17 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

17 februarie este a 48-a zi a anului. Mai sunt 318 zile până la finalul anului.

1411: Musa Celebi, unul dintre fiii lui Baiazid, a devenit sultan al Imperiului Otoman, cu sprijinul lui Mircea cel Bătrân

1803: S-a născut istoricul filoromân Edgar Quinet (d. 1875)

1827: A murit pedagogul Johann Heinrich Pestalozzi (n. 1746)

1836: S-a născut episcopul Iosif Goldiș (d. 1902)

1845: S-a născut Infanta Antonia a Portugaliei, fiica Reginei Maria a II-a a Portugaliei și mama regelui Ferdinand al României (d. 1913)

1850: Opisul Domnesc al domnitorului Barbu Știrbei, privind organizarea școlilor din Țara Românească

1856: A murit poetul Heinrich Heine (n. 1797)

1864: S-a născut Gheorghe conte Wassilko de Serecki, politician austro-român (d. 1940)

1866: A început să funcționeaze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman, pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza din 1865. Primul președinte a fost Ion Ghica.

1876: S-a născut slavistul Iosif Popovici (d. 1928)

1881: S-a născut actorul Ion Manolescu (d. 1959)

1884: S-a născut arhitectul Ion D Enescu (d. 1973)

1917: S-a născut cântăreața Ioana Radu (d. 1990)

1921: S-a născut eseista Vera Călin (d. 2013)

1923: A murit etnograful Teodor T Burada (n. 1839)

1924: S-a născut sculptorul Sever Suciu (d. 1997)

1925: S-a născut textierul Angel Grigoriu (d. 2001)

1929: S-a născut matematicianul Nicolae D Cristescu

– 1932: S-a născut muzicologul Doru Popovici (d. 2019)

1941: S-a născut scriitorul Mihai Ursachi (d. 2004)

1947: A murit scriitoarea Elena Văcărescu (n. 1866)

1950: A fost modificat statutul de organizare și funcționare a Academiei, devenind Academia Republicii Populare Române, prin decretul Consiliului de Miniștri

1951: S-a născut antrenorul Octavian Belu

1952: S-a născut jurnalistul Stelian Tănase

1954: A murit medicul Mihail Manicatide (n. 1867)

1958: A murit actrița Tala Birell (n. 1907)

1969: S-a născut antrenorul Răzvan Lucescu

1971: A murit poetul Miron Radu Paraschivescu (n.1911)

1987: Pe fondul nemulțumirii generale cauzate de restricțiile economice, în România au avut loc manifestații de protest. La Iași, studenții au manifestat împotriva condițiilor inumane din cămine, scandând “Vrem apă să ne spălăm și lumină să-nvățăm!”

1993: Academia Română a decis revenirea la scrierea cu “â” în interiorul cuvântului și a formei “sunt” în loc de “sînt”

1993: Vizita oficială a președintelui Ion Iliescu la sediul NATO din Bruxelles

1997: Constituirea Asociației Camerelor de Comerț din zona Mării Negre, în cadrul unei reuniuni desfășurate la Centrul Român de Afaceri “Marea Neagră”, de la Mangalia

1999: În Stoenești, jud Olt, au avut loc confruntări violente între forțele de ordine și grupuri de mineri porniți spre Capitală

2013: A 63-a ediție a Ursului de Aur, unde marele premiu i-a fost acordat lui Călin Peter Netzer, pentru filmul “Poziția copilului”

2016: A murit balerinul Gelu Barbu (n. 1932)

2019: A murit actrița Maria Teslaru (n. 1955)

ZIUA BUNĂTĂȚII

Dacă ești la fel ca majoritatea oamenilor, atunci mormăi în mod constant lucruri pentru tine, cum ar fi: „Oamenii din ziua de azi sunt doar nepoliticoși. Ce s-a întâmplat cu zilele bune când toată lumea era politicoasă?” Sună familiar? Bineînțeles că da.

DE LA ANALOG LA DIGITAL

Americanii sărbătoresc astăzi Ziua trecerii TV-ului analog la digital. Televizoarele analogice sunt cel mai vechi tip de tehnologie de televiziune, în care imaginile și sunetele sunt controlate prin modificarea undelor și frecvențelor. În schimb, un televizor digital este un televizor de înaltă definiție în care imaginile și sunetele sunt codificate în numere, oferindu-i o rezoluție mai bună, imagini mai clare și mai clare, sunete nedistorsionate și alte caracteristici îmbunătățite.

ZIUA CRABULUI CAMPION

Este un eveniment sportiv interesant, în care oamenii înscriu crabi în competiții cu șansa de a câștiga premii în bani. Crabii care concurează participă la 12 – 14 curse. Câștigătorul fiecărei curse continuă să concureze în cursa de campionat.

MY WAY

Este o sărbătoare distractivă care ne îndeamnă să trăim viața în mod autentic, fără scuze și să jucăm după propriile reguli fără teamă. Este viața ta și ai doar una de trăit. Deși istoria sărbătorii naționale nu este documentată, My Way Day se spune că este o creație a actorului Thomas Roy și a scriitoarei Ruth, care conduc Wellcat Herbs și Wellcat Holidays.

ZIUA VERZEI

Utilizarea verzei datează din anul 4000 î.Hr., având origini în Asia (în special nordul Chinei) și regiunea mediteraneană de est a Europei. Știați că varza de Bruxelles, broccoli, conopida sunt considerate parte din familia varzei? Varza este un aliment de bază în bucătăria europeană și indiană. Alimentul versatil aduce o varietate de arome la masă și poate fi preparată în multe moduri (murată, sote, înăbușită, fiartă etc).

ZIUA CAFELEI CU LAPTE

Este o sărbătoare anuală distractivă, perfectă pentru iubitorii de cafea din întreaga lume. Café au Lait (in traducere „cafea cu lapte”), este o băutură dulce delicioasă.  Deși este similară cu latte-ul italian, café con Leche din Spania, café com Leite din Portugalia, diferă ușor în ceea ce privește cantitatile și modul de servire.

ZIUA TENISULUI PROFESIONIST

Este o zi în onoarea jucătorilor profesioniști de tenis. Astazi, jucătorii pasionați de tenis de agrement își pot aduce omagiul profesioniștilor, antrenorilor și mentorilor care i-au antrenat și le-au împărtășit experiențele.

CE VREAU SĂ FIU?

Este o zi pentru a lua o pauză și a contempla ceea ce vrei să devii. Într-o lume în care există posibilități infinite de a deveni orice ne dorim, poate fi confuz și haotic să alegem. Această zi este creată pentru a ajuta oamenii să ia cele mai bune decizii cu privire la cine vor fi. Respirați adânc, gândiți-vă la toate rezultatele posibile, analizați punctele forte și punctele slabe, calculați-vă interesele și antipatiile și, în sfârșit, recunoașteți ce doriți să fiți.

ZIUA MONDIALĂ A SPIRITULUI UMAN

Este o zi de încurajare a atenției prin meditație; pentru a ne face să ne formăm obiceiul de a reflecta constant ca o modalitate de a ne simți mulțumiți în societatea noastră plină de presiune. Potrivit lui Daniel Helminiak, filozof respectat în spațiul spiritualității, “spiritul este funcția mentală a conștientizării, înțelegerii, judecății și a altor raționamente”. În creștinism, se subliniază că spiritul uman este persoana adevarata: partea esențială a existenței noastre. Ziua Mondială a Spiritului Uman își propune să ajute la întărirea conexiunii cu sinele nostru spiritual, ca o modalitate de a supraviețui chiar și pe fondul presiunii sociale.

ZIUA MONDIALĂ A PANGOLINULUI

Este sărbătorită anual în a treia sâmbătă a lunii februarie. Ziua își propune să sărbătorească pangolinii, să crească gradul de conștientizare și să reangajeze ONG-urile internaționale în lupta împotriva captării globale a pangolinilor în Africa și Asia.

Se estimează că un milion de exemplare au fost și continuă să fie duse din sălbăticie în țările africane și asiatice, fiind folosite pentru piele, sânge și chiar fetuși despre care se crede că au diferite utilizări, atât în modă, cât și în medicina tradițională și gastronomie.

Surse foto

www.retetesivedete.ro

https://www.rainforest-rescue.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights