BIBLIOTECA MERGE CU METROUL. BIBLIOTECA DE LA METROU

biblioteca de la metrou

Biblioteca Metropolitană Bucureşti – prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti – este partener alături de Metrorex într-un nou  proiect: biblioteca de la metrou. Metrorex asigură spaţiul necesar expunerii și depozitării cărţilor, iar Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României contribuie cu resursele literare.

“Practic, începând de astăzi (15 februarie – Ziua Națională a Lecturii), Biblioteca Metropolitană Bucureşti va merge, zilnic, cu metroul, prin cărţile pe care călătorii le vor purta cu ei, din staţie în staţie, până în propria casă. Proiectul cultural “Biblioteca de la Metrou” este o iniţiativă extraordinară, în contextul în care cercetările de la Nielsen Book Data subliniază că generaţia Z preferă cărţile tipărite, reprezentând 80% din achiziţiile din noiembrie 2021 până în 2022.

Bibliotecile raportează, de asemenea, o creştere a utilizatorilor generaţiei Z care preferă liniştea, în detrimentul cafenelelor zgomotoase. În Marea Britanie, vizitele la bibliotecă au crescut cu 71%. Prin astfel de iniţiative, nu putem decât să sperăm că, într-o zi, şi în România ne vom bucura de asemenea procente” (Ramona Mezei, manager general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti).

BIBLIOTECA DE LA METROU – REGULAMENT DE FUNCȚIONARE:

– CĂRȚILE DIN „BIBLIOTECA DE LA METROU” SUNT GRATUITE!

– ACESTEA POT FI CITITE ÎN STAȚIA DE METROU SAU POT FI ÎMPRUMUTATE ACASĂ!

– DACĂ ÎȚI PLACE O CARTE, O POȚI PĂSTRA, DAR ÎȚI VOM FI RECUNOSCĂTORI DACĂ PUI ALTA ÎN LOC!

– AI GRIJĂ DE CĂRȚILE ÎMPRUMUTATE! VREM CA ELE SĂ AJUNGĂ, ÎN STARE BUNĂ, LA CÂT MAI MULȚI CĂLĂTORI, IUBITORI DE LECTURĂ!

– NU EXISTĂ UN TERMEN DE RESTITUIRE, DAR NE DORIM CA RAFTUL CU CĂRȚI SĂ FIE MEREU PLIN!

– DACĂ ȘI TU VREI SĂ DONEZI O CARTE PENTRU „BIBLIOTECA DE LA METROU”, CU SIGURANȚĂ CINEVA SE VA BUCURA SĂ O CITEASCĂ!

VĂ AȘTEPTĂM, CU DRAG, LA „BIBLIOTECA DE LA METROU”!

Proiectul cultural pilot „Biblioteca Naţională a României se desfășoară în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București și Metrorex. Proiectul-pilot lansat la stația de metrou Piața Unirii urmează să fie extins și în alte stații de metrou din București.

“Biblioteca de la metrou” se află la stația Unirii 1, lângă casa de bilete (unde se eliberează cartelele pentru studenți și donatorii de sânge). Este deschisă zilnic, între orele 05.00 – 23.00.

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București. Facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.

În august 2012, Vodafone lansase prima bibliotecă digitală de la metrou. Proiectul s-a derulat în colaborare cu Editura Humanitas, pentru împătimiții lecturii în metrou. Pasionații de lectură puteau descărca gratuit fascicule din cărțile preferate direct pe telefonul mobil sau pe tabletă, indiferent de rețeaua de telefonie mobilă folosită. Biblioteca digitală Vodafone era localizată la stația de metrou Piața Victoriei (M2) și a fost disponibilă până la 31 octombrie 2012.

Biblioteca digitală dispunea de un total de 49 titluri de cărți și 10 cărți audio. Din lista autorilor disponibili în cadrul proiectului “Biblioteca digitală” au făcut parte: Neagu Djuvara, Lucian Boia, Mircea Cărtărescu, Constantin Noica, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Nikos Kazantzakis, Paulo Coelho, C. S. Lewis, Lev Tolstoi.

Cele 10 cărți audio disponibile au fost: Ion Creangă, Lev Tolstoi (Cuponul fals), Mateiu Caragiale (Remember), Milan Kundera (Morții vârstnici să cedeze locul morților tineri), Mircea Cărtărescu (Ruletistul), Mircea Eliade (La Țigănci), Gottfried August Burger (Aventurile baronului Munchausen), Franz Kafka (Metamorfoza), Gabriel Liiceanu (Ce ne facem cu calul negru? Despre căderea în trup, dragoste și ipocrizie), George Topârceanu (El major și ea minoră).

Surse foto:

www.bibmet.ro

www.metrorex.ro

One thought on “BIBLIOTECA MERGE CU METROUL. BIBLIOTECA DE LA METROU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights