19 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

19 februarie este a 50-a zi a anului. Mai sunt 316 zile până la finalul anului.

– 1876: S-a născut sculptorul Constantin Brâncuși (d. 1957)

– 1887: S-a născut academicianul Traian Gheorghiu (d. 1968)

 1908: S-a născut eseista Ana Cartianu (d. 2001)

1911: S-a născut inginerul Constantin Avram (d. 1987)

1939: S-a născut cântăreața Irina Loghin

1940: S-a născut regizorul Mircea Radu Iacoban

1940: S-a născut interpreta de muzică populară Maria Butaciu (d. 2018)

1950: S-a născut scriitorul Liviu Ioan Stoiciu

 1951: S-a născut actrița Maria Ploae

– 1951: A murit scriitorul Andre Gide (n. 1869)

 1952: S-a născut scriitorul Stelian Tănase

1964: România a fost desemnată să facă parte din Comisia specială a ONU, alături de alte state, însărcinată cu elaborarea principiilor de drept internațional referitoare la relațiile prietenești de cooperare între state

– 1970: Adunarea generală de constituire a Academiei de Științe Sociale și Politice, desfășurată la București. Președinte de onoare, șeful statului, Nicolae Ceaușescu

1982: S-a născut înotătoarea Camelia Potec

1983: S-a născut fotbalistul Mihai Neșu

1996: A murit filologul Ion C Chițimia (n. 1908)

2002: A murit actrița Marcela Rusu (n. 1926)

 2005: Deschiderea celui mai mare cinematograf în sud-estul Europei, Movieplex, în complexul comercial Plaza Romania din București

2016: A murit scriitorul Umberto Eco (n. 1932)

2018: A murit compozitorul Paul Urmuzescu (n. 1928)

2019: A murit creatorul de modă Karl Lagerfeld (n. 1933)

ZIUA NAȚIONALĂ CONSTANTIN BRÂNCUȘI

19 februarie, brancusi

Constantin Brâncuși este considerat unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului XX și un pionier al modernismului. Brâncuși, care era și fotograf, s-a inspirat pentru lucrările sale din folclorul mistic și din surse tradiționale. Deși lucrările sale au fost adesea considerate de alții ca fiind abstracte, artistul a susținut că creațiile sale erau reprezentări expresive ale subiecților săi. A produs sculpturi din lemn, metal, marmură, piatră și bronz. Ulterior, Brâncuși s-a mutat la Paris și s-a alăturat unei comunități de artiști.

ZIUA NAȚIONALĂ A CIOCOLATEI CU MENTĂ

Sărbătorește aroma neobișnuită, dar delicioasă, care a devenit un clasic de-a lungul timpului. Combinația pare să creeze o alternativă sănătoasă. Ciocolata ajută la producerea de serotonină și dopamină, iar combinația acestora cu menta în general face o bomboană mai sănătoasă. Menta este, de asemenea, o plantă puternică care ajută digestia și împrospătează fabulos respirația. Această combinație de arome triumfătoare înseamnă o zi întreagă dedicată gustului și vigoarei sale. Anunțată de Asociația Națională a Cofetariilor din Statele Unite, Ziua Națională a Mentei Ciocolatei onorează combinația de arome și reflectă amestecul acestor două arome și popularitatea lor.

ZIUA NAȚIONALĂ A CALULUI PUR SÂNGE ARAB

Este o sărbătoare informală din SUA, una dintre acele sărbători ale animalelor pe care milioane de americani le prețuiesc.

ZIUA FAMILIEI

În Canada, a treia luni din februarie, nu este, din punct de vedere tehnic, o sărbătoare națională, impusă de federal. Dar cei mai mulți canadieni trăiesc în zone care o sărbătoresc ca o sărbătoare legală la nivel de provincie – în Columbia Britanică, Alberta, Ontario, New Brunswick și Saskatchewan ca „Ziua familiei”, în Manitoba ca „Ziua lui Louis Riel”, în Nova Scoția ca „Ziua familiei”. Ziua Patrimoniului din Nova Scotia”, iar pe Insula Prințului Eduard ca „Ziua Insulei.”

ZIUA NAȚIONALĂ A GENELOR

Este sărbătorită anual pe 19 februarie pentru a promova importanța îngrijirii adecvate a genelor. Genele ne fac ochii să iasă în evidență din mulțime. De asemenea, au si rolul si mai important de a ajuta la protejarea ochilor de praf, germeni și obiecte străine și pentru a preveni evaporarea umezelii lubrifiante din ochi.

ZIUA NAȚIONALĂ A FEMEILOR VETERINAR

Ziua Națională a Femeilor Veterinar evidențiază contribuția celor care au lucrat în armata SUA.

ZIUA PATRIMONIULUI DIN NOVA SCOTIA

Introdusă de guvernul provincial în 2013, Ziua Patrimoniului din Nova Scotia sărbătorește populatia, moștenirea și istoria provinciei în a treia luni din februarie. Una dintre cele mai estice provincii ale Canadei, Nova Scotia este cea mai populată dintre provinciile maritime și o zonă importantă de așezare pentru poporul indigen Mi’kmaq și, mai târziu, pentru coloniștii francezi și britanici. Provincia revendică titlul de cel mai mare exportator mondial de homar și alți pește, exportând fructe de mare în peste 90 de țări.

ZIUA PREȘEDINȚILOR

19 februarie, Ziua Presedintilor

În fiecare a treia luni din februarie, se sărbătoreste Ziua Președinților. Mulți oameni se bucură de ziua lor liberă de la muncă. În 1971, Ziua Președinților s-a mutat într-un efort de a crea mai multe weekenduri de trei zile pentru public, în speranța că acest lucru va inspira o productivitate mai mare la nivel național. Se credea că în acest moment al anului, efectele restauratoare ale sărbătorilor de iarnă au început să se estompeze, iar oamenii au nevoie de încă o pauză pentru a-și recâștiga o parte din acea rezistență pierdută.

ZIUA PREVENIRII PLAGIATULUI

Este sărbătorită pentru conștientizarea problemelor legate de plagiat în industrii și cariere precum mediul academic și producția media. În timp ce definiția plagiatului poate diferi în funcție de instituție, actul implică de obicei prezentarea lucrării altcuiva ca fiind propria ta originală. Plagiatul este considerat o încălcare etică; în unele țări, este considerat chiar o infracțiune.

Sursa foto

https://calendarholidays.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights