9 MARTIE ÎN ISTORIE

rona hartner, 9 martie

9 martie este a 69 zi a anului. Mai sunt 297 zile până la finalul anului.

1454: S-a născut exploratorul Amerigo Vespucci (d. 1512)

1776: A fost publicată “Avuția națiunilor”, de filozoful Adam Smith

1796: Napoleon Bonaparte s-a însurat cu Josephine de Beauharnais

1814: S-a născut poetul Taras Șevcenco (d. 1861)

1831: A fost înființată Legiunea franceză străină, de către regele Franței, Ludovic I

1842: “Nabuco”, a treia operă a lui Giuseppe Verdi, a avut premiera la Milano. Succesul său l-a plasat pe Verdi ca unuț dintre cei mai importanți compozitori de operă din Italia

1900: S-a născut pictorița Marisa Mori (d. 1985)

1906: S-a născut poetul Radu Boureanu (d. 1996)

1929: A murit scriitorul Theodor Dimitrie Speranția (n. 1856)

1934: S-a născut cosmonautul Iuri Gagarin (d. 1968)

1937: S-a născut regizorul Alexandru Tatos (d. 1990)

1942: S-a născut actorul Ion Caramitru (d. 2021)

1943: S-a născut șahistul Robert Fischer (d. 2008)

1944: S-a născut criticul de artă Ruxandra Garofeanu (d. 2021)

1944: A murit biologul Grigore Antipa (n. 1867)

1950: S-a născut cântărețul Dan Andrei Aldea, fost lider al trupei Sfinx (d. 2020)

1954: S-a născut caiacistul Policarp Malîhin

1955: S-a născut actrița Ornella Mutti

1957: S-a născut scriitorul de SF Dan Merișca (d. 1991)

1958: S-a născut interpreta de muzică lăutărească Cornelia Catanga (d. 2021)

1959: Păpușa Barbie și-a făcut debutul la Salonul de jucării de la New York

1961: A fost lansat Sputnik 9, cu un câine la bord și un manechin uman, pentru a demonstra că Uniunea Sovietică era pregătită pentru zboruri spațiale umane

1961: A murit scriitorul Cezar Petrescu (n. 1892)

1964: S-a născut actrița Juliette Binoche

1966: A murit arhitectul Duiliu Marcu (n. 1885)

1967: Svetlana Allilueva, fiica lui Stalin, s-a refugiat în SUA, prin Ambasada Americană din India

1971: A murit fizicianul Ion I Agârbiceanu (n. 1907)

1973: S-a născut actrița Rona Hartner (d. 2023)

1991: Noul tratat la Uniunii Europene a pus bazele conceputului de monedă unică EURO, care a intrat în folosință în prima zi a anului 2002

1994: A murit scriitorul Charles Bukowski (n. 1920)

2006: A murit cântăreața Laura Stoica (n. 1967)

2012: A murit actorul Dan Damian (n. 1927)

2015: A murit compozitorul Marcel Dragomir (n. 1944)

SFINȚII 40 MUCENICI din SEVASTIA

ZIUA MEMORIEI (INDIA)

Marchează ziua în care Dalai Lama a emigrat în India.

ZIUA DEȚINUȚILOR POLITICI ANTICOMUNIȘTI din perioada 1944-1989 (România)

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A RINICHIULUI

Lumea comemorează Ziua Mondială a Rinichiului pe 9 martie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la diferitele boli de rinichi care există și modul în care acestea pot afecta viața. Corpul uman are nevoie de rinichi pentru a funcționa corect și fără unul sănătos, chiar și cele mai simple sarcini devin o sarcină îngrozitoare. Drept urmare, în această zi au loc sute de evenimente în întreaga lume pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la sănătatea rinichilor.

ZIUA NAȚIONALĂ A DINȚILOR FALȘI – 9 martie

Este sărbătorită în fiecare an pe 9 martie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea îngrijirii dentare. Dinții falși, cunoscuți și sub numele de proteze dentare, devin din ce în ce mai populari atât în rândul tinerilor, cât și al celor în vârstă. Multe celebrități, printre care Ben Affleck, Miley Cyrus, George Clooney, Tom Cruise și Morgan Freeman, au dinți falși.

Indiferent dacă purtați sau nu proteze dentare, este esențial să vă păstrați gura curată. Faptul că am amânat controalele și îngrijirile stomatologice pentru mai târziu este cel mai probabil motivul acestei zile.

ZIUA NAȚIONALĂ A MAȘINII DE SPĂLAT VASE

În fiecare an, Ziua Națională a Mașinii de spălat vase este sărbătorită pe 9 martie pentru a evidenția ce mare inovație este mașina de spălat vase.

ZIUA NAȚIONALĂ A CĂRNII DE CRAB – 9 martie

Ziua Națională a Cărnii de Crab este sărbătorită pe 9 martie în fiecare an. Această sărbătoare celebrează gustul cărnii de crab și rețetele delicioase care includ acest ingredient.

Există o piață mare pentru crab în America și o piață și mai mare pentru imitația de carne de crab, care este folosită ca înlocuitor pentru crabul real în multe rețete. Imitația de crab este preferată de mulți oameni, dar când vine vorba de asta, oamenii adoră aroma moale și dulce a cărnii de crab și nimic nu poate înlocui originalul.

Crabii sunt atât de populari pentru că nu numai că sunt super delicioși, dar sunt grozavi și pentru sănătate. Si ghici ce? Există o mulțime de retete. Asta înseamnă că, dacă nu vă place o rețetă, puteți opta cu ușurință pentru alta.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A BORSETEI

Ziua Internațională Fanny Pack este sărbătorită în a doua sâmbătă a lunii martie în fiecare an. Deși numele ar putea sugera că este o zi exclusiv pentru a sărbători rucsacul, sensul din spatele zilei este mult mai profund. O tendință aparuta in anii 1980 a gentuta prinsa în jurul taliei pentru a transporta obiecte mici (telefon, bani, etc). Indiferent dacă o numiți o geantă de talie, borseta sau chiar geantă, nu puteti nega utilitatea acestui accesoriu.

ZIUA GENEALOGIEI – 9 martie

Ziua Genealogiei este în fiecare a doua sâmbătă din martie. O zi perfecta pentru a cerceta trecutul, pentru a afla mai multe despre rudele tale! Când viața de zi cu zi este dificilă, știm că poate fi imposibil să ne gândim la oamenii care au trăit acum o sută de ani. Cu toate acestea, pentru cei pasionați, trasarea genealogiei poate descoperi povești și secrete fascinante. Adesea, oamenii ajung să învețe mai multe nu numai despre strămoșii lor, ci și despre ei înșiși. Înțelegerea genealogiei poate răspunde la întrebări despre de ce suntem așa cum suntem. Ar putea dezgropa și schelete!

ZIUA BARBIE

Barbie, 9 martie

9 martie este Ziua Națională a Barbie! În 1959, o bombă de 11 inci și-a făcut debutul la Târgul Internațional de Jucării din New York. Conceput de Ruth Handler, co-fondatorul Mattel Inc., Barbie a fost creată pentru a le permite fetelor să-și imagineze cum ar putea fi viața lor în viitor.

Ea a avut o mulțime de cariere, de la o asistentă medicală la un astronaut. Și a făcut totul cu un însoțitor. Barbie a fost o doamnă singură timp de 2 ani. Dar în 1961, cererea copleșitoare l-a determinat pe Handler să-și elibereze un iubit pentru ea – Ken. (Verdictul este scos dacă va pune vreodată un inel.) De Ziua Națională a Barbie, sărbătorim marca Barbie.

ZIUA NAȚIONALĂ A DANSULUI URBAN – 9 martie

Ziua Națională a Dansului Urban Urban este sărbătorită în a doua sâmbătă a lunii martie. Dansul de sală (sau cu partener) este un stil de dans formal, Mișcările sunt atât de elegante și fluide încât nu le poți confunda cu nimic altceva. Valsul, foxtrot-ul și cha-cha sunt doar câteva dintre clasice. Este practicat competitiv și social de oameni de toate vârstele și din toate mediile. Varietatea sa de stiluri unice îi conferă un atractiv universal.

ZIUA CHIFTELUȚELOR – 9 martie

Există rețete vechi pentru chiftele, care se găsesc în textele antice chineze, arabe și romane – și fiecare cultură pare să aibă propria sa versiune! Carnea de vită, porc și vițel sunt cele mai populare, dar pot fi făcute cu pui, pește sau chiar vegan.

ZIUA NAȚIONALĂ “SĂ TRECEM PESTE”

Oamenii sunt încurajați să reflecteze, să treacă mai departe si sa lase in urma orice ii poate afecta. Creata de Jeff Goldblatt – un antreprenor care avea probleme cu o fostă iubită, ziua își are rădăcinile în dragostea eșuată. Goldblatt a creat un website și a postat o poezie. Restul, după cum se spune, este istorie (inclusiv relația). Astăzi, de Get Over It Day, să ne acordăm ceva timp pentru a identifica ce ne îngreunează și să decidem că trecutul ar trebui să trăiască în trecut.

LA MULȚI ANI, MARCIA!

LA MULȚI ANI, LINA!

LA MULȚI ANI, SHANE!

Sursa foto

www.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights