EXPOFLORA – STEWARD 2024

10 mai ar putea fi ziua când vom vizita din nou celebrul pavilion EXPOFLORA din Parcul Herăstrău, din Capitală.

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București a informat pe pagina sa de Facebook:

În această primăvară urmează să ne adresăm cetățenilor pasionați de floricultură, colecționarilor de exemplare spectaculoase, sau de ce nu, acelor persoane dedicate care ar dori să-și prezinte în grădinile Capitalei o plantă mai deosebită din propria cultură.

ALPAB aduce la cunoștința tuturor celor preocupați de aspectul parcurilor și al grădinilor Capitalei că vom demara curând proiectul “Steward 2024”.

Denumirea vine din anii ‘70 când o distinsă doamnă care lucra la Tarom ca stewardesă pe linia București – Adu Dhabi – Bangkok – Singapore s-a oferit cu generozitate să ne aprovizioneze regulat din aceste țări calde cu semințe și răsaduri ale unor flori rare. Nu a dorit nici atunci, cum nu dorește nici acum când este o bunică minunată, să-i facem cunoscut numele.

Atât de prolific a fost acest ajutor, încât fosta administrație a IAPIT semna un protocol cu Tarom care se angaja să aprovizioneze cele patru pavilioane Expoflora cu plante de colecție aduse din cele patru zări cunoscute pentru flora lor senzațională (Mediterana, Indochina, Caraibe și Oceania).

Vă pregătim așadar, distinse urmăritoare și urmăritori de pe Facebook, pentru apropiata zi în care vom redeschide Exploflora, probabil pe data de 10 Mai 2024. Până atunci, persoanele dornice să fie contactate de către noi pentru a participa la o selecție de exponate, și eventual la o colaborare ulterioară, sunt invitate să ne scrie la această postare, sau prin mesagerie, adăugând eventual fotografii ale florilor pe care le-ar dori promovate în expozițiile care ne vor încânta la vară în Parcul Herăstrău.

Menționăm că o eventuală colaborare va fi exclusiv voluntară și altruistă, singurul beneficiu posibil, ar putea fi o etichetă cu textul “Exponat realizat/donat de doamna/domnul Ixulescu“” (FB, ALPAB)

Vizitatorii vor putea admira plante de colecție din zone cu o floră diferită de cea din țara noastră.

  • EXPOFLORA, Herastrau
  • EXPOFLORA, Herastrau

EXPOFLORA

Zona Expoflora se întinde pe o suprafaţă de 15 hectare.

În 2005, directorul Administrației Parcuri, Lacuri și Agrement, Virgil Cârstea, declara: “Expoziția florală va rămâne, nici vorbă să dispară. La Expoflora va funcționa o ceainărie care va ocupa un spațiu redus la solicitarea cetățenilor. Se vor vinde ceaiuri, cafele și prăjituri pentru copii. Expoflora nu a avut încălzire și nu a funcționat pe timpul iernii. Nici măcar alimentare proprie cu energie electrică nu avea, ci era racordată la un agent economic din apropiere. Din fondurile pe care le vom obține cu funcționarea ceainăriei vom rezolva problema încălzirii și a alimentării cu energie electrică”.

PARCUL HERĂSTRĂU

Locul pe care se află astăzi Parcul Herăstrău era o zonă mlăștinoasă, care a fost asanată în perioada 1930-1935. Parcul a fost construit în 1936, în jurul lacului căruia îi poartă numele, pe o suprafață de 187 hectare. De-a lungul timpului, parcul s-a numit și: Național (denumire atribuită astăzi parcului de la Arena Națională), Luna Bucureștilor, Carol al II-lea, I.V.Stalin și Mihai I. Totuși, numele cel mai folosit a rămas Herăstrău. Nu este doar cel mai mare parc bucureștean, ci și cel mai întins parc din interiorul unui oraș european.

Surse foto:

www.facebook.com

www.wikimapia.org

One thought on “EXPOFLORA – STEWARD 2024

  1. Wow wonderful blog layout How long have you been blogging for you make blogging look easy The overall look of your site is great as well as the content

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights