5 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

Este a 36-a zi a anului. Mai sunt 330 zile până la finalul anului.

1601: A fost ars pe rug haiducul Baba Novac

1859: A murit poetul Alecu Russo (n. 1819)

1876: A apărut prima revistă de medicină din Transilvania, “Higiena și Școala”, editată de Paul Vasici-Ungureanu

1905: Premiera piesei “Manasse”, de Ronetti Roman, la Teatrul Național din București, cu Constantin Nottara în rolul principal

1939: A murit matematicianul Gheorghe Țițeica (n. 1873)

1946: Statele Unite și Anglia au recunoscut guvernul condus de Petru Groza

1953: A murit politicianul Iuliu Maniu (n. 1873)

1963: A murit politicianul Ion Mihalache (n. 1882)

1979: Premiera filmului “Nea Mărin Miliardar”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, cu Amza Pellea în rolul principal

1980: Primul concert al lui Cristi Minculescu cu formația “Iris”

1983: Recordul mondial al Anișoarei Cușmir la săritura în lungime (6.92 m)

1986: A murit scriitorul Grigore Băjenaru (n. 1907)

1990: Înființarea, la București, a Muzeului Țăranului Român, continuator al muzeului de etnografie, artă națională, decorativă și industrială (înființat în 1906)

ZIUA NAȚIONALĂ NUTELLA

Ce gust are fericirea? Seamănă cumva cu crema de alune și ciocolată? Nutella, lansată în lume de familia Fererro sub numele său actual la mijlocul anilor 1960, are rădăcini care datează de la începutul anilor 1800. „Gianduja” a fost numele unei prăjituri cu alune si ciocolată, inventată la Torino, Italia, în timpul domniei lui Napoleon. Proviziile de cacao erau pe sfârșite, așa că un ciocolatier a adăugat câteva alune pentru a lungi ciocolata. Pietro, tatăl familiei Ferrero, deținea o brutărie în Alba, Italia, un oraș cunoscut pentru producția sa de alune. Inițial, a avut ideea să vândă versiunea cremoasă, cunoscută sub numele de Supercrema Gianduja. Când fiul său, Michelle, a decis să intensifice producția, a schimbat ușor rețeta și a primit noul nume: Nutella. Primul borcan a fost vândut în 1964 și de atunci a fost un răsfăț încântător de popular în toată Europa. La mijlocul anilor 1980, familia Fererro îl importa în Statele Unite, iar acum a devenit un produs de bază în multe locuri din întreaga lume. Ziua Mondială a Nutella a fost sărbătorită pentru prima dată în 2007. Ideea acestei zile a venit de la Sara Rosso, o bloggeriță americană care locuia în Italia. Fanii Nutella au lansat ideea pe rețelele de socializare din întreaga lume. În 2015 a avut loc transferul proiectului de la Sara Rosso la compania producătoare. Ferrero a promovat în mod creativ Ziua Mondială Nutella (www.nutelladay.com)

ZIUA NAȚIONALĂ A PRIMULEI

Este perfectă pentru a fixa o primulă pe rever sau în păr. Această floare superbă întruchipează primăvara și promisiunea vremii calde ce se apropie. Este, de asemenea, adânc înrădăcinată în tradiție și folclor. Istoria Zilei Naționale a Primulei se intersectează îndeaproape cu povestea Sfintei Agata. Sărbătorită în Regatul Unit, această zi onorează moștenirea Sfintei Agata. De asemenea, celebrează frumoasa floare de primulă, cunoscută științific ca „Primula vulgaris”. Numele comun provine din latinescul „prima rosa”, care înseamnă primul trandafir. I se potrivește, deoarece este una dintre primele flori care înflorește pe măsură ce frigul iernii scade și primăvara își intră în drepturi. Primulele ocupă un loc special în folclor și tradiție. În cultura irlandeză simbolizează dragostea eternă. De aceea, irlandezii le plasează lângă ușă, pentru a împiedica zânele să intre. În folclorul englez, ghirlandele de primule se folosesc la înmormântarea tinerelor care se sting primăvara. Semnificația florii se extinde la conservarea mediului, fiind simbolul comitatului Devon din Anglia, din 2002, sub auspiciile organizației britanice de conservare Plantlife.

ZIUA NAȚIONALĂ A BOLNAVULUI

Daca v-ați trezit și ați simțit ca a merge la serviciu nu este o idee prea bună, să știți că nu sunteți singuri. Astăzi mulți oameni anunță că sunt bolnavi – nu doar pentru că le pare rău că s-a terminat weekendul. De fapt, prima zi de luni a lunii februarie este din punct de vedere statistic ziua în care mai mulți angajati din Marea Britanie sună la birou pentru a anunța că sunt bolnavi, motiv pentru care a fost stabilită ca Ziua Națională a Bolnavului! Răceala sau gripa sunt cele mai frecvente scuze. De asemenea, un procent mare sunt cei care se simt de fapt obosiți sau chiar nu au chef să meargă la muncă.

ZIUA METEOROLOGIEI

Priviti pe fereastră! Cum e vremea? Istoria măsurătorilor meteorologice în Statele Unite ale Americii datează din 1774. John Jefferies este considerat unul dintre primii  care au făcut și înregistrat observații meteorologice zilnice, în Boston. El a fost și primul care a zburat cu un balon cu aer cald deasupra Londrei, în 1784. Acest zbor a avut scopul de a colecta date științifice despre vremea la altitudini mai mari. Au fost informații valoroase pentru studii științifice în domeniul meteorologiei. De fapt, data a fost aleasă deoarece este ziua de naștere a lui John Jeffries (nascut in 1744).

ZIUA MONARHULUI DE VEST

5 februarie, monarhul de vest, west monarch

Monarhul de Vest călătorește din loc în loc, dar astăzi revine pe coasta centrală a Californiei. De ce este asta atât de important? Fluturele monarh se confruntă cu o scădere extraordinară a numărului de exemplare. Specialistii susțin specia este pe cale de dispariție. Fluturele monarh este un amestec uimitor de grație și frumusețe. Cu tonuri bogate de aur, roșu, galben și portocaliu, zboară peste peisaj și preiau sarcina polenizarii. În mod uimitor, fiecare migrare durează patru generații! Dacă ar fi să facem o comparație, pierderea fluturelui ar fi ca și cum toți oamenii din Statele Unite ale Americii ar muri, cu excepția celor din Ohio și Florida. Uimitor nu? Având această imagine în minte, puteți înțelege de ce există o Ziua Monarhului de Vest.

Sursă foto:

www.nationaltoday.com

One thought on “5 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

  1. My partner and I stumbled over here from a different page and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to exploring your web page again.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights