11 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

11 februarie este a 42-a zi a anului. Mai sunt 324 zile până la finalul anului.

1841: S-a născut folcloristul Ioan D Caragiani (d. 1921)

1866: Alexandru Ioan Cuza a fost silit să abdice, ca urmare a conjurației pregătite de coaliția dintre conservatori și liberal-radicali (Monstruoasa coaliție). Puterea a fost preluată de o locotenență domnească alcătuită din Lascăr Catargiu (reprezentantul Moldovei și al conservatorilor), gen Nicolae Golescu (reprezentantul Țării Românești și al liberalilor) și col Nicolae Haralambie (reprezentantul armatei)

1880: Consulatul Greciei la București a fost ridicat la gradul de ambasadă, Grecia recunoscând astfel independența României

1882: S-a născut compozitorul Gheorghe Cucu (d. 1932)

1886: A murit prima femeie din Moldova care a tradus piese de teatru, Maria Burada (n. 1812)

1888: S-a născut medicul Nicolae Ionescu-Sisesti (d. 1954)

1911: S-a născut traducătorul Pericle Martinescu (d. 2005)

1921: S-a născut inginerul Ion I Inculeț (d. 2011)

1926: Înființarea la Iași a Fundației Culturale “Regele Ferdinand I”, la inițiativa Regelui Ferdinand I al României

1929: A fost înregistrată cea mai scăzută temperatură din România: -38.5 C, la Bod, în depresiunea Brașovului

1929: S-a născut regizorul Paul Barbăneagră (d. 2009)

1932: S-a născut fizicianul Aureliu Emil Săndulescu

1941: Relațiile diplomatice dintre România și Belgia au fost întrerupte oficial, la cererea Germaniei. Legația română de la Bruxelles a fost transformată în Consulat general

1941: S-a născut traducătorul Cornel Mihai Ionescu

1942: Întâlnirea mareșalului Ion Antonescu cu Adolf Hitler la Cartierul General al acestuia, din Prusia orientală. Conducătorului român i s-au dat asigurări că Germania nu va permite Ungariei și Bulgariei să atace România și i s-a cerut sporirea contribuției de război

1945: Discursul primului ministru Nicolae Rădescu de la cinematograful “Aro”, în care a precizat poziția sa și a guvernului față de acțiunile PCR din țară, de preluare prin forță a prefecturilor și primăriilor

1982: S-a născut actorul Omu Negru

1987: A murit biologul Radu Codreanu (n. 1904)

1991: A murit actorul Vasile Nițulescu (n. 1925)

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FETELOR ȘI FEMEILOR DE ȘTIINȚĂ (SUA) – 11 februarie

Onorează realizările semnificative ale femeilor în știință. În același timp pune accent pe fetele care se indreapta spre cariere în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).

Un decalaj semnificativ de gen în știință a persistat la toate nivelurile disciplinelor de știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM) de-a lungul istoriei. Deși s-au înregistrat progrese în deceniile precedente, femeile sunt încă subreprezentate în disciplinele științifice. Fondată de Adunarea Generală a ONU în 2015, Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință este sărbătorită în Statele Unite pentru a încuraja egalitatea de gen și pentru a asigura accesul și participarea egală a femeilor și fetelor în știință. Știința și egalitatea de gen sunt factori importanți care ne permit să atingem obiectivele de dezvoltare convenite la nivel internațional.

ZIUA AUTISMULUI – 11 februarie

Autismul este o tulburare de dezvoltare adesea observată în primii trei ani de viață ai unui copil. Afectează milioane de oameni din întreaga lume și creează adesea un stigmat social față de pacienți și părinți sau îngrijitori. Primele cazuri bine documentate au fost cel al lui Hugh Blair din Borgue în 1747 și al lui Wild Boy din Aveyron în 1798.

Psihiatrul elvețian Eugen Bleuler a inventat cuvântul autism în 1910 în timp ce definea simptomele schizofreniei. Leo Kanner de la Spitalul Johns Hopkins l-a folosit pentru prima dată în termeni moderni în descrierea sistematică a autismului infantil timpuriu într-un raport din 1943 despre 11 copii cu asemănări comportamentele izbitoare. Până în anii 1980, autismul nu a fost diferențiat de alte tulburări mentale și de dezvoltare (sindromul Asperger, schizofrenia copilăriei).

În 1980, Manualul de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale (D.S.M.) a diferențiat autismul de schizofrenia infantilă. Ivan și Charika Corea au inițiat Duminica Autismului. Copilul lor, Charin, are o tulburare de spectru autist și o tulburare de comunicare. Ei sunt, de asemenea, fondatorii Autism Awareness Campaign U.K. Prima slujbă pentru autism a avut loc în februarie 2002 la Catedrala St Paul din Londra. De atunci a fost ținută anual în a doua duminică a lunii februarie. 

BĂTAIA CU PORTOCALE

Obiceiul provine dintr-o legendă locală care spune povestea unui tiran nemilos pe nume Raneri de Biandrate, care a domnit peste Ivrea cu o mână de fier. Venind din Evul Mediu, povestea amintește de răscoala poporului Ivrean împotriva tiranului de Biandrate în 1194 și jefuirea castelului acestuia. S-a întâmplat ca răspuns la abuzul de putere al acestuia și a tentativei de viol asupra unei tinere din sat.

Cu timpul, carnavalul a devenit o sărbătoare a eliberării poporului Ivrean și a atitudinii împotriva tiraniei în ansamblu. Distrugerea castelelor tiranilor este simbolizată prin Bătălia Portocalelor. În timpul sărbătorii, orașul este împărțit în două facțiuni care reprezintă poporul Ivrean și forțele împăratului. Cei care reprezintă oamenii defilează prin oraș pe jos, împărțiți în nouă echipe. Aceștia aruncă portocale celor care joacă forțele tiranului, care aruncă din trăsuri.

Primul Carnaval oficial de la Ivrea a avut loc în 1808, în urma deciziei guvernului napoleonian din Torino de a unifica toate evenimentele similare într-o singură festivitate, devenind o sărbătoare care onorează istoria orașului. Cu toate acestea, abia după al Doilea Război Mondial, sărbătorile au căpătat formatul de divertisment care se practică astăzi. Una peste alta, Bătălia Portocalelor este o afacere spectaculoasă care colorează în portocaliu însoritul oraș din nordul Italiei, ca o sărbătoare a unității și mândriei lor.

ZIUA CHITAREI

11 februarie - De la Steve Garry from Manchester, United Kingdom - My Mates 3Uploaded by LongLiveRock, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7522632

Muzica ne duce într-o aventură, fie că este vorba de dragoste, durere de inimă, călătorie, bucurie sau tristețe. Mulți oameni iubesc diferite instrumente muzicale, dar chitara este în fruntea listei pentru cei mai mulți dintre noi.

Îți amintești acele zile în care îți acordai chitara ore întregi doar pentru a obține melodia potrivită? Potrivit cercetătorilor, chitara și-a făcut prima apariție în Persia (acum Iran). Avea doar patru corzi și era mult mai subțire decât chitara din epoca modernă. Mai târziu, când grecii au început să folosească instrumentul cu coarde, l-au răspândit pe rutele comerciale. Romanii l-au răspândit în toată Europa, iar în anii 1500, a fost reproiectat.

În următorii 100 de ani, oamenii au observat că ar putea îmbunătăți în continuare designul acestor instrumente. Încet, a început să ia forma chitarelor moderne pe care le folosim acum. La începutul anilor 1900, chitarile au devenit instrumente populare în întreaga lume. Acest lucru a fost îmbunătățit și mai mult odată cu inventarea chitarelor electrice. Muzicienii și artiștii populari au început să folosească chitarele electrice.

FASTELAVN

Este o tradiție daneză, deși este sărbătorită în multe țări nord-europene (Norvegia, Suedia, Islanda, Groenlanda, Finlanda, Estonia și Insulele Feroe). Festivalul omolog suedez este Fastlagen, islandezul este Öskudagur, finlandezul este Laskiainen, estonianul este Vastlapäev, iar germanul este Fastelovend. Singurul oraș din Islanda care sărbătorește Fastelavn în aceeași zi cu celelalte țări nordice este Ísafjörður, care preferă să-l numească Maskadagur (ziua măștii). 

Are loc în februarie în fiecare an, de când a început să fie respectat Postul Mare. Este legat de tradiția romano-catolică a carnavalului care are loc înainte de Postul Mare. Totuși, festivalul a avut anumite caracteristici distinctive de când Danemarca a devenit o națiune protestantă. Se incheie în Marțea Mare, cu o zi înainte de Miercurea Cenușii, care este prima zi a Postului Mare. Deși este în primul rând o sărbătoare daneză, tradițiile festivității pot varia oarecum în funcție de țară și regiune, unele tradiții schimbându-se în timp.

Cuvântul provine de la termenul danez vechi „fastelaghen”, care în sine provine din termenul din germană „vastel-avent” („seara rapidă”). Alte variante ale sale includ, de asemenea, olandeză Vastenavond, Kölsch Fastelovend, Limburgish Vastelaovend, scoțian Fastens-een și letonă Vastlāvji, printre altele. Tradițiile similare ale balului din toate țările includ copiii care se îmbracă în costume și merg din ușă în ușă, strângând dulciuri în timp ce cântă. Versurile sunt despre chifle dulci, în special de post („Fastelavnsboller”), dar copiilor li se oferă bomboane sau bani în timp ce cântă.

Știm la ce te gândești, asta sună ca o anumită sărbătoare înfricoșătoare sărbătorită în ultima zi a lunii octombrie. Ei bine, ai dreptate, unii oameni numesc adesea Fastelavn un hibrid de Halloween și carnaval.

NU PLÂNGEȚI PENTRU LAPTELE VĂRSAT

Este o iterație contemporană a expresiei „Fără lacrimi pentru laptele vărsat”, publicată inițial în 1659 în „Paramoigraphy” (carte de proverbe a autorului galez James Howell). Nu vom ști niciodată câte pahare de lapte a văzut James Howell vărsate. Probabil că a observat destul de des că nimic nu se câștigă vreodată prin îngrijorare și îngrijorare din cauza incidentelor banale. Îngrijorările și regretele nu schimbă faptul că ceva s-a întâmplat; Privind înapoi și simțindu-te trist, deprimat sau supărat nu poate schimba nimic. Mai bine curatam mizeria cat putem de bine, fara sa mai pierdem vremea gandindu-ne la ce s-a intamplat.

ZIUA NUMĂRULUI DE URGENȚĂ

Numărul comun de urgență 112 al U.E. a fost înființată în 1993. 112 este numărul de urgență comun al UE. Statele membre au diferențe semnificative în ceea ce privește modul de funcționare a numărului. În unele țări, rezidenții ar putea avea nevoie să folosească o combinație de numere de urgență pentru a li se soluționa nemulțumirile. 

În 2019, în Uniunea Europeană a fost introdus un centru de informații la nivel național de răspuns la urgențe, numit ERICA. Introducerea noului sistem a făcut posibilă implementarea unui model complex. Acesta a permis ca serviciile centrului de răspuns în situații de urgență să fie efectuate cu o mai mare siguranță și calitate.

ZIUA MAMEI (Norvegia)

Ziua Mamei, sau Morsdag, este sărbătorită în a doua duminică a lunii februarie. Este o zi națională specială pentru a onora mamele și figurile materne. Știați că sărbătoarea, numită „Morsdag” de către localnici, este respectată de peste 100 de ani în țară? Cunoscută ca una dintre cele mai populare sărbători din întreaga lume, Ziua Mamei este sărbătorită în peste 50 de țări de pe tot globul. Deși Ziua Mamei nu este recunoscută ca sărbătoare legală în Statele Unite, este o sărbătoare națională legală în a doua duminică a lunii mai.

Cu toate acestea, nu toate țările sărbătoresc Ziua Mamei în aceeași zi a anului. Australia, Belgia, Danemarca, Finlanda, Italia, Elveția și Turcia sărbătoresc Ziua Mamei în a doua duminică a lunii mai. Mexic și alte țări din America Latină sărbătoresc Ziua Mamei anual pe 10 mai. În Thailanda, Ziua Mamei cade pe 12 august, care este ziua de naștere a actualei Regine. Cea mai veche Ziua Mamei a avut loc în Grecia antică, unde au fost organizate festivități pentru a o onora pe Rhea, care era renumită ca mama zeilor.

Prima Zi a Mamei din Norvegia a fost pe 9 februarie 1919, sărbătorită într-o biserică metodistă din Bergen. Sărbătoarea a fost organizată inițial de instituții religioase, până când două femei – Karen Platou, femeie de afaceri și politician, și Dorothea Schjodager, asistentă socială, profesoară și activistă pentru drepturile femeilor – au stabilit ziua ca sărbătoare anuală în Norvegia.

Datorită organizațiilor neguvernamentale, antreprenorilor și mass-media care au susținut sărbătoarea națională, ideea acestor femei despre Ziua Mamei a devenit ulterior o sărbătoare națională. Uneori, când ziua coincide cu Fastelavn, ziua de carnaval, localnicii sărbătoresc cu „Fastelavenboller”, un tip special de chiflă.

ZIUA REALIZĂRILOR BUNICILOR

Este ocazia perfectă de a sărbători bunicile noastre iubite. Rolul bunicilor în cultura generală este atât de bogat încât ele își asumă roluri foarte active în creșterea și îngrijirea copiilor mici. În multe culturi, bunicile au adesea o implicare directă în îngrijirea și îngrijirea copiilor.

ZIUA NAȚIONALĂ A INVENTATORILOR

Inventivitatea umană este ceea ce ne diferențiază de orice altă specie de pe această planetă și prin invențiile noastre ne putem vedea propriul progres ca specie. Am parcurs un drum lung de la inventarea roții și merită sărbătorit.

ZIUA TINERETULUI (Camerun)

Este marcată de parade, dansuri culturale, cântări și evenimente sportive ale tinerilor. Ziua Tineretului din Camerun poate fi privită ca un festival național care vizează alinierea tinerilor cu construirea comunității, mândria națională și credințele de cetățenie responsabilă. Guvernul Camerunului de Vest a creat Ziua Tineretului pentru a înlocui ziua națională a țării, care a fost sărbătorită pe 26 octombrie înainte de reunificare. Prim-ministrul Camerunului de Vest, John Ngu Foncha, a sugerat să se dedice ziua națională a Camerunului de Vest tinerilor săi, de care se bazează viitorul stat, la mai puțin de un an după obținerea independenței prin îmbrățișarea Camerunului francez.

Deși nu este clar dacă această recomandare a fost contestată în adunare, ea a fost implementată în anul următor. Ziua inaugurală „Tineretul și Sportul” a avut loc în Camerunul de Vest pe 26 octombrie 1962. Ziua a fost ținută cu mare atenție de către politicienii Camerunului de Vest, oficialii locali, oficialii de stat și publicul larg atunci când a început.

ZIUA MONDIALĂ A BOLNAVULUI – 11 februarie

E o zi de conștientizare a Bisericii Catolice care are ca scop rugăciunea și împărtășania și îndemnarea tuturor să vadă chipul lui Hristos în fratele său bolnav. Cade in aceeasi zi cu Sărbătoarea Maicii Domnului din Lourdes. In 1992, Papa Ioan Paul al II-lea a stabilit ziua pentru a îndemna oamenii să se roage pentru persoanele care sunt bolnave și pentru cei care le îngrijesc.

Papa a arătat semne ale bolii Parkinson în 1991, dar nu a fost verificat până în 2001, prin urmare, este de remarcat faptul că a optat pentru stabilirea Zilei Mondiale a Bolnavului la abia un an după diagnosticul său. În scrisoarea sa apostolică „Salvifici Doloris”, papa a scris pe larg despre subiectul suferinței și a considerat că aceasta a fost întotdeauna un proces mântuitor prin Hristos. La 11 februarie 1993 a fost sărbătorită prima Zi Mondială a Bolnavului.

​ZIUA SUPER ARIPILOR DE PUI – 11 februarie

Super Chicken Wing Day este o zi în care aripile de pui amintesc tuturor cât de minunată este viața. A fost serbata pentru prima oara în 1964 în Buffalo, New York. Frank Bellissimo deținea un bar numit Anchor Bar. Într-o noapte, Teressa Bellissimo, soția lui Frank, a vrut să gătească pentru fiii săi și prietenii lor, o gustare la miezul nopții.

Tot ce avea a fost pui menit să fie făcut în bulion, dar, în schimb, le-a prăjit și le-a amestecat cu sos iute. Ceea ce a apărut este acum faimosul și cunoscutul Buffalo Chicken Wings. Produsul alimentar a devenit atât de căutat, încât, până în 1977, primarul orașului Buffalo a declarat 29 iulie ca fiind Ziua Națională a Aripii de Pui.

Barurile au urmat cursul includerii aripioarelor de pui în meniurile lor, iar combinația de sport și aripioare a devenit un succes atunci când televizoarele au fost plasate în barurile sportive. În anii 1990, restaurantele fast-food precum KFC și McDonald’s au început să vândă și aripi.

​LA MULȚI ANI, AVA!

LA MULȚI ANI, MARC!

LA MULȚI ANI, VAN!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights