24 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

Steaua Bucuresti, 1986, 24 februarie

24 februarie este a 55-a zi a anului. Mai sunt 311 zile până la finalul anului.

1304: S-a născut exploratorul Ibn Batuta (d. 1368)

1340: Prima mențiune documentară a Târgului Siret

1538: Tratatul de pace de la Oradea, prin care s-a pus capăt luptelor dintre Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg, pentru stăpânirea Transilvaniei

1582: Papa Grigore al XIII-lea a introdus o reformă a calendarului care, în noua structurare, a comportat o eroare de o zi la 3 000 ani (calendarul gregorian)

1717: Convenția dintre Ioan Mavrocordat și generalul Sainville. Trupele imperiale au evacuat Muntenia, dar au păstrat Oltenia. Convenția a fost invocată de către austrieci pentru a justifica anexarea Olteniei

1786: S-a născut folcloristul Wilhelm Grimm (d. 1859)

1821: Mihail Suțu, domnul Moldovei, a solicitat țarului Alexandru I trimiterea unui corp de oaste pentru a face față eteriștilor care, conduși de Alexandru Ipsilanti, trecuseră Prutul la 22 februarie 1821

1856: A fost înființată la Iași Facultatea de Drept

1870: A fost inaugurată, în prezența domnitorului, noua clădire a Monetăriei Statului, pe Șos Kiseleff nr 3, unde s-au bătut primii Caroli de aur (20 lei), cu efigia lui Carol I, realizată de gravorul Kullbrich

1920: La o întrunire a Partidului Muncitoresc German, Adolf Hitler a schimbat numele în Partidul Nazist

Marga Barbu, 24 februarie

1929: S-a născut actrița Marga Barbu (d. 2009)

1932: S-a născut istoricul Eugen Cizek (d. 2008)

1939: S-a născut compozitorul Richard Oschanitzky (d. 1979)

1939: A murit pictorița Elena Alexandrina Bednarik (n. 1883)

1942: Inaugurarea postului de radio Vocea Americii

1945: Violentă demonstrație la București, în timpul guvernării Rădescu, în cursul căreia grupuri de agitatori bolșevici au deschis focul asupra armatei și demonstranților. Evenimentul a permis ca A I Vasinski, ministrul adjunct de externe al URSS și președinte al Comisiei Aliate de Control pentru România, să impună, prin forță, guvernul Groza

1948: Demiterea abuzivă a lui Lucrețiu Pătrășcanu din funcția de ministru al Justiției; demiterea a fost urmată de arestarea, judecarea și executarea lui Pătrășcanu (Jilava, aprilie 1954)

1948: Desființarea Adunării Deputaților, prin lege și convocarea Marii Adunări Naționale. Puterea a trecut asupra guvernului

1953: A murit actorul Mihai Popescu (n. 1909)

1955: S-a născut pilotul de formula 2 Alain Prost

1955: S-a născut fondatorul Apple, Steve Jobs (d. 2011)

1960: Începerea procesului intentat pentru “crimă de uneltire contra ordinii sociale” unor intelectuali acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade; principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al O Teodorescu și Nicolae Steinhardt

1974: S-a născut prezentatorul TV Mircea Badea

1981: Palatul Buckingham a anunțat logodna Prințului de Wales cu Lady Diana Spencer

1987: Steaua București a cucerit Supercupa Europei, în urma meciului de la Monte Carlo, cu Dinamo Kiev, cîștigătoarea Cupei Cupelor, în 1986

1990: S-a născut handbalista Ana Maria Drăguț

2014: A murit baritonul Nicolae Herlea (n. 1927)

2022: Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin

FESTIVALUL LAMPIOANELOR

Are loc în a 15-a zi a primei luni a calendarului chinez. Lampioanele plutitoare sunt lumini tradiționale chinezești realizate din hârtie sau mătase impregnata, concepute pentru a fi eliberate pe căile navigabile sau în aer. Sunt decorate cu forme de hârtie, de obicei animale sau caractere chinezești.

Un felinar este făcut dintr-un cadru pătrat subțire cu câteva frigărui de bambus care țin părțile laterale împreună. Oamenii cred ca, plutind pe lacuri, mări, râuri, vor aduce fertilitate pământului, deoarece spiritele apei le întâmpină cu fericire.

ZIUA DRAPELULUI (MEXIC) – 24 februarie

ZIUA ESTONIEI – 24 februarie

ZIUA MONDIALĂ A BARMANULUI

Barmanii sunt indispensabili industriei ospitalității. Astăzi, pe 24 februarie, nu ne putem imagina un pub, bar sau club de noapte fără un barman.

ZIUA TURISMULUI (TAIWAN)

Este sărbătorită în fiecare an în a 15-a zi a primei luni lunare, pentru a promova turismul pe insula Taiwan si a evidenția cultura, diversitatea, bucătăria locale, într-un efort de a atrage mai mult trafic turistic.

ZIUA FINLANDEZILOR DIN SUEDIA

Este despre onoarea limbii, culturii și poziției finlandezilor priviți ca o comunitate respectată și iubită în Suedia. Emigrația dintre cele două țări are o istorie foarte lungă, în special în regiunile de graniță de nord. Cu toate acestea, o emigrare mai considerabilă a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când 70.000 de copii finlandezi au fost evacuați în Suedia. Se crede că aproximativ 15.000 au rămas. Astăzi, în țară există aproximativ 500.000 de suedezi vorbitori de finlandeză.

ZIUA NAȚIONALĂ A SCHIMBULUI CĂRȚILOR DE JOC

Sunt de obicei realizate din carton sau hârtie groasă. Pot include o imagine a unei persoane, a unui loc sau a unui lucru real sau fictiv. Imaginile sunt de obicei însoțite de o descriere și texte precum statistici sau trivia. Unele dintre cele mai vechi cărți de schimb au fost legate de sport, iar majoritatea sporturilor majore au apărut pe cărți.

Cărțile de baseball au fost cele mai populare cărți de sport din America. Unele cărți de schimb non-sportive pot prezenta personaje de desene animate, personaje de benzi desenate sau personaje de televiziune. Colecționarii folosesc cărțile și pentru a juca jocuri, cum ar fi jocurile de cărți de colecție.

ZIUA MAKHA BUCHA

Știați că au trecut mai bine de 2.500 de ani de când Siddharta a atins iluminarea și a devenit cunoscut sub numele de Buddha – Cel Iluminat? Makha Bucha, cunoscut și sub numele de Magha Puja, este sarbatorit pentru a comemora întâlnirea lui Buddha și primii săi 1.200 de discipoli.

Makha sau Magha este luna, iar Bucha sau Puja înseamnă rugăciune. 24 februarie se mai numește și Ziua Saṅgha și Ziua Adunării în patru ori și este sărbătorită în anumite părți din Thailanda, Sri Lanka, Myanmar și Cambodgia.

MAGHI PURNIMA (INDIA)

Este o zi cu lună plină care are loc în luna calendaristică hindusă Magha. Mulți se închină la Lună și există o parte a populației care comemorează liderul religios și fondatorul budismului, Gautama Buddha.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ÎNGHIȚITORILOR DE SĂBII – 24 februarie

Are loc în ultima sâmbătă din februarie.

Sursa foto

www.wikipedia.org

www.ziarulunirea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights