7 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

Este a 38-a zi a anului. Mai sunt 328 zile până la finalul anului.

1741: A apărut “Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat”, ce stabilea o serie de reforme fiscale și administrtive în Țara Românească. Textul a fost publicat în ziarul “Mercure de France”, în iulie 1742

1777: S-a născut memorialistul Dinicu Golescu (d. 1830)

1873: În ședinta parlamentului de la Budapesta, Gh Pop de Băsești a arătat necesitatea construirii unui drum de fier în ținutul Sălajului. Deschiderea liniei de cale ferată Carei- Zalău a avut loc pe 23 decembrie 1887

1895: Comitetul de conducere al ASTREI a decis elaborarea și publicarea “Enciclopediei române”. Lucrarea a apărut în 3 volume, între 1898 și 1904

1929: Au început cursurile de limba germană la Radiodifuziunea Română, predate prin sistemul linguaphon

1931: A murit dirijorul Ion Vidu (n. 1863)

1932: S-a născut criticul de artă Dan Hăulică (d. 2014)

1935: Primul film sonor realizat la București, prezentat de Stroe și Vasilache, celebrul cuplu de comici. Aparatura fusese construită de inginerul român Gartenberg Argani

1967: S-a născut al 70-lea prim ministru al României, Nicolae Ciucă 

1978: A murit muzicianul Dimitrie Cuclin (n. 1885)

7 februarie, Mihail Drumes, Invitatie la vals

1979: A murit criminalul nazist Josef Mengele (n. 1911)

1982: S-a născut cântăreața Delia Matache

1982: A murit scriitorul Mihail Drumeș (n. 1901)

1987: Decretul Consiliului de Stat impunea măsuri pentru raționalizarea consumului de gaze naturale și energie electrică, însoțite de tarife punitive pentru depășirea consumurilor stabilite pentru populație

1992: A fost constituită Uniunea Europeană

ZIUA NAȚIONALĂ A FELICITĂRII TRIMISE UNUI PRIETEN

Te-ai entuziasmat vreodată deschizând cutia poștală și găsind o felicitare sau o scrisoare scrisă de mână? Tuturor ne place să primim articole prin poștă. De ce? Poate așa simțim mai bine că persoana respectivă s-a gândit la noi când a ales felicitarea. Sau poate că astăzi recepționăm altfel mesajul fizic, în epoca rapidă, digitală și instantanee.

ZIUA MONDIALĂ A JOCULUI ȘCOLAR

Este sărbătorită anual în fiecare primă miercuri a lunii februarie. Promovează importanța jocului nestructurat și regulat pentru copii. Campania a fost demarată de un grup de șase educatori în 2015. Aceștia și-au dat seama că timpul de joacă pentru copii scade atât acasă, cât și la școală, din cauza tehnologiei și a interferenței adulților, ceea ce duce la consecințe negative asupra dezvoltării copiilor. Scott Bedley, Tim Bedley, Eric Saibel, Misty Higgins, Oliver Schinkten și Bethany Chaffin au inițiat Ziua Globală a Jocului Școlar, cu peste 65.000 de copii participând chiar în primul an. Organizatorii spuneau într-un comunicat: „Școlile elimină recreațiile. Profesorii atribuie din ce în ce mai multe teme. Părinții programează fiecare minut al copiilor. Copiii mici au devenit dependenți de dispozitivele lor – anxietatea și stresul crescând vertiginos.”

Ideea a venit și în urma audierii unei conferințe TEDx a dr. Peter Gray. Acesta susținea că micuții pierd mult mai mult decât timpul de joacă. Acest lucru i-a inspirat pe educatori să inițieze această campanie de zi de joacă. La prima ediție, după numai patru săptămâni de promovare pe rețelele sociale, au participat peste 65.000 copii. În 2020, la a șasea ediție, numărul participanților a crescut exponențial: peste 600.000 copii din 75 țări. Sărbătoarea se adresează atât școlilor publice, cât și celor private și familiilor. Recent au început și mari companii să se alăture acestei mișcări.

ZIUA NAȚIONALĂ A BALETULUI

Ținutele eterice, dansatorii pasionați și muzica clasică se unesc, înalță spiritul ca nicio altă formă de expresie artistică. Grația în balet este de netăgăduit și avem tendința să uităm de incredibilul atletism și puterea necesară pentru a realiza asta. Balerinele pot susține de trei ori greutatea lor în timp ce dansează pe vârful degetului mare. Marea artă transcende timpul și spațiul. Fiind una dintre cele mai recunoscute forme de dans din lume, baletul este o dovadă a acestui lucru.

Splendoarea sa a evoluat de-a lungul veacurilor și continuă să se reinventeze și astăzi. Baletul a început în Italia și Franța în secolul al XV-lea. Era popular în rândul nobilimii și făcea de obicei parte din evenimentele extravagante la palate sau conace. Baletul era obișnuit în timpul nunților regale sau la sărbătorile de naștere ale oamenilor puternici. În anii 1400, baletul devenise un eveniment social râvnit – un indicator al rafinamentului și al statutului social. Cu toate acestea, era un alt tip de balet la acea vreme, în care dansatorii treceau de la o poză elegantă la alta, dar pe picior plat. Femeile purtau corsete strânse și peruci uriașe. În schimb, bărbații purtau colanți și îmbrăcăminte ușoară pentru a permite o mișcare mai bună.

Odată cu domnia regelui Ludovic al XIV-lea, baletul avea să atingă noi culmi ale realizărilor artistice. Patron dedicat acestei forme de artă, el a deschis Academie Royale de Danse sau prima școală de balet în 1661. Mișcările de balet au devenit tehnice în perioada romantică în care fluiditatea mișcării a prevalat asupra altor aspecte. În 1832, lumea baletului avea să se schimbe definitiv. A fost un an când Marie Taglioni a interpretat pentru prima dată „La Sylphide en pointe” și a dansat pe vârful degetelor de la picioare, deși mulți cred că alți interpreți dansau deja în acest fel de ceva vreme. În anii 1960, stilul uluitor en pointe a luat cu asalt lumea baletului și așa a rămas. Baletul este una dintre cele mai celebrate și respectate forme de dans din lume, iubit pentru echilibrul și dramatismul său.

ZIUA SPORTIVELOR (SUA)

A fost sărbătorită pentru prima dată în 1987, în amintirea voleibalistei olimpice Flo Hyman și pentru a o recunoaște drept cea mai bună jucătoare de volei a timpului. Hyman a murit de o tulburare genetică, sindromul Marfan, în timp ce juca un turneu în Japonia. De atunci, ziua a evoluat pentru a comemora toate femeile sportive, realizările lor, impactul pozitiv al includerii femeilor în sport și pentru a aborda provocările privind participarea egală a femeilor la activități sportive. Ziua apreciază și progresul înregistrat de la intrarea în vigoare a legii drepturilor civile, Titlul IX.

Titlul IX a fost o lege publică adoptată în 1972, care cerea participarea egală a tuturor la toate programele și activitățile finanțate federal, ceea ce însemna că toate școlile publice ar asigura elevilor oportunități sportive echitabile, indiferent de sexul lor. Titlul IX a fost o descoperire în sportul feminin. Înainte de aceasta, doar una din 27 de fete avea acces la activități

ZIUA TRANDAFIRULUI

Se crede că obiceiul de a schimba trandafiri cu cei dragi pentru a comunica sentimente nerostite vine din epoca victoriană. Fiecare culoare semnifică o emoție diferită. Istoria trandafirului este  lungă și interesantă. Cele mai vechi înregistrări ale cultivării trandafirilor datează de aproape 5.000 de ani și indică faptul că floarea a fost cultivată pentru prima dată în Orientul Îndepărtat. Cultivarea trandafirilor a început în China, apoi au fost cultivați și în Roma și Grecia. Trandafirii erau văzuți ca o floare de lux și erau împărțiți printre cei bogați, care apoi îi dăruiau artiștilor pentru a-i inspira. În cele din urmă, și trandafirii și-au găsit drum în medicina vremii. Trandafirii au trecut de la a fi simbolurile speranței, păcii și iubirii la un simbol al războiului. În Anglia, în secolul al XV-lea, trandafirii au fost folosiți pentru a-și reprezenta armata. Chiar dacă trandafirul a avut o istorie sângeroasă, este sărbătorit ca o floare reprezentând dragostea și compania astăzi.

ZIUA ÎN CARE ÎI FACI CU MÂNA VECINULUI TĂU

Servește la încurajarea prieteniei dintre vecini. A-i face cuiva cu mâna este un gest universal nonverbal de comunicare și o modalitate bună de a atrage atenția cuiva și de a începe o conversație. Originea acestui gest data încă din secolul al XVIII-lea. Era un mod de a saluta. Cavalerii își dezvăluiau identitatea și arătau că nu dețin arme. Armatele europene au oficializat acest salut în anii 1780. A devenit un mod adecvat de a te adresa oamenilor într-un cadru militar. A flutura o batistă era o modalitate de a arăta aprobarea sau entuziasmul. Există diferite tipuri de salut cu mâna: standard (dintr-o parte în alta). cu tot brațul, cu latul palmei, cu degetele, “flirtat”, Miss America etc.

LA MULȚI ANI, JACK!

Surse foto:

www.wikimedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights