3 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

Este a 34-a zi a anului. Mai sunt 332 zile până la finalul anului.

Ziua prăjiturii cu morcov

Prăjitura cu morcovi pare să fi evoluat dintr-un desert îndrăgit din epoca medievală, numită budincă de morcovi. Era făcută dintr-un morcov scobit (cam cum sunt ardeii umpluți astăzi) și umplut cu pesmet, smântână și alte ingrediente. Pe timpuri, când accesul la zahăr era inexistent, scump sau dificil, oamenii foloseau legume dulci pentru deserturi. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, guvernul Marii Britanii a raționalizat alimente și articole de lux. A fost ocazia perfectă pentru ca acest tort delicios făcut din morcovi rași să experimenteze o creștere a popularității. În timpul războiului, Ministerul Alimentației din Marea Britanie a încurajat oamenii să încerce multe rețete diferite care foloseau morcovi ca îndulcitor. Au sugerat prăjituri cu morcovi, budinci de morcovi și chiar plăcinte umplute cu morcovi! Pe de alta parte, unii considerau aceste dulciuri mai sănătoase, conținând vitamine. Peste ocean, în SUA, există documente care arată că președintele George Washington adora această rețetă, când mergea la Fraunces Tavern, în Lower Manhattan, New York City. De fapt, a existat o carte de bucate a rețetelor americane vechi. A fost creată de Mary Donovan, Amy Hatrack și Frances Schull și conținea rețeta exactă a prăjiturii preferate de președintele Washington!

Ziua rasei Golden Retriever

Golden Retrieverii sunt una dintre cele mai populare rase de câini. Recunoscut de American Kennel Club din Statele Unite, Golden Retriever este si o alegere populară pentru rolul de câine-asistent pentru persoanele cu dizabilități (inclusiv ghid pentru persoane cu probleme de vedere sau auz). În plus, Golden Retrieverii sunt dresați să fie câini de vânătoare, de detectare și participanți la căutare și salvare. Prietenos și blând, este a treia cea mai populară rasă de câini pentru familie din Statele Unite.

3 februarie

Originară din Scoția, această rasă a fost creată în anii 1800 de către proprietarul terenului Lord Tweedmouth, în efortul de a produce un câine care să poată înota pe distanțe lungi. Amestecul său strălucit de doi dintre câinii săi, un Retriever și un Tweed Water Spaniel, a dus la ceea ce cunoaștem astăzi ca Golden Retriever. Creată de Kristen Shroyer în 2012, a 3-a zi a lunii februarie a fost aleasă drept Ziua Națională a Golden Retriever deoarece era ziua de naștere a propriului ei Golden, Quincey. Deși nu mai este în viață, ziua servește ca o amintire a cât de uimitoare poate fi dragostea unui animal de companie, mai ales dacă este un Golden Retriever.

ZIUA PERSOANELOR DISPĂRUTE

În fiecare an, aproximativ 600.000 de persoane sunt date dispărute în Statele Unite, iar cifrele sunt mult mai mari la nivel mondial. Ziua Națională a Persoanelor Dispărute are rolul de a crește gradul de conștientizare și de a educa publicul cu privire la acest fenomen. A fost fondată de Jo Ann Lowitzer, după ce fiica ei, Alexandria, a dispărut în 2010. Inițial, se gândise doar la orasul Houston. Apoi, a promovat ideea pentru întregul stat Texas, alegând ziua de 26 aprilie (ziua în care dispăruse fiica ei). Deși a trecut peste un deceniu, Lowitzer continuă să spere. Din 2013 guvernul Irlandei și-a stabilit propria Zi națională a persoanelor dispărute – în prima miercuri din decembrie.

ZIUA ÎNGHEȚATEI LA MICUL DEJUN

Ice Cream for Breakfast Day a fost creată în anii 1960 de gospodina Florence Rappaport din New York. Anul exact al creării zilei este necunoscut, dar se bănuiește că ar fi putut fi 1966, deoarece un viscol enorm a lovit în acel an în zona New York-ului. Cei 6 copii ai Florenței se plictisesera într-o dimineață rece și înzăpezită de februarie. În calitate de mamă și asistentă socială, a simțit că trebuie să găsească ceva care să-i distreze. Așa cum ea însăși a explicat ani mai târziu, „Era frig și zăpada, iar copiii se plângeau că este prea frig pentru a face ceva. Așa că am spus: „Hai să luăm înghețată la micul dejun.” În anul următor, cei șase copii ai Florencei, care se bucuraseră, evident, de noua sărbătoare pe care mama lor o crease, i-au amintit-o. Așa că au sărbătorit din nou, iar ziua a devenit o tradiție în familia lor. Mulțumită nepoților Florenței, care au călătorit mult, ideea a fost împărtășită și altora, iar vestea s-a răspândit pe tot globul. În ultimii 60 de ani, Ziua Înghețatei pentru Micul dejun a devenit sărbătorită în țări din întreaga lume, din Germania până în Nepal sau Namibia.

ZIUA LUI ELMO

Elmo, 3 februarie

Vi-l amintiți pe monstrul roșu, Elmo din Sesame Street? Este imposibil să te uiți la istoria lui Elmo fără a lua în considerare mai întâi Sesame Street. Această emisiune de la Rețeaua de Televiziune pentru Copii a început în 1969 când a fost lansată cu un format educațional destul de radical pentru preșcolari. Sesame Street a fost difuzat continuu de la începuturile sale, ceea ce îl face unul dintre cele mai longevive emisiuni de televiziune din America. Ideea spectacolului, care combină marionete (Muppets) și oameni, este plasată într-un cadru urban și creează tot felul de oportunități pentru copii de a învăța. Cu muzică, povești și alte fragmente, copiii învață culori, cifre, litere, precum și diverse lecții sociale (despre prieteni, familie, lume, aventuri, imaginatie). Deși nu a fost unul dintre personajele originale de pe Sesame Street, Elmo a devenit unul dintre cele mai iubite și recunoscute personaje pentru copii din lume. Apărut în 1984, la 15 ani după lansarea spectacolului, personajul lui Elmo a căpătat o voce și a crescut în popularitate cu abilități lingvistice asemănătoare copiilor.

SEARA ÎNTÂLNIRII CĂȚEILOR

Doggy Date Night este perfect pentru a petrece timp unu-la-unu cu prietenul loial și blănos! Aniversarea a fost creata pentru a arăta aprecierea pentru puii de toate formele și mărimile, încurajându-și în același timp stăpânii să-i scoată și să petreacă timp de calitate cu ei.

ZIUA HRĂNIRII PĂSĂRILOR

Păsările sunt o parte esențială a naturii și a mediului, aducând o contribuție importantă la ecosistem în diverse habitate. Pe lângă polenizarea cu semințe ale multor fructe preferate, ele mențin și populațiile de insecte sub control. În plus, sunt creaturi drăguțe și colorate, care adesea luminează lumea cu cântecele lor frumoase. Înființată în 2016 de Bob Matthews din Rochester, New York, Ziua Feed the Birds este sărbătorită anual ca parte a Lunii Naționale a Hrănirii Păsărilor, care are loc în fiecare februarie. Luna națională a hrănirii păsărilor are o istorie mult mai lungă, datând din 1994, când un cetățean îngrijorat, John Porter, a citit o rezoluție în documentul Congresului SUA în apărarea păsărilor. Aceste eforturi de a lupta pentru creaturile cerului au făcut o diferență în viața acestor ființe. În timp ce efortul Zilei Feed the Birds este de a încuraja oamenii să se angajeze în hrănirea păsărilor în ziua respectivă, speranța este că toată lumea va folosi această zi pentru a lansa un obicei care va dura câteva luni în primăvară.

ZIUA LECTURII CU VOCE TARE

Este susținută puternic, din 2018, de LitWorld, o organizație dedicată aducerii alfabetizării în întreaga lume. Misiunea LitWorld este „să întărească copiii și comunitățile prin puterea poveștilor”. Anul 2018 a marcat cea de-a 20-a aniversare a seriei Harry Potter, așa că LiWorld a combinat Noaptea cărții Harry Potter cu Ziua mondială a citirii cu voce tare pentru a aduce minunea lecturii oamenilor de pretutindeni. Conform cercetărilor, lectura cu voce tare are multe beneficii: unii găsesc o evadare emoțională în povești, mai ales când sunt citite cu voce tare; copiii își reglează propriile emoții și învață cum să se exprime mai bine, înțeleg oameni și culturi diferite, învață să empatizeze și își exersează imaginația. Și adolescenții sau adulții pot găsi plăcere citind cu voce tare. Părinții care citesc copiilor lor au o mai bună reglare emoțională. Adolescenții își îmbunătățesc inteligența socio-emoțională și își adâncesc înțelegerea asupra lumii din jur.

ZIUA ÎN CARE ÎȚI DUCI COPILUL LA BIBLIOTECĂ

Vă amintiți emoția de a găsi o nouă aventură în jurul următorului teanc de cărți? Senzația de succes când ai înțeles în sfârșit Sistemul Decimal Dewey? Sau mirosul paginilor tipărite? Nu toți copiii au parte de asemenea amintiri, astăzi, în epoca internetului. ZIUA dedicată COPIILOR LA BIBLIOTECĂ este ocazia perfectă de a va asigura că cel mic va putea evoca la un moment dat și acest tip de amintiri. Nadine Lipman și Caitlin Augusta sunt co-președinți ai programului intuitiv Take Your Child to The Library Day. Nadine a creat ideea de a crea o modalitate distractivă de a aduce conștientizarea comunității în bibliotecă și în toate resursele și evenimentele care au loc acolo pe tot parcursul anului. Prima zi a fost sărbătorită în 2011 și a crescut pentru a include biblioteci din toată țara. Puteți accesa site-ul web principal accesând http://takeyourchildtothelibrary.blogspot.com. De ani de zile, bibliotecile se confruntă cu probleme de finanțare și au fost nevoite să devină creative în strângerea de fonduri. Aceasta este șansa perfectă de a găzdui evenimente care pot ridica biblioteca locală în mintea comunității. Unii au ajuns chiar și până la a sărbători o săptămână în loc de doar o zi!

ZIUA DANTELEI

Dantela… Este însăși imaginea delicateții, a eleganței și a modei. Când ne gândim la lenjerie sexy, poate implica mătase și satin, dar este întotdeauna împodobită cu dantelă. Ziua Națională a Dantelei sărbătorește această țesătură elegantă. Mai există creatori și producători manuali, iar Ziua Națională a Dantelei îi sărbătorește, pentru continuarea acestei forme de artă uimitoare. Istoria Zilei Naționale a Dantelei este la fel de complicată ca și țesătura. Italienii spun că a fost creată în 1943 de o familie milaneză pe nume Sforza. Revendicarea flamandă se bazează pe o pictură din 1485 în care un preot poate fi văzut purtând ceva alb ce pare a fi dantelă. Cert este că meșteșugul a fost dezvoltat în mai multe locații și momente în întreaga lume,  cunoscut și produs pe scară largă în secolul al XVI-lea. Dantela a fost folosită pentru tot ceea ce vă puteți imagina, nu doar pentru lenjerie, ci și pentru decorarea casei.

În anii 1800, dantelă a fost omniprezentă ca un semn de prosperitate, iar oamenii au avut mare grijă să-și păstreze dantelă într-o stare bună. Asta nu înseamnă că dantela nu este bine gândită și astăzi, dimpotrivă. De fapt, dantela modernă sau veche este atât de prețuită încât bucățile deteriorate sunt tăiate pentru a păstra restul, apoi sunt încadrate în rame de fotografii, adesea cu fundaluri negre pentru a-i accentua frumusețea și complexitatea. Mai multe detalii aici: https://romaniasweetromania.com/2023/09/dantela-sau-arta-rabdarii/

ZIUA ÎN CARE A MURIT MUZICA

La începutul zilelor Rock ‘n Roll, stilul popular de muzică apărut în Statele Unite la mijlocul anilor 1950, un accident de avion tragic și fatal a fost cauza morții a trei muzicieni celebri, precum și a pilotului lor. Pe 3 februarie 1959, Ritchie Valens, Buddy Holly și J.P. Richardson se aflau într-un avion, în timp ce trupele lor făceau turnee prin Midwest. Înfruntând o furtună densă de iarnă deasupra Iowa, avionul lor s-a prăbușit într-un lan de porumb și cei trei muzicieni au fost uciși, împreună cu pilotul Roger Peterson. Fanii rock’n’roll din toată SUA s-au întristat de pierderea acestor bărbați, mai multe cântece și filme fiind făcute în anii următori. La mai bine de un deceniu de la tragedie, compozitorul Don McLean i-a imortalizat pe bărbați în cântecul său, American Pie, care includea versurile „în ziua în care muzica a murit”.

Astăzi, ziua în care a murit muzica este respectată pentru acești muzicieni și pentru cultura generală a muzicii rock ‘n roll din anii 1950.

One thought on “3 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

  1. I appreciate the thoughtful article; it was indeed entertaining. I look forward to receiving further contributions from you. Additionally, how might we communicate?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights