16 MARTIE ÎN ISTORIE

pantera de Florida, 16 martie

16 martie este a 76-a zi a anului. Mai sunt 290 zile până la sfârșitul anului.

– 1457: A fost executat Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, de către nobilimea maghiară

– 1705: Antim Ivireanul a fost ales episcop de Râmnic. Printre primele măsuri luate a fost instalarea unei tipografii la Râmnic

– 1789: S-a născut fizicianul Georg Simon Ohm (d. 1854)

– 1815: A murit cărturarul Ioan Piuariu-Molnar (n. 1749)

– 1821: Ajuns la Bolintin, Tudor Vladimirescu a lansat “Proclamația către bucureșteni”, prin care îi chema pe aceștia la lupta antiotomană

– 1871: Guvernul Lascăr Catargiu a dizolvat Parlamentul

– 1883: S-a născut prozatorul Carol Ardeleanu (d. 1949)

– 1892: S-a născut poetul Cesar Vallejo (d. 1938)

– 1897: Legea pentru înființarea Societății Naționale de Agricultură din România

– 1897: S-a născut pictorița Margareta Sterian (d. 1992)

– 1903: S-a născut actorul Jules Cazaban (d. 1963)

– 1906: S-a născut scriitorul Francisco Ayala (d. 2009)

– 1911: S-a născut criminalul de război nazist Josef Mengele (d. 1979)

– 1923: S-a născut politicianul Sergiu Cunescu (d. 2005)

– 1924: S-a născut actorul Horia Șerbănescu (d. 2010)

– 1926: S-a născut actorul Jerry Lewis (d. 2017)

– 1936: S-a născut romancierul Bujor Nedelcovici

– 1940: A murit scriitoarea Selma Lagerlof (n. 1858)

– 1941: S-a născut regizorul Bernardo Bertolucci

– 1947: A apărut la București, “Revista literară”, condusă de Miron Radu Paraschivescu

– 1953: S-a născut actrița Isabelle Huppert

– 1957: A murit sculptorul Constantin Brâncuși (n. 1876)

– 1965: Premiera filmului “Pădurea spânzuraților”, în regia lui Liviu Ciulei, distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes

– 1971: A murit actrița Bebe Daniels (n. 1876)

– 1978: Politicianul Aldo Moro, fost prim-ministru, a fost răpit de un comando al grupului terorist “Brigăzile roșii”, apoi a fost ucis de răpitorii săi

– 1985: Jurnalistul american Terry Anderson a fost răpit de teroriști la Beirut, în Liban. A fost eliberat în 1991, după 2454 zile petrecute în captivitate

– 1986: S-a născut actrița Alexandra Daddario

– 1995: Mississippi a ratificat formal Amendamentul al 13-lea, devenind ultimul stat din Statele Unite care a aprobat abolirea sclaviei. Amendamentul fusese ratificat în 1865

– 2003: A murit actrița Elena Albu (n. 1949)

– 2005: Israel a predat oficial Ierihonul către Autoritatea Palestiniană

– 2020: A murit actorul St Whitman (n. 1928)

ZIUA SF URHO (comunitatea finlandeză din SUA și Canada)

ZIUA TOT CE FACI E CORECT

Este sărbătorită pe 16 martie. Vine la o zi după “Tot ceea ce crezi e gresit” și ne înveselește după regretele pentru deciziile pe care le-am fi putut lua cu o zi înainte. Everything You Do is Right Day ne amintește că totul va fi în regulă.

ZIUA PRESEI NEGRE

Este sărbătorită pe 16 martie si comemorează momentul când primul ziar al negrilor, „Freedom’s Journal”, a apărut în New York, în 1827. De aproape 200 de ani, editorii, scriitorii, fotografii și editorii negri au spus puterii adevărul în problemele rasismului. Sunt grupuri diferite unite printr-o singură misiune: documentare fără scuze și fără rușine a experienței Black.

Când cetățenii de culoare nu aveau voce, cruciada Black Press a modelat bazele legislației de referință privind drepturile de vot, desegregarea și mișcarea pentru drepturile civile. The Black Press a căutat să unească, să educe, să inspire și să ridice o comunitate lipsită de drepturi. Astăzi sărbătorim eforturile oamenilor extraordinari care au redefinit jurnalismul.

ZIUA URȘILOR PANDA

În fiecare an, pe 16 martie, sărbătorim cei mai pufosi urși, care sunt o sursă de mândrie națională pentru China. Există două subspecii de panda: panda uriaș, alb și negru, și „Panda Qinling” (o subspecie de panda mult mai mică, maro, descoperită în 1985 în lanțurile muntoase din sudul provinciei Shaanxi din China). În sălbăticie, panda uriaș trăiește doar în regiunile îndepărtate, muntoase ale Chinei. Începând cu 2019, din cauza creșterii rapide a numărului populației, statutul panda a fost îmbunătățit de la specii „pe cale de dispariție” la specii „vulnerabile”.

urs panda, 16 martie

Totuși, se raportează că au rămas mai puțin de 2.000 de panda în sălbăticie, din cauza pierderii habitatului, agriculturii, vânătorii de blănuri și alți factori. Panda trăiește doar aproximativ 15 – 20 ani în sălbăticie, dar cei aflați în captivitate pot trăi și mai mult. Urșii panda joacă un rol important în ecosistemul pădurilor de bambus din China, prin răspândirea semințelor și, prin urmare, prin creșterea unei noi vegetații, care servește atât oamenilor, cât și animalelor. De aceea este important să protejați panda și mediul său.

Un factor care contribuie la starea lor pe cale de dispariție este rata scăzută a natalității pentru panda. Având în vedere că femelele panda sunt fertile doar două sau trei zile pe an, este logic că reproducerea în sălbăticie este mai dificilă pentru această specie. Există aproximativ 27 grădini zoologice în întreaga lume care protejează panda giganți și promovează medii pentru a încuraja reproducerea. Cel mai important factor pentru conservarea pandalor sălbatici este protejarea mediului, în special a pădurilor de bambus, principala lor sursă de hrană.

ZIUA ANGHINAREI

Anghinarea provine din zona mediteraneană și este unul dintre cele mai vechi alimente din lume – grecii și romanii consumau în secolul al VIII-lea! Astăzi, ne place să o mâncăm fierta, coapta, la abur, la grătar, prăjita etc. In America, 99,9% din anghinare este cultivata in California. De fapt, anghinarea este leguma oficiala a statului!

LA MULȚI ANI, ARCHER!

SÂMBĂTA SIROPULUI DE ARȚAR

Este sărbătorită în fiecare a treia sâmbătă a lunii martie. Este un eveniment anual organizat de Rezervația Naturală Bubolz. Stiți că au trecut 160 de ani de când a fost descoperit siropul de arțar?

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CURSELOR DE MAȘINI SPORTIVE

Ziua Internațională a Curselor de Mașini Sportive este sărbătorită în a treia sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, pentru a ne bucura de acest sport faimos. Știați că această zi coincide cu cursa de anduranță a mașinilor sport de la 12 ore de la Sebring, Florida? Cele 12 ore de la Sebring, 24 de ore de la Daytona și 24 de ore de la Le Mans au fost considerate pe scară largă trifecta curselor de mașini sport.

ZIUA LIBERTĂȚII DE INFORMARE – 16 martie

Ziua libertății de informare este sărbătorită în fiecare an pe 16 martie, de ziua de naștere a fostului președinte James Madison. Ziua asigură că publicul este la curent cu toate informațiile guvernamentale și îi oferă informațiile necesare. În conformitate cu Legea privind libertatea de informare, o persoană poate cere informațiile pe care le dorește solicitând-o, iar aceste informații sunt furnizate gratuit sau cu o taxă minimă.

ZIUA SALVĂRII PANTEREI DE FLORIDA

Este sărbătorită în fiecare a treia sâmbătă a lunii martie. Știați că au trecut 106 ani de când a fost introdusă clasificarea panterelor? Ziua este sărbătorită în fiecare an ca un pas către salvarea panterelor de la dispariție și protejarea habitatului lor natural. Pantera este animalul statului Florida.

ZIUA FĂRĂ SELFIE – 16 martie

În timp ce actul de a face un selfie poate precede rețelele sociale, smartphone-urile și cuvântul în sine, selfie-urile au fost întotdeauna populare. De-a lungul anilor, selfie-urile au devenit mai ușor de realizat, iar astăzi, puteți face clic pe un selfie pe aproape fiecare dispozitiv. Selfie stick-urile și telefoanele cu cameră multifuncțională fac prea convenabil să facem selfie-uri și selfie-uri de grup sau „groupies”. Cu toate acestea, în Ziua fără selfie, nu avem voie să facem niciun selfie sau grupie. Știm… tortura. Dar suntem cu toții în asta împreună!

ZIUA VACCINĂRII – 16 martie

În această zi din 1995, prima doză de vaccin oral antipolio a fost administrată în India. Vaccinarea sau imunizarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor extrem de infecțioase. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), „imunizarea este un instrument dovedit pentru controlul și eliminarea bolilor infecțioase care pun viața în pericol”. Vaccinarea este crucială pentru îmbunătățirea sănătății publice și a standardelor de speranță de viață și pentru creșterea impactului social și economic la nivel comunitar și național.

ZIUA QUILTING – 16 martie

O pilota este un tip de cuvertură de pat, compusă în mod tradițional din trei straturi de fibre, un blat din pânză țesută, un strat de vată și un spate țesut, combinat folosind tehnica matlasării. O pilota se distinge de alte tipuri de pături deoarece este îmbinată cu mai multe bucăți de pânză.

Ziua Națională a Quiltingului recunoaște producătorii de pilote și abilitățile lor. Cuvântul „quilt” provine din cuvântul latin „culcita”, care înseamnă sac umplut, a devenit adaptat la limba engleză de la cuvântul francez „cuilte”.

Practica de matlasare poate fi găsita în aproape fiecare zonă a lumii și este sărbătorită în a treia sâmbătă a lunii martie în fiecare an, din 1991, cand a devenit o sărbătoare globală pentru toți iubitorii și producătorii de pilote.

ZIUA PĂRULUI CREȚ – 16 martie

Este sărbătorită pe 16 martie în fiecare an în Statele Unite. Sărbătoriți ziua arătându-vă buclele naturale, superbe. Ne-am simțit adesea frustrați de părul creț, deoarece este mai dificil să menținem părul creț. Întrucât părul creț arată atât de frumos de la sine, cei cu părul drept îi invidiază adesea pe cei cu par cret. De aceea, permanentul și ondularea sunt atât de populare!

Surse foto

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Florida_Panther_Kittens_at_White_Oak.jpg (Author: Michaelstone428)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights