10 MARTIE ÎN ISTORIE

10 martie este a 70-a zi a anului. Mai sunt 296 zile până la finalul anului.

1291: Românii din Transilvania au fost menționați pentru prima oară ca participanți la Dieta specială convocată de regele Ungariei, Andrei al III-lea, la Alba Iulia

1629: Începutul celor “11 ani de tiranie” în Anglia, în care nu a existat parlament

1788: S-a născut scriitorul Joseph von Eichendorff (d. 1857)

1833: S-a născut politicianul Dimitrie A Sturdza-Miclăușanu (d. 1914)

1835: Teodor Diamant, socialist utopic, a pus bazele primului falanster de tip fourierist în România, la Scăieni, jud Prahova

1855: A fost inaugurată linia telegrafică București-Giurgiu

1856: S-a născut autorul de basme în versuri Petre Dulfu (d. 1953)

1857: A apărut la Paris, apoi la București, săptămânalul “Buciumul”, sub direcția lui Cezar Bolliac

1861: A murit poetul Taras Șevcenco (n. 1814)

1871: Carol I a convocat guvernul și a luat decizia de a părăsi țara chiar a doua zi, față de continuarea manifestărilor anti-germane. A renunțat la ideea de a abdica, cu condiția constituirii unui guvern care să obțină votarea guvernului și să rezolve problema concesionării căilor ferate. Guvernul liberal condus de Ion Ghica a demisionat. Lascăr Catargiu și-a luat răspunderea noului guvern

1876: Primul apel telefonic cu succes al lui Alexander Graham Bell: “Domnule Watson, vino aici; am nevoie de tine.”

1879: S-a născut istoricul literar Dimitrie Caracostea (d. 1964)

1920: Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălțării Domnului să se oficieze slujba parastasului și pomenirea eroilor în toată țara. Pomenirea eroilor a fost interzisă din 1948.

1920: S-a născut poetul Traian Lalescu (d. 1976)

1921: S-a născut soprana Arta Florescu (d. 1998)

1927: A fost înființată Societatea de Chimie. Până la această dată, funcționase ca secție a Societății Române de Știință

1929: S-a născut sculptorița Lucreția Dumitrașcu Filioreanu

1930: S-a născut filologul Octavian Schiau (d. 2013)

1936: A murit dramaturgul A de Herz (n. 1887)

1937: A murit scriitorul Evgheni Zamiatin (n. 1884)

1938: S-a născut actorul Constantin Popa

1940: S-a născut poetul Slavco Almăjan

1940: S-a născut actorul Chuck Norris

1940: A murit prozatorul Mihail Bulgakov (n. 1891)

1941: S-a născut politicianul Teodor Meleșcanu

1942: S-a născut filoloaga Anca Sârbu

1942: A murit designerul Paul Follot (n. 1877)

1948: A murit scriitoarea Zelda Fitzgerald (n. 1900)

1949: S-a născut scriitorul Edvard Hoem

1953: S-a născut jurnalistul Turki al-Hamad

1954: S-a născut matematicianul Mihnea Colțoiu

1955: S-a născut filosoful Mihaela Miroiu

1957: S-a născut șeful grupării teroriste Al Quaida, Osama bin Laden (d. 2011)

1958: S-a născut actrița Sharon Stone

1968: S-a născut actrița Cesonia Postelnicu

1973: S-a născut fotomodelul Eva Herzigova

1974: Echipa de handbal masculin a României a câștigat campionatul mondial, după ce a învins în finală echipa RDG-ului, cu 14-12 și a devenit pentru a patra oară campioană mondială

1977: La Observatorul Kuiper al NASA, James L Elliot și echipa sa au descoperit sistemul de inele din jurul planetei Uranus

1983: S-a născut cântăreața Carrie Underwood

1984: S-a născut actrița Olivia Wilde

1987: A murit matematicianul Gheorghe D Marinescu (n. 1919)

1992: S-a născut actrița Emily Osment

2012: A murit desenatorul Jean Giraud (n. 1938)

2013: A murit regizorul Gheorghe Naghi (n. 1932)

2020: A murit actorul Mihai Donțu (n. 1937)

2022: A murit matematicianul Radu Miron (n. 1927)

ZIUA PROFESIONIȘTILOR ÎN HISTOTEHNOLOGIE

Ziua profesioniștilor în histotehnologie, organizată anual pe 10 martie, este o sărbătoare a acestei ramuri specifice a științei și a profesioniștilor ei. Centrându-se în jurul studiului microscopic al țesuturilor vegetale, animale și umane pentru a ajuta la detectarea anomaliilor, histotehnologia este un proces crucial pentru diagnosticarea bolii și pentru sugerarea tratamentelor.

Această zi este dedicată în principal acelor războinici eroici din laborator, fără de care identificarea bolii ar fi fost imposibilă. Ziua profesioniștilor în histotehnologie este sărbătorită în prezent de histotehnologii din întreaga lume și este o zi recunoscută oficial în mai multe state din SUA.

FESTIVALUL VIEȚII DIN CRĂPĂTURI

Ziua Festivalului Vieții în Crăpăturile de pe 10 martie sărbătorește mugurii verzi iviti în crăpăturile trotuarelor și pereților pentru a comemora venirea primăverii. Acest eveniment anual recunoaște complexitatea ciclului vieții și modul în care reînnoirea și renașterea sunt părți integrante ale acestuia. Ziua încurajează aprecierea minunilor și frumuseții naturii, precum și gloriozitatea vieții.

ZIUA PENTRU VERIFICAREA BATERIILOR

Este sărbătorită în a doua duminică a lunii martie. Deși această sărbătoare poate părea creată de o companie de baterii pentru a crește vânzările, de fapt are rolul de a crește gradul de conștientizare cu privire la testarea baterii care fac aparatele să funcționeze.

ZIUA PACHEȚELULUI CU MÂNCARE

Îți amintești vremurile când mama obișnuia să-ți împacheteze prânzul pentru școala? Sa retrăim magia pe 10 martie cu National Pack Your Lunch Day!

ZIUA FUSTEI – 10 martie

Ziua Națională a Fustei este sărbătorită în fiecare an pe 10 martie. Este o zi specială în care femeile isi poarta cu mândrie fustele. Ai un dulap plin de fuste pe care ai vrut să le porți de cel mai mult timp? Acum este șansa ta. Sărbătorește ziua cu stil. Pe masură ce vara se apropie, o fustă este ținuta perfectă, ușoară și aerisită.

ZIUA TELEFONULUI FIX

telefon fix, 10 martie

Răspunde la telefon! Îți amintești când iti lasati telefonul acasă, pentru că era atașat la casa ta? Sau când a sunat iubitul tău, dar fratele tău mai mare a ajuns primul la telefon și ți-a dezvăluit secretul? Sau când știai că ai atins statutul de cel mai bun prieten – memorând numărul lor? Sărbătorită cu ocazia aniversării uimitoarei invenții a lui Alexander Graham Bell, Ziua Națională a Telefoanelor Fixe de pe 10 martie își amintește de perioada de glorie a telefonului fix în toată splendoarea ei.

ZIUA BANCNOTELOR – 10 martie

Ziua Bancnotelor este sărbătorită cu ocazia aniversării zilei în care primele bilete din Statele Unite ale Americii (sau bilete de plată legale) au fost emise în America. În această zi, sarbatorim bancnota cea mai longevivă a Statelor Unite. Bineînțeles, acestea au fost modificate și actualizate de-a lungul timpului, dar au ajutat la stabilirea bazei pentru banii de hârtie pe care îi folosim astăzi. Dacă mai aveți una dintre notele originale din 1962, aveți în mână o bucată neprețuită din istoria americană.

ZIUA ȘAMPONULUI USCAT

Ziua Națională a șamponului uscat este sărbătorită pe 10 martie ca un omagiu celui mai bun prieten și salvator de urgență al unei femei, șamponul uscat! În uz comercial de la începutul secolului al XX-lea, șamponul uscat adaugă viață părului mort și îmbufnat, cu un plus de aer condiționat. Această sărbătoare distractivă a fost conceptualizată de Klorane, marca emblematică de șampon uscat ca o odă pentru femeile care lucrează din întreaga țară.

MOTHERING SUNDAY- 10 martie

Este pe 10 martie și suntem încântați să sărbătorim cei mai buni oameni din lume – mamele! Duminica Mamelor a fost sărbătorită încă din secolul al XVI-lea ca zi de cult în timpul Postului Mare, perioada de post creștin. Încorporarea zilei drept Ziua Mamei este o completare a unui secol mai recent, dar profităm de orice șansă de a ne sărbători mamele.

ZIUA MARIO – 10 martie

Sărbătorim Ziua Mario pe 10 martie în fiecare an, deoarece, scrisă ca „Mar10”, arată ca numele lui Mario. Personajul prietenos cu mustață a fost lansat inițial de Nintendo în 1985 – nu te face să te simți bătrân? De atunci, Mario a apărut în aproximativ 200 de jocuri diferite, iar jocurile Mario au revendicat titlul de cea mai vândută serie de jocuri video din istorie, învingând concurenți populari, precum Pokemon.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PERUCII – 10 martie

Este sărbătorită pe 10 martie în fiecare an. Nu numai că este o oportunitate de a nu vă îngrijora cum arată părul dvs., dar este și o șansă de a vă exprima. Ceea ce este grozav la Ziua Internațională a Perucilor este că servește mai multor scopuri. În primul rând, este distractiv!

Cine nu vrea să petreacă o zi întreagă sărbătorind perucile pentru culoarea și condimentul pe care le aduc în viața noastră. În al doilea rând și mai important, își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la căderea părului cauzată de boli și tratamente împotriva cancerului. Ziua este o modalitate ușoară de a vă arăta sprijinul pentru lupta împotriva cancerului.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR JUDECĂTOR

Ziua Internațională a Femeilor Judecător este sărbătorită pe 10 martie în fiecare an pentru a promova participarea egală și completă a femeilor la diferite niveluri ale sistemului judiciar. Implicarea femeilor în sistemul judiciar este esențială pentru a se asigura că instanțele își reprezintă populația, răspund preocupărilor lor și emit decizii competente. Femeile judecător cresc credibilitatea instanțelor doar prin faptul că sunt prezente, oferind un mesaj puternic că sunt deschise și accesibile oricui caută dreptate.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CIMPOIULUI

Ziua Internațională a Cimpoiului se ține anual pe 10 martie. Dateaza din 400 î.Hr. și se crede că provin din Egipt. Cimpoiul este un instrument muzical care ocupă un loc special în anumite părți ale Europei, cum ar fi Scoția și Irlanda.

LA MULȚI ANI, DRAKE!

Sursa foto

www.wikipedia.org

https://tokyogreenspace.wordpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights