EXPLORÂND UNIVERSUL SERIALELOR TV ÎN ROMÂNIA COMUNISTĂ: “DAKTARI”

După serialul “Linia Maritimă Onedin”, despre care am povestit săptămână trecută, explorăm acum un alt capitol fascinant al televiziunii din perioada comunistă. Trecem din lumea mărilor și a corăbiilor “Onedin” în atmosfera captivantă și plină de mister a unui alt serial ce a definit epoca comunistă.

Serialul “Daktari” (“doctor” în limba swahili) era o producție americană, realizată în perioada 1966-1969 și ne-a delectat cu povestea doctorului veterinar Marsh Tracy, care trăia într-o rezervație africană, Wameru – în realitate un parc safari din L.A și conducea un centru de studii pe animale din Africa. Fiica sa, Paula, americanul Jack Dane și Mike, un localnic african, îl ajutau să trateze animalele bolnave. Dr Tracy a avut parte, alături de fiica sa și ajutoarele lor de tot felul de aventuri în junglă. Sarea și piperul îl constituiau leul sașiu Clarence – protagonist, cu câțiva ani înainte, al unui film artistic care a pus bazele serialului – și cimpanzeul Judy, care juca, în paralel, și în serialul “Pierduți în spațiu”. Judy, cimpanzeul răutăcios, juca simultan și în “Lost in Space” în rolul lui Debbie și se spunea că era atât de năbădăioasă încât a trebuit să i se scoată câțiva dinți pentru a nu mai răni actorii.

Drama de familie “Daktari” era bazată pe filmul din 1965 ”Clarence, leul cu ochi încrucișați”, o comedie ușoară filmată la Soledad Canyon, lângă Los Angeles, California și în Miami, Florida. Paula Tracey (Cheryl Miller ), o tânără aventuroasă și neînfricată, era fiica medicului veterinar Dr. Marsh Tracey (interpretat de acelasi Marshall Thompson), directorul spitalului de animale din Africa de Est și al rezervației naturale. Dr Tracey încerca să protejeze viața sălbatică africană, în timp ce studia și îngrijea animalele rănite și speciile pe cale de dispariție. Paula și tatăl ei l-au găsit pe Clarence, un leu african sălbatic care avea ochii încrucișați si l-au adoptat pentru a deveni un nou membru al rezervației lor, întrucât defectul ochilor îl împiedica să vâneze în sălbăticie. Clarence era sașiu și în viața reală și era atât de blând încât torcea când era scărpinat pe spate.

În serial, Clarence a avut un înlocuitor: pe leul Leo, un animal mai puțin prietenos (cunoscut anterior ca Zamba), întrucât Clarence nu putea face toate cascadoriile și nu putea participa la filmări când era implicat vreun camion, fiind prea speriat de vehicule. Leo era machiat și i se aplicau cicatrici cosmetice similare cu ale lui Clarence, când se filmau prim-planuri și scenele cu mârâieli (Clarence nu prea se pricepea să mârâie autentic, în timp ce Leo era cu adevărat feroce, în urma abuzului fizic suferit la foștii săi proprietari).

poster 1928
poster 1928

De fapt, Leo a fost mascota studioului de film de la Hollywood, Metro Goldwyn Mayer, începând din 1957. De-a lungul timpului, MGM a folosit mai mulți lei, iar în 2021, a introdus un nou logo, bazat doar parțial pe Leul inițial.

De la dramă la comedie, aceste producții au fost piatra de temelie a divertismentului într-o perioadă plină de schimbări. Să privim cu nostalgie către aceste creații care au modelat gusturile și preferințele televizuale ale unei întregi generații: emoții, personaje memorabile și povești care rezistă trecerii timpului.

3 thoughts on “EXPLORÂND UNIVERSUL SERIALELOR TV ÎN ROMÂNIA COMUNISTĂ: “DAKTARI”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights