13 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

13 februarie este a 44-a zi a anului. Mai sunt 322 zile până la finalul anului.

1785: A murit Crișan, unul dintre conducătorii Revoluției de la 1784 din Transilvania (n. 1733)

seringa, 13 februarie

1849: Delegația condusă de mitropolitul Andrei Șaguna a prezentat împăratului Franz Joseph “Petițiunea generală a fruntașilor români din Transilvania, Banat și Bucovina”, prin care se cerea recunoașterea națiunii române

1853: Medicul Charles Gabriel Pravaz a inventat seringa

1867: ”Dunărea albastră” a compozitorului Johann Strauss a fost prezentată în premieră la Viena, Austria

1877: A murit regizorul Costache Caragiale (n. 1815)

1880: S-a născut sociologul Dimitrie Gusti (d. 1955)

1895: A fost brevetat Cinematograful Lumiere, aparatul de filmat, proiecție și copiat, realizat de frații Louis și Auguste Lumiere

1895: A murit prozatorul Iracle Porumbescu, tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu (n. 1823)

1896: S-a născut general aviatorul Ermil Gheorghiu (d. 1977)

1903: S-a născut fizicianul Gheorghe Manu (d. 1961)

1913: S-a născut prozatorul Alexandru Bardieru (d. 1994)

1918: S-a născut actrița Elena Negreanu (d. 1989)

1922: S-a născut actorul Horia Căciulescu (d. 1989)

1922: S-a născut pictorul Alexandru Cumpăta (d. 2000)

1931: New Delhi a devenit capitala Indiei

1933: S-a născut actrița Gilda Marinescu (d. 1995)

1935: A murit filologul Ion Bianu (n. 1856)

1937: S-a născut etnomuzicologul Speranța Rădulescu (d. 2022)

1951: S-a născut scriitorul Jean Băileșteanu

 – 1955: S-a născut regizorul Alexandru Dabija

1955: S-a născut prozatorul Mihai Dragolea (d. 2016)

1968: S-a născut pugilistul Mihai Leu

1968: S-a născut scrimerul Adrian Pop

1969: S-a născut scenaristul T O Bobe

– 1988: S-au deschis Jocurile Olimpice de iarnă, la Calgary, Alberta, Canada

ZIUA NAȚIONALĂ A CHEDDAR-ului

Creată de Tillamook County Creamery Cooperation, această zi celebrează brânză care provine din actualul oraș Cheddar din Somerset, sudul Angliei. Brânza Cheddar reprezintă mai mult de o treime din totalul vândut în Statele Unite și este o alegere de top în majoritatea selecțiilor de brânzeturi. Defileul are mai multe peșteri care asigură umiditatea perfectă și temperatura constantă pentru maturarea brânzei.

Brânza populară a fost cumpărată pentru prima dată de familia regală și se spune că a fost adusă în Marea Britanie de romanii din regiunea Cantal din Franța. Părintele brânzei Cheddar din secolul al XIX-lea, Joseph Harding, este cel care a modernizat și standardizat brânza Cheddar. El a încurajat igiena produselor lactate și tehnicile moderne de fabricare a brânzeturilor. „Metoda Joseph Harding” a fost prima metodă de producție Cheddar bazată pe principii științifice. 

Procesul de fabricație este numit cheddaring. Este o etapă suplimentară în producerea brânzei Cheddar care se face după încălzire. Cașul se frământă cu sare, se taie cubulețe pentru a scurge zerul, apoi se stivuește și se întoarce. Rezultatul pe care îl obțineți în urma acestui pas este o textură mai densă, sfărâmicioasă. În 1894, renumitul producător de brânză Peter McIntosh și-a adus modul de fabricare a brânzei în comitatul Tillamook, Oregon. A fost numit Regele Brânzei. Fermierii locali au format cooperativa deținută de fermieri pe care o cunoaștem astăzi ca Asociația Tillamook County Creamery.

În 2019, asociația a fondat Ziua Națională a Cheddarului pe 13 februarie. Scopul era sărbătorirea celei de-a 110-a nașteri a lui Tillamook și să împărtășirea pasiunii pentru cheddar cu iubitorii de brânzeturi din întreaga țară.

ZIUA NAȚIONALĂ A SCUZELOR

Se referă la scuzele oficiale adresate copiilor și familiilor traumatizate de politicile guvernamentale de asimilare și îndepărtare forțată a copiilor din secolul 20 din Australia. Este destul de diferită de Ziua Națională a Regretului (Ziua Națională a Vindecării), eveniment național care are loc în fiecare an în Australia pe 26 mai, începând din 1998.

Copiii afectați, cunoscuți sub denumirea de „Generațiile furate” – estimate la 10% până la 33% din toți copiii indigeni între 1910 și 1970 – au suferit abuzuri și traume semnificative, deoarece au fost nevoiți să trăiască în condiții dure și tratament abuziv și au fost obligați să-și respingă moștenirea indigenă. Până astăzi, multe victime încă se împacă cu trauma pe care au trăit-o.

Raportul „Bringing Them Home” a făcut, de asemenea, recomandări aplicabile pentru abordarea greșelilor din trecut, inclusiv emiterea de scuze oficiale de către guvernele de stat și federale și furnizarea de finanțare pentru reabilitarea victimelor.

În timp ce John Howard, prim-ministrul la acea vreme, a refuzat să-și ceară scuze, succesorul său, Kevin Rudd, a emis ulterior scuze publice oficiale pe 13 februarie 2008, în numele guvernului federal pentru politicile care au provocat durere, suferință, și pierderea generațiilor furate. Ambele camere ale parlamentului au adoptat în unanimitate scuzele ca pe o moțiune, iar mii de australieni care s-au adunat în spațiile publice pentru a asculta scuzele din întreaga țară au reacționat cu urale și lacrimi.

MARDI GRAS

Originile Mardi Gras se leagă de sărbătorile păgâne ale sosirii primăverii și fertilității (sărbătorile romane din Saturnalia, care sărbătoreau același lucru și cea a Lupercaliei, caracterizată tot prin banchet și veselie). Se întinde de la a douăsprezecea noapte (ultima noapte de Crăciun) până la Miercurea Cenușie. Sărbătoarea reflectă obiceiul de a mânca alimente bogate în grăsimi înainte de Postul Mare.

Mardi Gras este sinonim cu carnavalul din New Orleans, Veneția și Rio, deși ziua este sărbătorită într-un mod similar și în țările cu populații romano-catolice mari. Festivitățile similare cu Mardi Gras datează din epoca romană antică, unde oamenii sărbătoreau sezonul recoltei. Când creștinismul a ajuns la Roma, aceste tradiții locale populare au fost încorporate în noua credință. Pe măsură ce creștinismul și Mardi Gras s-au răspândit de la Roma în alte țări europene, s-au născut noi tradiții, iar unele vechi au luat forme noi.

Ceea ce a început ca o sărbătoare înrădăcinată în tradiția religioasă a devenit un fenomen cultural, ducând la petreceri care nu au fost întotdeauna urmate de cele 40 de zile de penitență. Sărbătorile Mardi Gras au început în America când exploratorii francezi Pierre Le Moyne d’Iberville și Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville au aterizat în apropiere de actuala New Orleans, Louisiana. Câțiva ani mai târziu, New Orleans și alte așezări franceze au marcat sărbătoarea cu petreceri pe stradă, baluri mascate și cine generoase organizate de cluburile sociale numite „Krewes”. 

Astăzi, Mardi Gras este sărbătorit în toată lumea integrând stiluri locale și tradiții autohtone. De la festivitățile Carnavalului de la Rio, care durează o săptămână, până la Carnavalul de iarnă din Quebec și Karnevalul din Germania, care include parade, baluri costumate și o tradiție în care femeile rup legăturile bărbaților pentru a simboliza puterea femeilor.

ZIUA SIGURANȚEI PE INTERNET

În zilele noastre poți face aproape orice pe internet. Poți să te joci, să te conectezi cu prietenii, să cumperi o ținută nouă. Este un sentiment extraordinar să ai acces infinit la informații și divertisment. World Wide Web a parcurs un drum lung de la Yahoo Geocities și „You’ve Got Mail” de ieri. Pe 13 februarie recunoaștem această evoluție și dificultățile care pot apărea.

ZIUA TORTELLINI

Tortellini sunt pastele legendare. După cum spune povestea, Zeița Venus venise să stea la o tavernă din orașul italian Bologna. Proprietarul, încercând să o spioneze prin gaura cheii, nu a putut să-i vadă decât buricul. A fost atât de inspirat de priveliște, încât s-a repezit în bucătărie și a creat pastele în formă de buric pe care le numim acum tortellini. Acum, aceste perne de paste delicioase sunt adorate de iubitorii de paste din întreaga lume. Așa că pe 13 februarie, le puteți savura cu unt și salvie sau prosciutto și parmezan.

ZIUA MONDIALĂ A RADIOULUI

A fost propusă pentru prima dată de Spania în septembrie 2010. Cu sprijinul asociațiilor de radiodifuziune din întreaga lume, a fost acceptată în unanimitate de statele membre UNESCO în noiembrie 2011. Este important ca radioul este încă relevant și important în viața noastră de zi cu zi. În timpul acelor călătorii lungi din vacanță sau la muncă, radioul este încă cu noi. Este ca un prieten grozav.

Radioul este un mediu care și-a susținut utilizarea în timp. Este o platformă pentru furnizarea de informații, educație, exprimarea interculturală și, desigur, pentru muzica noastră preferată. Indiferent cât de avansată ar deveni tehnologia, radioul este un mediu de neînlocuit, mai ales în timpul apariției dezastrelor naturale sau provocate de om. 

Mulți oameni din istorie au contribuit la perfecționarea undelor și frecvențelor radio, dar inventatorul italian Guglielmo Marconi a fost cel care a dovedit fezabilitatea comunicării prin radio. El a trimis și a primit o telegramă peste primul semnal radio din istorie din Italia în 1895. Primul post de radio din America a fost înființat la Pittsburgh în 1919, iar radioul FM a debutat în 1939.

Transmisia prin radio a devenit digitală în 1994, când difuzarea radioului început prin internet. Aceasta a fost însoțită de primul post de radio de 24 de ore numai pe internet. În 2011, la cea de-a 36-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO, 13 februarie a fost proclamată Ziua Mondială a Radioului. Această dată a fost aleasă de directorul general al UNESCO, deoarece a fost data aniversară a serviciului internațional de radiodifuziune al Națiunilor Unite, care a fost creat la 13 februarie 1946. 

Fără a utiliza conținut sau videoclipuri costisitoare, radioul este singurul mediu de difuzare de astăzi care oferă divertisment, știri locale, actualizări sportive, discuții, muzică grozavă și este o modalitate eficientă de marketing. Conectați-vă la postul dvs. de radio preferat astăzi și bucurați-vă!

LA MULȚI ANI, DERRICK! – 13 februarie

LA MULȚI ANI, JAMIE! – 13 februarie

Sursa foto

www.wikipedia.org

5 thoughts on “13 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

  1. Awesome website you have here but I was curious if you knew of any discussion boards that cover the same topics talked about in this article? I’d really love to be a part of online community where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Thanks a lot!

  2. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and interesting, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something not enough folks are speaking intelligently about. I am very happy that I came across this in my hunt for something concerning this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights