18 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

18 februarie este a 49-a zi a anului. Mai sunt 317 zile până la finalul anului.

1395: Regele Sigismund de Luxemburg al Ungariei a acordat privilegii comerciale negustorilor brașoveni

1564: A murit sculptorul Michelangelo Buonarroti (n. 1475)

1790: A apărut la Iași periodicul Courier de Moldavie, primul ziar rusesc de propagandă tipărit pe teritoriul României

1854: A început construirea liniilor de telegraf electric București – Giurgiu, București – Ploiești – Brașov și Timișoara – Lugoj – Orșova, făcându-se astfel legătura dintre liniile telegrafice din Țara Românească și cele din Transilvania

1883: S-a născut pictorul Nicolae Dărăscu (d. 1959)

1883: S-a născut scriitorul Nikos Kazantzakis (d. 1957)

1885: S-a născut prozatorul Eugen Boureanul (d. 1971)

1886: A murit poetul Constantin D Aricescu (n. 1823)

1907: S-a născut sociologul Traian Herseni (d. 1980)

1929: Prima transmisiune de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română

1934: S-a născut pictorul Adina Caloenescu (d. 2011)

1938: S-a născut artistul plastic Ion Stendl

1941: Pentru a asigura ordinea tulburată de rebeliunea legionară din ianuarie 1941, gen Ion Antonescu a inițiat o serie de decrete printre care și cel din 18 februarie, prin care instituțiile și întreprinderile mai importante din țară au fost militarizate, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată

18 februarie

1950: S-a născut actrița Cybill Shepherd

1954: S-a născut actorul John Travolta

1955: S-a născut actorul Constantin (Bebe) Cotimanis

1959: A murit compozitorul Alfred Alessandrescu (n. 1893)

1964: A murit pictorul George Lovendal (n. 1897)

1967: S-a născut fotbalistul Roberto Baggio

1975: A murit politicianul Chivu Stoica (n. 1908)

1980: S-a născut cântărețul Cezar Ouatu

1996: A murit medicul Ioan Jak Rene Juvara (n. 1913)

2008: A murit actrița Mihaela Mitrache (n. 1955)

2008: A murit pictorul Gheorghe Pantelie (n. 1941)

2014: A murit actrița Ruxandra Sireteanu (n. 1943)

2017: Filmul “Ana, mon amour” al regizorului Călin Peter Netzer, a câștigat Ursul de Argint, pentru cea mai bună contribuție artistică, în cadrul galei de premiere a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Premiul a fost acordat Danei Bunescu, pentru montaj

ZIUA VINULUI

Ziua Națională a Vinului este perfectă pentru a vă relaxa cu un pahar sau două din Cabernet Sauvignonul sau Chardonnayul preferat. Vinul a fost un element de bază în cultura umană încă de la inventarea sa, în 7000 î.Hr. Astazi sunt produse in intreaga lume sute de tipuri de vin, așa că există o varietate nesfârșită din care să alegeți.

ZIUA VACII MULSE ÎN TIMPUL ZBORULUI

Este sărbătorită anual pe 18 februarie pentru a comemora ziua în care vaca Nellie Jay, care mai târziu a devenit Elm Farm Ollie, a devenit prima vacă care a fost mulsă într-un avion, in timpul zborului. Evenimentul a făcut parte dintr-un efort științific de a studia efectul înălțimii asupra capacității vacilor de a produce lapte. În zborul de 72 de mile deasupra Bismarck, Missouri, laptele lui Ollie a fost pus în cutii de hârtie și aruncat cu parașuta către spectatori pentru a genera publicitate. Călătoria a fost, de asemenea, menită să arate capacitatea noului avion Ford Trimotor.

ZIUA BATERIEI

Vă puteți imagina viața fără baterii? Ar trebui să rămânem lipiți de prizele electrice pentru a ne bucura de tehnologie. Din fericire, avem baterii care ne mențin conectați fără o sursă de alimentare directă. Putem să ne uităm la televizor, să folosim telefoanele și alte dispozitive mobile și să aprindem becurile fără a ne baza pe o sursă de alimentare. Știți că bateriile fac telefoanele noastre mobile? Fără ele, nu ne-am putea folosi telefoanele fără electricitate. Nu ați citi acest text fără baterii. 

NBA ALL-STAR GAME

Este un eveniment expozițional de baschet ale cărui date sunt organizate de sponsori cu un an înainte. Au trecut 70 de ani de când The All-Star Game s-a jucat pentru prima dată în Boston Garden. NBA All-Star Game este evenimentul principal al N.B.A. All-Star Weekend și este format din 12 dintre jucătorii vedete ai ligii din toate echipele NBA. Echipa este decisă prin votul presei, al jucătorilor și al fanilor. Noul sistem permite celui cu maximum de voturi să fie căpitan și să-și aleagă coechipierii din rezerva All-Star.

ZIUA PLANETEI PLUTO

Marchează aniversarea descoperirii lui Pluto în 1930. Planeta, cunoscută pentru munții săi înghețați caracteristici și dimensiunile mici, a fost descoperită de astronomul american Clyde Tombaugh și, până în 2006, a fost considerată una dintre nouă planete din sistemul solar împreună cu Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Clyde l-a descoperit pe Pluto la Observatorul Lowell din Flagstaff, Arizona, la doar 84 de ani de la descoperirea lui Neptun.

ZIUA DEGETULUI MARE

Are loc anual pe 18 februarie pentru a sărbători o parte a corpului nostru la care de multe ori nu ne gândim prea mult – degetul mare. Fără degetul mare, multe lucruri care sunt necesare pentru supraviețuirea noastră zilnică, cum ar fi manevrarea fermoarului, legarea șireturilor etc ar fi aproape imposibil de realizat.

ZIUA MONDIALĂ A BALENEI

Este sărbătorită în fiecare an în a treia duminică din februarie pentru a aprecia aceste creaturi acvatice care sunt o parte importantă a ecosistemului. De asemenea, are ca scop si sa atraga atenția asupra provocărilor create de om care au izbucnit îngreunând viața marină. Acest lucru se datorează aruncării deșeurilor în oceanele noastre și schimbărilor climatice, etc.

Surse foto

www.twitter.com

https://entertainment.ie/

One thought on “18 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights