16 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

județe, 16 februarie

16 februarie este a 47-a zi a anului. Mai sunt 319 zile până la finalul anului.

1886: S-a născut inginerul Constantin Budeanu, unul dintre întemeietorii școlii românești de electrotehnică (d. 1959)

1902: S-a născut inginerul Teodor Bordeianu (d. 1969)

1910: S-a născut scriitoarea Lucia Demetrius (d. 1992)

1930: Federația Română de Fotbal s-a afiliat Federației Internaționale a Asociațiilor de Fotbal (FIFA)

1930: A murit economistul Ion N Angelescu (n. 1884)

1933: Greva de la Atelierele CFR Grivița, din București. Pactul de reorganizare a Micii Înțelegeri

1935: A fost adoptată Legea pentru Înființarea Monetăriei Naționale

1939: S-a născut poetul Ilie Constantin

1949: S-a născut scenografa Maria Elena Bjornson (d. 2002)

1959: S-a născut tenismenul John McEnroe

1964: S-a născut interpretul de muzică populară Constantin Enceanu

județe, 16 februarie

1968: România a renunțat la organizarea administrativă tipic sovietică în regiuni și raioane și a reînființat unitatea administrativ-teritorială tradițională: județul. Au fost organizate 39 județe plus Municipiul București

1975: A murit politicianul Chivu Stoica (n. 1908)

1983: S-a născut actorul Mihai Bendeac

1996: A murit gazetarul Nicolae Carandino, ultimul dintre supraviețuitorii procesului Iuliu Maniu (n. 1905)

2016: A murit fostul secretar general al ONU Boutros Boutros-Ghali (n. 1922)

ZIUA MIGDALELOR

Sunt printre cele mai versatile alimente. Pline cu vitamina E, magneziu și fibre, migdalele sunt sănătoase și ajuta la combaterea bolilor de inimă.

ZIUA PEȘTELUI PRĂJIT

Se sărbătoreste în prima vineri a Postului Mare. Este un moment în care prietenii și familiile se adună în restaurantele lor preferate, fast-food sau pub, pentru a savura bucata lor preferată de pește prăjit. Este o zi pentru crearea de legături între mâncare somptuoasă și conversații placute.

ZIUA INOVAȚIEI

Recunoaște rolul pe care îl joacă noile cunoștințe pentru o societate mai dezvoltată și mai puternică. Este o modalitate excelentă de a face ca actuala comunitate de oameni de știință să se simtă apreciată și apreciată, dar si pentru a-i inspira pe tineri să urmeze o carieră în tehnologie și inovare. Această zi specială celebrează realizările comunității științifice și deschide porțile către noi tehnologii, invenții și cariere pentru generația mai tânără.

ZIUA ÎNGRIJITORILOR

Se serbează în a treia vineri din februarie. Ziua onorează persoanele care oferă cu abnegație îngrijire personală și sprijin fizic și emoțional celor care au cea mai mare nevoie. Există diferite tipuri de îngrijitori care nu se limitează doar la sectorul sănătății (în cadrul familiei, profesional, independent, în cadrul serviciilor private etc). Unii dintre ei nu sunt întotdeauna plătiți, motiv pentru care este esențial să îi apreciem și să le mulțumim pentru angajamentul pe termen lung.

ZIUA NAȚIONALĂ A SOSULUI TARTAR

Își propune să atragă atenția asupra sosului delicios care poate adăuga o aromă distinctă fiecărui produs alimentar. Bineînțeles că merită o zi specială proprie în care contribuția sa la lumea bucătăriei poate fi onorat. În plus, ziua este o încântare pentru orice gurmand căruia îi place să adauge puțină bucurie la meniul de cină.

ASTĂZI NIMENI NU MĂNÂNCĂ SINGUR

Este sărbătorită în fiecare a treia vineri din februarie. Ziua este o inițiativă a Beyond Differences, o companie non-profit. Sărbătoarea inaugurală a început în 2012 de către o mână de școli din California de Nord pentru a aduce împreună și a atenua diferențele sociale și etnice. Prin introducerea Zilei Nimeni Nu mănâncă singur, elevii sunt incurajati sa depășească diferentele din societate si să fie împreună la masa de prânz.

Sursa foto

www.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights