IOANA BOGDAN – REALIZATOR TV DE EXCEPȚIE 

Ioana Bogdan

Într-o alta primăvară, Ioana Bogdan spunea: „Am un an în plus…mă îmbrac de sărbătoare, salut primăvara și trec rapid în revistă toate proiectele pe care le mai am de realizat. Parcă, de la an la an, numărul și importanța lor cresc și mă încearcă o oarecare teamă că nu le voi duce până la capăt aș acum mi le-am asumat, cu convingere, cu credință, cu pasiune. Nu de alta, dar simțim că vârstele netrăite se răzbună dureros”.

A fost întotdeauna recunoscută ca unul dintre cei mai remarcabili producători de emisiuni din era alb-negru a televiziunii. Emisiunile sale au compensat lipsa culorilor cu un nivel de profesionalism rar întâlnit.  

Faimoasă atât printre marii actori care au pășit pe platourile Televiziunii, dar și printre ceilalți angajați ai acestei instituții, Ioana Bogdan a fost deținătoarea inestimabilelor „secrete” ale arhivei de aur a TVR. Era considerată o autoritate în domeniu printre colegii săi.

Este important de menționat că Ioana Bogdan a fost realizatoarea unor emisiuni celebre (Magazine, alături de Tudor Vornicu, Punct-Contrapunct, Meridian, etc). Toate au avut rolul de a aduce bucurie și culoare în viețile noastre, înainte de 1989, oferind un amestec de divertisment și informare culturală.

Tudor Vornicu avea obiceiul să premieze cu suma de 5 lei (scoşi din buzunarele proprii) pe acela dintre noi care venea cu o idee nouă şi bună. Când ne-am adunat pentru a pune pe picioare o nouă formulă de magazin duminical, cu destinaţie mai amplă, am câştigat 10 lei propunând numele noii emisiuni Album Duminical – titlu care a rezistat pe ecran timp de 16 ani (1973-1989)” (Ioana Bogdan).

Am avut doi părinți de excepție, profesori minunați, un mentor-unicat în meseria de teleast, am avut șansa să lucrez cu personalități remarcabile ale vieții publice și culturale românești, timp de aproape patru decenii…

După cum povestea chiar realizatoarea, emisiunile erau precum un post de televiziune în miniatură. Acopereau o gamă variată de conținut: muzică, film, circ, cuplete, toate adaptate gustului și înțelegerii fiecărui telespectator.

Ioana Bogdan

Ioana Bogdan a fost un nume important în lumea divertismentului la TVR. A avut o contribuție semnificativă la organizarea și desfășurarea evenimentelor de tipul „Cerbului de Aur” de-a lungul anilor, începând din primii ani ai festivalului și continuând până după Revoluție. De asemenea, a fost implicată în primele ediții ale concursului „Eurovision” desfășurate în țara noastră.

Cele mai memorabile amintiri rămân cele legate de Revelioanele din perioada anterioară anului 1990. În nopțile de dinaintea Noului An, întâlnirile cu marii actori precum Amza Pellea, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Ștefan Bănică, alături de trupa de balet condusă de Cornel Patrichi și de iubiții interpreți de muzică ușoară și populară, purtau semnătura inconfundabilă a Ioanei Bogdan.

Am scos tot ce era forțat, tot ceea ce lumea nu mai voia să afle. S-au făcut găuri masive în program. Și-atunci am apelat la arhivă. Pe-afară se trăgeau obuze, gloanțe, iar noi, pe întuneric, pâș-pâș, căutam în arhivă programe frumoase din anii trecuți, pe care publicul să le revadă cu plăcere“ (Ioana Bogdan, povestind despre Revelionul din 1989)

Născută pe 26 aprilie 1943, Ioana Bogdan a fost bursieră a Facultății de Filozofie a Universității din Bucureşti. În 1987 a obținut Diploma de Licenţă la Facultatea de Ziaristică, cu media 10.

Din 1966, a fost repartizată de Tudor Vornicu la redacția Actualități a Televiziunii Române. Realiza ştiri culturale. Ioana Bogdan a făcut parte din „echipa de sub corcoduş” sau „redacţia de sub dud”. Așa se autointitulau cei care au pus suflet, timp şi pasiune în studiourile din strada Moliere.

Din 1969 a trecut la divertisment. În echipa lui Tudor Vornicu a realizat sute de emisiuni, magazine duminicale, spectacole, gale, recitaluri, festivaluri. A fost pe rând redactor-şef, producător delegat al canalului TVR 2, la relansarea căruia a contribuit. Apoi, a fost producător executiv la TVR Media. Acolo a editat momentele de excepţie din Arhiva de Aur a Televiziunii Române.

A decedat pe 4 aprilie 2024.

Mi-a marturisit ca regreta cu lacrimi fiecare intalnire neonorata. Timpul trece si trecem si noi o data cu el, putem insa alege sa fim fericiti. Intotdeauna am apreciat la Ioana Bogdan credinta sa in victoria valorilor pozitive si devotamentul sau pentru ecologia sufletului, luptandu-se pentru detoxifierea fiintei noastre axfisiata de ritmul trepidant si cronofag al existentei blocate de goana banilor pentru cosul zilnic, de tabloidele tipatoare, politicianismul sfidator, de exchibitionarile pe micul ecran, de muzicile de doi bani, de sub-cultura si lipsa de bun simt. De la Ioana am invatat ca pot sa-mi controlez starea de spirit, ca o pot imbunatati. Si asa am (re)devenit fericita!” (Dana Andronie, jurnalul.ro

Sursa foto

www.tvr.ro

2 thoughts on “IOANA BOGDAN – REALIZATOR TV DE EXCEPȚIE 

  1. My brother suggested I might like this blog He was totally right This post actually made my day You can not imagine simply how much time I had spent for this info Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights