MIOARA ROMAN – UN PROFESOR LA RADIO

Născută pe 19 aprilie 1940, la București, Mioara Roman (Georgescu) și-a petrecut o parte a copilăriei la Varșovia. Primele clase le-a făcut acolo, la o școală particulară franceză. A continuat în Egipt, la Lycée Français din Cairo, unde fusese trimis tatăl său, diplomat de carieră, să deschidă ambasada. În 1952, diplomatul a considerat că ar fi mai bine pentru copii să continue studiile în România, așa că a locuit la bunica sa, apoi la internat.

STUDII

Mioara Roman a dat la Drept, însă nu a reușit în primul an, neavând dosar corespunzător.

Dacă admiterea la Drept nu fusese un succes, în anul următor a decis să se îndrepte spre limbi străine. Așa a ajuns să studieze limba arabă și să-l aibă profesor pe Yves Nathan Goldenberg, român de origine evreu, născut la Cairo.

Într-un interviu acordat Revistei Tango, Mioara Roman a explicat de ce lumea se teme, în general, de arabi: “Din ignoranță. Nu se știe mai nimic despre ei, nici măcar că nu toată lumea arabă este musulmană. De exemplu, cel care a făcut primul act important de terorism, în anii ’70, a fost un palestinian creștin ortodox ca noi. Ideea este că din peste un miliard de musulmani, doar 200 de milioane sunt arabi. Întrebarea este: noi acceptăm modul lor de viață? Pentru că nu se poate spune că sunt mai puțin civilizați decât noi. De mulți ani mă gândesc: ce neplăcută ar fi lumea dacă am fi toți la fel! Și cred că unul din lucrurile care ar trebui să ne dea de gândit este că viața noastră e dominată de viteză. Acolo oamenii se bucură mai mult de viață.

MIOARA ROMAN ȘI FAMILIA SA

Ca să nu stea degeaba, după eșecul la Drept, s-a înscris la scrimă. Acolo și-a cunoscut primul soț, la 19 ani. Cu Iosif Zilah a fost măritată timp de 12 ani, având o fiică, pe Catinca. Pentru el a lăsat apartamentul de pe Bd Dacia. S-au mutat împreună într-o garsonieră, apoi într-un apartament de două camere, în Drumul Taberei.

M-a cucerit cu frumuseţea ei. Aveam 27 de ani când ne-am cunoscut la sala de scrimă. A fost o poveste de dragoste foarte frumoasă. (Iosif Zilah)

Cei doi au rămas în relații de prietenie și după divorț, iar Iosif i-a fost mereu alături în momentele dificile.

În 1974 s-a reîntâlnit cu Petre Roman, pe care îl cunoștea de mult. Cu mama lui era și colegă la Radio. Au divorțat în 2007, după o căsnicie de peste 30 ani, din care aveau o a doua fetiță, pe Oana.

A avut o soră mai mare (Rodica Georgescu) și un frate mai mic (Vladimir Georgescu, un copil supradotat care, îndrumat de matematicianul Mircea Malița, a studiat la Geneva. A revenit în România cu un doctorat în fizică cuantică și a lucrat timp de 15 ani la Institutul de Fizica Atomică). Sora sa se specializase tot în probleme orientale, fiind jurnalist.

ACTIVITATE

Mioara Roman

Mioara Roman a fost profesor de Limbă și Civilizație Arabă, la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. A avut o activitate extrem de bogată, fiind traducător, redactor și șefa Secției de Limba Arabă, la Radio București Internațional, în perioada 1963-1975. După ce a fost dată afară de la Radio (căsătoria cu Petre Roman nu fusese bine văzută de regim), a ajuns, prin concurs, profesor universitar. A renunțat să mai predea în 2019, la 79 ani.

Îmi amintesc de interviurile mele cu preşedintele egiptean Hosni Mubarak, sau cu fostul rege Hussein al Iordaniei. S-a ales praful de ele. Un fost coleg de la radio a şters toată arhiva cu interviurile luate de mine. Eram foarte apreciată pe atunci. Elena Ceauşescu a vrut să fiu translatorul ei, dar mi s-a părut ceva banal atunci. Am refuzat

PASIUNI

I-a plăcut mult sportul.

A fost întotdeauna o femeie cochetă și a purtat ținute șic.

A avut o motoretă.

FINAL…

A avut o viață cu destule încercări, mai ales de sănătate. În 1984, fusese depistată cu cancer și i se dăduseră 20% șanse de supraviețuire. Mioara Roman s-a stins din viață pe 23 februarie, în somn, în urma unui stop cardiac.

Surse foto:

www.retetesivedete.ro

One thought on “MIOARA ROMAN – UN PROFESOR LA RADIO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights