SCRISUL DE MÂNĂ – LONGHAND WRITING

Scrisul de mână are o zi a sa – Handwriting Day/ Ziua Mondială a Scrisului de Mână – și coincide cu ziua de naștere a lui John Hancock, important om de stat american. Semnătura se află pe Declarația de Independență și a rămas în istorie datorită stilisticii deosebite.

SCRISUL DE MÂNĂ

Ziua Mondială a Scrisului de Mână este sărbătorită din 1977, după ce profesorii au observat că abilitatea de a caligrafia literele se pierde încet-încet. WIMA (Writing Instrument Manufacturers Association) susține păstrarea artei caligrafiei, care tinde să se piardă prin folosirea excesivă și exclusivă a computerului.

Scrisul de mână îmbunătățește abilitățile cognitive, mai ales în cazul copiilor. Scriind litere, apoi cuvinte și propoziții, copiii (dar e valabil și pentru adulți!) îşi antrenează creierul și reușesc să stabilească mai multe conexiuni sinaptice decât atunci când învață folosindu-se de tehnologie. (https://cafe-psychologique.md/beneficiile-emotionale-si-cognitive-ale-scrisului-de-mana)

Din păcate, orele de caligrafie nu mai prezintă interes. Totuși, ar trebui să ne reamintim cu toții că scrisul de mână “spune” multe despre noi. Astfel, conform specialiștilor, există 12 caracteristici distincte. Acestea sunt calitatea liniilor, spațierea, consistența dimensiunii, ridicarea stiloului, liniile de conectare, literele complete, cursiva vs. tipărire, presiunea stiloului, înclinarea, liniile de bază, ornamentele și amplasarea.

AVANTAJE ALE SCRISULUI DE MÂNĂ

ACTIVEAZĂ CREIERUL:

Stimuleaza activitatea cerebrală. Scrisul implică utilizarea unor abilități motorii și cognitive mai complexe, în comparație cu utilizarea tastaturii. De asemenea, scrisul de mână lizibil accelerează fluența citirii.

AJUTĂ LA O MAI BUNĂ ÎNȚELEGERE

Exersarea scrisului de mână, mai ales la copii, întărește abilitățile de a numi literele, conștientizarea fonetică și citirea cuvintelor. Notițele îmbunătățesc atenția si înțelegerea.

STIMULEAZĂ CREATIVITATEA

Scrisul de mână calmează mintea, permițând ideilor să curgă mai liber. De asemenea, ne obligă să încetinim, dând timp creierului să proceseze gândurile și să formeze mai atent ideile pe care le transferă pe hârtie.

EXPERIENȚĂ TACTILĂ

Învățarea alfabetului prin interacțiunea cu fiecare literă în mai multe moduri îi ajută pe elevi să imprime și să rețină literele și sunetele literelor pentru a-și aminti mai ușor atunci când învață să citească. Învățarea literelor pe un ecran implică cel mult două canale fizice: ochii și vârful degetelor. Nu se poate distinge o literă de alta după forma tastelor. În schimb, învățarea literelor prin scrierea lor implică numeroase experiențe tactile, antrenând mușchii motorii fin ai degetelor și mâinii și mușchii mai mari ai brațului și corpului, precum și a ochilor.

SCRISUL DE MÂNĂ ESTE UNIC

Stilul scrisului de mână (mai ales semnătura) reprezintă o declarație publică și permanentă.

Vă propunem câteva mostre din manuscrisele scriitorilor și poeților români:

  • Tudor Arghezi, Vrabiile mamei
  • Nina Cassian
  • Emil Cioran
  • Andrei Muresanu
  • Semnatura Regelui Ferdinand I
  • Eugen Ionescu
  • Ion Creanga, Amintiri din copilarie
  • Mihai Eminescu, Fata-n gradina de aur
  • Scrisoarea lui Titu Maiorescu catre Vasile Alecsandri

SCRISUL DE MÂNĂ = LONGHAND WRITING

Limba engleza numește acest stil “longhand writing”, văzând scrisul de mână ca pe o acțiune naturală. Iată cum explică un jurnalist american diferența între creion și computer:

Scrii de mână la fel cum tricotezi un pulover. Există un fel de măiestrie. A compune pe un laptop prezintă, de asemenea, oportunități nesfârșite de amânare. Este greu să fii cu adevărat tăcut sau concentrat. Scrisul de mână elimină 17 milioane de opțiuni pentru distragere.”

De fapt, scrisul de mână este o fărâmă de libertate. Vă invităm să citiți articolul integral aici https://www.nytimes.com/2022/01/21/insider/the-case-for-writing-longhand-its-about-trying-to-create-that-little-space-of-freedom.html

  • SCRISUL DE MÂNĂ
  • SCRISUL DE MÂNĂ

surse foto: historia.ro, b1tv.ro, https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02Le3Gz31uVVXUfT4z24GdL13JUjTbCaECEBmUQfRqiivnKvQv2GG4vjzePiefcsJUl&id=100000367191497&paipv=0&eav=AfY9Jg0TMVs_D3fNQHDHa7VStltq_S8IzYaG3Bg58DoDD8WYhgCd5KiEptaMoiM7rVY&_rdr

One thought on “SCRISUL DE MÂNĂ – LONGHAND WRITING

Comments are closed.

Verified by MonsterInsights