OLGA BUCĂTARU – O CARAPACE ELEGANTĂ

Olga Bucătaru

Olga Bucătaru era născută de Ziua Mondială a Teatrului. A venit pe lume pe 27 martie 1942, la Suceava și a fost o actriță de renume, cunoscută pentru contribuțiile sale semnificative în teatru și cinematografie.

Olga Bucătaru

Absolvind Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. A urmat secția Actorie, sub îndrumarea profesorului George Dem Loghin. Apoi, și-a început cariera artistică cu o impresionantă prezență scenică și o capacitate remarcabilă de a da viață personajelor.

La absolvire, Olga Bucătaru părea să fie interpreta destinată unor personaje și oarecum reci, având o prezență scenică oarecum impunătoare și parcă impenetrabilă. A fost o plăcută surpriză capacitatea ei de a contrazice aceste date avantajoase și de a-și elibera temperamentul din carapacea elegantă ce părea să-l comprime, scoțând la iveală, la debutul cu Alice din “Arden din Kent” neașteptate resurse de tragediană.

(…) Olga Bucătaru a demonstrat unor spectatori fermecaţi cît ştie să fie de dinamică, de mobilă, de amuzantă.” (Revista “Teatrul”, 1985)

Debutul său în lumea teatrului a avut loc la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț. Acolo a fost angajată încă din anul absolvirii. În anul 1974, Olga Bucătaru s-a alăturat trupei Teatrului Giulesti din București. Și-a continuat cariera și a colaborat cu regizori de prestigiu, precum Dinu Cernescu, Sanda Manu, Alexa Visarion și Cătălina Buzoianu.

La repartiţie, spunea actriţa, am fost încântata să plec la Piatra Neamţ, trupa era o pepinieră de talente, iar spectacolele, realizate de cei mai buni regizori, erau considerate evenimente artistice. Întîlnirea cu Dinu Cernescu, la Tristan şi lsolda, a avut o importanţă esenţială pentru mine, detcrminîndu-mă să vin în colectivul Teatrului Giuleşti…

Pe lângă activitatea sa teatrală impresionantă, Olga Bucătaru și-a lăsat o amprentă puternică și în industria cinematografică românească. Debutul său cinematografic a avut loc în anul 1972, cu filmul “Bariera”, regizat de Mircea Mureşan. Au urmat apariții în filmele regizate de Sergiu Nicolaescu și multe altele.

Pentru contribuțiile sale deosebite în domeniul artistic, Olga Bucătaru a fost distinsă în anul 2002 cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler.

Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără “Buzduganul cu trei peceți” (1977), “Serenada pentru etajul XII” (1976), “Avaria” (1978), și “Dumbrava minunată” (1980). Toate au contribuit la consolidarea prestigiului său în cinematografia românească.

Despre rolul Ceciliei Epure din “Simple coincidențe” (Paul Everac), Olga Bucătaru spunea:

Numele personajului e uşor hazliu, oferă o sugestie de interpretare in cheie comică. N-aş putea spune că mi-a fost «simpatic … şi că am pătruns uşor şi de-a dreptul in universul său sufletesc; probabil că pe parcursul lucrului mi se va dezvălui şi sub alte faţete. Pînă acum, văd în Cecilia un om frustrat în tinereţe, frustrare care o marchează pentru tot restul vieţii, despiedicând-o să trăiască în armonie cu lumea înconjurătoarc şi, implicit, cu sine însăşi.

Existenţa ei e o partidă guvernată de încrîncenare şi calcul, în care nu mai e loc pentru spontaneitate şi dăruire. Fata candidă şi încrezătoare a devenit o femeie vindicativă, rigidă, pragmatică. Scopul ei e de a se realiza ca individ şi de a-şi consolida poziţia socială; potrivit opticii ei conformiste, aceasta înseamnă a-şi afirma demnitatea – căci e obsedata de gîndul că dimensiunea ei umană a fost micşorată de acel prim eşec, şi acum trebuie să compenseze.

Nu e genul de rol căruia să-i dăruieşti un preaplin emoţional sau din care să te îmbogăţeşti tu însăţi, pe planul trăirilor creatoare. Nu e mai puţin adevărat că un asemenea studiu al alienării unui om comun, cu transformările de mentalitate şi de caracter pe care le comportă, este un excelent exerciţiu profesional, care poate oferi reale satisfacţii” .

Cu o carieră bogată și variată, Olga Bucătaru a rămas o prezență admirată și respectată în industria artistică până în ultimele sale zile. Moartea sa, pe 10 aprilie 2020, la Spitalul Elias din București, a fost o pierdere profund resimțită în lumea teatrului și a cinematografiei românești. 

O puteți reasculta în rolul Linei, în “Concert din muzică de Bach”, de Hortensia Papadat-Bengescu:

Surse foto

https://www.themoviedb.org

One thought on “OLGA BUCĂTARU – O CARAPACE ELEGANTĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights