12 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

12 februarie este a 43-a zi a anului. Mai sunt 323 zile până la finalul anului.

1862: S-a născut dramaturgul Alexandru Davila (d. 1929)

Otilia Cazimir, 12 februarie

1864: Parlamentul a votat proiectul de lege pentru organizarea puterii armate în România

1894: S-a născut poeta Otilia Cazimir (d. 1967)

1901: S-a născut regizorul Jean Georgescu (d. 1994)

1926: A murit istoricul Radu Rosetti (n. 1853)

1905: S-a născut medicul Theodor Burghele (d. 1977)

1943: A murit poetul Dumitru Nanu (n. 1873)

1954: S-a născut coregraful Sergiu Anghel

1959: S-a născut actorul Dan Puric

1960: S-a născut cântărețul Vasile Luțac

2000: A avut loc la București, reuniunea statelor membre ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est, la nivelul șefilor de state și de guverne, la finele căreia a fost semnată Carta Relațiilor de Bună Vecinătate, Stabilitate, Securitate și Cooperare în Europa de Sud-Est.

2011: A murit pianista Sofia Cosma (n. 1914)

DARWIN DAY

Charles Darwin, omul care va ajunge să fie cunoscut drept tatăl selecției naturale, s-a născut la 12 februarie 1809, al cincilea dintre cei șase copii dintr-o familie engleză bogată. Tatăl său era medic, iar bunicii lui erau naturaliștii care au pus bazele descoperirilor pe care Charles avea să le facă mai departe.

În 1825, Charles, care îl ajutase pe tatăl său să aibă grijă de cei săraci și bolnavi din Shropshire, a plecat la facultatea de medicină. I s-a părut plictisitor. După un timp, tatăl său l-a trimis la Christ’s College din Cambridge pentru a deveni paroh anglican. Deși urma un curs de studii religioase, Darwin s-a simțit atras de științele naturii. Un prieten i-a deschis interesul pentru colecția de gândaci și a făcut cunoștință cu alți naturaliști parohi care i-au stimulat și mai mult interesul.

S-a alăturat profesorului său într-o excursie la tropice pentru a studia istoria naturală. La  întoarcere, Darwin a primit o ofertă ca naturalist într-o expediție care a pornit pe coasta Americii de Sud. Nava era HMS Beagle, al cărui căpitan era Robert FitzRoy. A pornit în călătorie în 1931 și a petrecut cinci ani la bordul acestei nave. Peste tot în America de Sud, a fost expus la o multitudine de noi geologie, antropologie, zoologie și botanică. A colectat cu atenție mostre de fosile, roci, plante și insecte pentru a le aduce înapoi în Anglia. Darwin și FitzRoy au păstrat astăzi jurnalele călătoriei, care sunt documente de impact. 

La întoarcere, și-a rescris jurnalele din călătorie pentru a înțelege mai bine, a citit lucrarea lui Malthus și a efectuat experimente cu plante pentru a-și testa teoriile. În această perioadă de suprasolicitare, s-a căsătorit, dar a dezvoltat și o boală cronică. În cele din urmă, Darwin a publicat „On the Origin of Species”, o carte care a descris cazul selecției naturale, în 1859. În timp ce cartea a fost neașteptat de populară, a existat o respingere din partea bisericii. A continuat să lucreze și să publice despre evoluție și selecție în următorii 22 de ani din viața sa. A murit din cauza unei boli de inimă în 1882.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ ÎMPOTRIVA FOLOSIRII COPIILOR CA SOLDAȚI

Ziua este cunoscută și ca Ziua Mâinii Roșii. Diverse organizații pentru copii și pentru drepturile omului folosesc această zi pentru a atrage atenția lumii asupra problemei utilizării copiilor în conflictele armate. Ei folosesc simbolul mâinii roșii pentru campanie. Conflictele armate sunt o parte integrantă a istoriei omenirii. Aceste conflicte au contribuit la modelarea lumii noastre așa cum o cunoaștem astăzi. Cu toate acestea, aceste conflicte sunt întotdeauna sângeroase și au ca rezultat victime umane masive.

Un copil din zilele noastre ar fi bolnav dacă ar vedea un adevărat câmp de luptă din vremuri. Dar copiii erau folosiți în armate în trecut. Copiii din regiunile sfâșiate de război nu au prea multe de făcut. Fără un loc de muncă sau o familie de îngrijit, ei sunt potențiali recruți ușori. Ei nu au nevoie de atâtea investiții ca soldații adulți. De asemenea, sunt ușor de gestionat, iar majoritatea armatelor le consideră consumabile. 

În epoca modernă, situația copiilor este mult mai bună în comparație cu cea din trecut. Acum, există legi internaționale care restricționează armatele să recruteze copii. Unele armate naționale africane și asiatice încă operează cu copii în rândurile lor. În februarie 2002, Adunarea Generală a ONU a adoptat Protocolul Opțional la Convenția cu privire la drepturile copilului privind implicarea copiilor în conflictele armate pentru a completa Convenția.

ZIUA NAȚIONALĂ A CURĂȚENIEI COMPUTERULUI

Cade în a doua zi de luni din februarie – momentul perfect pentru a face o organizare reală dacă ați renunțat deja la rezoluțiile de Anul Nou. În plus, nu uitați de curățarea exteriorului dispozitivelor dvs.

ZIUA BUDINCII DE PRUNE

Știați că budinca de prune nu conține prune? Asta pentru că stafidele erau adesea numite „prune” în Marea Britanie din secolul al XVII-lea. Deci, ce conține de fapt aceasta o budincă tradițională de prune sau de Crăciun? Doar:  nucșoară, stafide, nuci, mere, scorțișoară și curmale.

ZIUA NAȚIONALĂ A BĂNUȚULUI PIERDUT

În cea mai mare parte, bănuții sunt monede metalice inutile care nu încap nici în portofel, nici în poșetă. Această zi este dedicată găsirii banului pierdut care s-ar fi putut strecura sub canapea sau scaunul mașinii. Ziua a fost asociată cu ziua de naștere a lui Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, deoarece imaginea lui este cea care se află pe bani din 1909. 

Primul bănuț din SUA a fost proiectat de Benjamin Franklin în anii 1780 și de atunci au fost bătuți miliarde de bănuți. Începând din 1995, Ziua Națională a Bănuțului Pierdut a fost propusă de Adrienne Sioux Koopersmith, un evenimentolog. Adrienne Sioux a explicat că și un număr mic poate face o diferență semnificativă. Așadar, simpla căutare a banilor pierduți vă poate ajuta să găsiți o sumă rezonabilă de bani. Căutarea banilor pierduți vă poate ajuta să găsiți și alte obiecte pierdute.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EPILEPSIEI

Are are loc în a doua zi de luni din februarie pentru a pune în lumină provocările cu care se confruntă persoanele care trăiesc cu epilepsie. Epilepsia, cunoscută și sub numele de tulburare convulsivă, este a patra cea mai frecventă tulburare neurologică și una dintre cele mai vechi afecțiuni medicale cunoscute. Afecțiunea face ca activitatea electrică a creierului să se oprească pentru o perioadă scurtă de timp, ceea ce duce la convulsii recurente. Chiar dacă 65 de milioane de oameni din lume trăiesc cu epilepsie, există încă un anumit stigmat în jurul bolii.

Ziua Internațională a Epilepsiei există pentru a educa publicul larg despre epilepsie și pentru a-i învăța pe oameni cum să ofere o îngrijire mai bună persoanelor care trăiesc cu această tulburare. Ideea acestei Zile aparține Biroului Internațional pentru Epilepsie și a Ligii Internaționale Împotriva Epilepsiei. Cele două organizații au organizat diverse evenimente în ziua de la înființare. 

Aproape în fiecare an, se alege o temă care să ghideze evenimentele zilei. În 2018, tema a fost „Acesta sunt eu”, în 2016, a fost „Da, pot!”, iar în 2017, „Pune epilepsia în imagine.” În 2015 și 2019 nu a existat nicio temă oficială. Epilepsia este una dintre cele mai vechi afecțiuni medicale cunoscute din lume, cu înregistrări care datează de la începutul istoriei înregistrate. Desigur, pe atunci, era tratată ca o condiție spirituală.

În 2000 î.Hr., un text antic mesopotamien descria o persoană care a suferit un exorcism sub influența unui zeu lunar. Babilonienii antici atribuiau confiscările posesiunii de către spiritele rele. De asemenea, grecii antici considerau epilepsia ca fiind o posesie spirituală, dar o asociau cu geniul și intervențiile divine. Stigmatul asociat cu epilepsia este de asemenea istoric. În Roma antică, oamenii nu mâncau și nu beau din aceleași farfurii sau oale ca oamenii care trăiau cu epilepsie. Până în a doua jumătate a secolului al XX-lea, în unele părți ale Africii, se credea că epilepsia era contagioasă și era rezultatul posesiei, vrăjitoriei sau otrăvirii. 

Epilepsia este o astfel de parte a istoriei documentate încât este menționată în „Codul lui Hammurabi”, cel mai lung, cel mai bine organizat și cel mai bine păstrat text legal din Orientul Apropiat antic. În Cod, se face referire la o condiție în care un sclav poate fi returnat pentru o rambursare. Epilepsia este, de asemenea, menționată într-un text medical egiptean antic numit „Papirul Edwin Smith”. Astăzi, Ziua Internațională a Epilepsiei este comemorată în peste 120 de țări din întreaga lume.

LA MULȚI ANI, BRAYDEN!

Surse foto:

www.facebook.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights