrăvitoare!

ZIUA SCRISORII CĂTRE O PERSOANĂ ÎN VÂRSTĂ – 26 februarie

Este o sărbătoare celebrată prin expedierea unei epistole scrise de mână către o persoană în vârstă. A fost creată de Love For Our Elders, o organizație nonprofit dedicată luptei cu singurătatea cu dragoste în rândul comunităților de seniori.

Sursa foto

www.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights