19 MARTIE ÎN ISTORIE

Knut, Urs polar, 19 martie

19 martie este a 79-a zi a anului. Mai sunt 287 zile până la finalul anului.

– 1637: A murit omul de cultură Peter Pazmany (n. 1570)

– 1826: S-a născut omul politic Nicolae Hurmuzaki (d. 1909)

– 1888: Guvernul condus de Ion C Brătianu a demisionat. S-a format un nou guvern, condus de junimistul Theodor Rosetti

– 1895: Auguste și Louis Lumiere au înregistrat primele lor imagini folosind noua lor cameră cinematografică

– 1900: S-a născut chimistul Frederic Joliot-Curie (d. 1958)

– 1906: S-a născut ofițerul german nazist, criminal de război, Adolf Eichmann (d. 1962)

– 1911: Prima sărbătorire a Zilei Internaționale a Femeii în Germania, Danemarca, Austro-Ungaria și Elveția. A fost inițiată de Clara Zetkin

– 1912: Regele Carol I a promulgat prima lege modernă cu privire la pașapoartele românești

– 1912: S-a născut aviatoarea română Marina Știrbei (d. 2001)

– 1914: A murit vulcanologul Giuseppe Mercalli (n. 1850)

– 1915: Planeta Pluto a fost fotografiată pentru prima dată, dar nu a fost recunoscută ca planetă

– 1917: S-a născut pianistul Dinu Lipatti (d. 1950)

– 1919: La Universitatea din București, în cadrul măsurilor de pedepsire a celor care au pactizat cu germanii, s-a instituit o “comisie de cercetare” a profesorilor universitari. Au fost incriminați mai mulți universitari care s-au comportat servil în timpul ocupației germane (în perioada Primului Război Mondial). Unii au fost îndepărtați din învățământ, altora li s-a interzis temporar să țină cursuri

– 1931: City Bank din New York a fost prima bancă din istoria SUA care a fost victima unui jaf armat

– 1932: S-a deschis oficial Sydney Harbour Bridge din Sydney, unul dintre cele mai lungi poduri din lume, la 9 ani de la începerea construcției

– 1933: S-a născut actorul român Constantin Dinulescu

– 1936: S-a născut actrița Ursula Andress

– 1945: Hitler a semnat Decretul Nero privind distrugerea infrastructurii economiei germane, pentru a nu mai putea fi folosită de trupele aliate

– 1946: Guyana Franceză, Guadalupe, Martinica și Reunion au devenit “provinciile Franței de peste mări”

– 1947: S-a născut actrița Glenn Close

– 1949: Congresul de constituire a Uniunii Tineretului Comunist (UTC)

– 1949: S-a născut cântărețul Valeri Leontiev

– 1953: Prima transmisie televizată a Premiilor Academiei Americane de Film (Premiile Oscar)

– 1955: S-a născut actorul Bruce Willis

– 1958: A fost creat Parlamentul European, ca for consultativ al Uniunii Europene

– 1962: Bob Dylan a lansat primul său album Bob Dylan, pentru Columbia Records

– 1965: A murit liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej (n. 1901)

– 1969: Turnul de televiziune al stației de transmisie Emley Moor, din Marea Britanie, s-a prăbușit în timpul unei furtuni, din cauza acumulării de gheață. În 1964, când a fost construit, era cea mai înaltă structură din Europa (385 m)

– 1979: A murit criticul Alexandru Dima (n. 1905)

– 1982: S-a născut omul de afaceri, investitor și cofondator Facebook Eduardo Saverin

– 1990: Au izbucnit violențele interetnice la Târgu Mureș

– 2002: Zimbabwe a fost suspendat din Commonwealth, acuzat de abuzuri ale drepturilor omului și de fraudă electorala, în urma unor alegeri prezidențiale turbulente

– 2008: A murit scriitorul de SF Arthur C Clarke (n. 1917)

– 2009: A murit interpretul de muzică populară Ion Dolănescu (n. 1944)

– 2011: A murit ursul polar Knut (n. 2006)

– 2013: A murit actrița Irina Petrescu (n. 1941)

rinocer alb, 19 martie

– 2018: Sudan, ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe Terra a fost eutanasiat în Kenya, într-o rezervație situată la 200 km nord de Nairobi, din cauza complicațiilor legate de vârsta sa înaintată (45 ani). Decesul său a însemnat stingerea acestei subspecii

– 2018: A murit prezentatorul Andrei Gheorghe (n. 1962)

– 2022: A murit poetul Barbu Cioculescu (n. 1927)

ZIUA TATĂLUI (Spania, Portugalia, Italia, Belgia)

ZIUA PAȘAPORTUL ROMÂNESC

ZIUA ASISTENTELOR MEDICALE

Certified Nurses Day, sărbătorită anual pe 19 martie, pune în centrul atenției asistentele care au ales să-și îmbunătățească cunoștințele profesionale prin certificare. Există astăzi peste 3,8 milioane de asistente în America. Este una dintre cele mai semnificative și de anvergură profesii în impactul său asupra societății. Știați că există peste 200 de specialități și subspecialități de asistență medicală? Complexitatea domeniului medical este în continuă creștere, iar asistentele se străduiesc pentru excelență profesională și îngrijire superioară a pacientului în dorința lor de a deveni certificate în unul sau mai multe dintre aceste domenii.

ZIUA NASULUI ROȘU

Pregătește-ți nasul roșu, 19 martie este Ziua Nasului Roșu! Această sărbătoare specială și-a început în Anglia în 1988, iar astăzi este una dintre cele mai mari strângeri de fonduri din Marea Britanie. Ziua este sponsorizată de Comic Relief, o organizație caritabilă britanică care strânge bani pentru oamenii nevoiași din Regatul Unit și Africa. În ultimii 30 de ani, evenimentul a strâns peste 1 miliard de lire sterline. Ziua include un teleton, programe speciale TV și evenimente în toată țara.

ZIUA PĂSĂRILOR DE CURTE

Este destul de greu să sărbătorim fără părtinire, căci găinile stăpânesc ograda. Dar vom găsi noi o modalitate de a celebra și rața, și gâsca, și bibilica, și curcanul.

ZIUA NAȚIONALĂ A RÂSULUI

Este un festival de glume de 24 de ore pe 19 martie, cand sărbătorim forța de unire a râsului. Adus anul acesta de Laffy Taffy — bomboana care îți aduce ție și familiei tale mici bucăți de bucurie cu glume pe fiecare ambalaj din 1971 — Ziua Let’s Laugh este o șansă de a chicoti cu cei pe care îi iubești.

ZIUA NAȚIONALĂ A CURȚII DIN SPATE

Ziua Națională a Curții din spate cade pe 19 martie și în această zi sărbătorim, îmbrățișăm și ne bucurăm de curțile noastre. Curțile din spate sunt un loc pentru relaxare, fericire și libertate. Grădinăritul, campingul în curte, somnul și cursele cu obstacole sunt câteva dintre modurile creative prin care oamenii își folosesc curțile. Aceste spații verzi oferă mângâiere și creativitate, care sunt foarte necesare în ritmul aglomerat al vieții de astăzi. Este momentul sa sărbătorim amintirile speciale din curte pe care le împărtășim prietenilor și familiei pe tot parcursul anului.

ZIUA NAȚIONALĂ A UȘILOR AUTOMATE

Ziua Națională a Ușilor Automate este sărbătorită pe 19 martie în fiecare an. Ușile sunt poarta (sigură și distractivă) către tot felul de locuri, așa că se cuvine să sărbătorim ușa automată puternică în această zi. Această zi este pentru a sărbători ușile automate care păzesc intrarea în multe locuri (spitale, clădiri, mall-uri etc).

ZIUA NAȚIONALĂ A AGRICULTURII – 19 martie

Ziua Națională a Agriculturii este sărbătorită pe 19 martie, în cadrul Săptămânii Agriculturii. Tot ceea ce mâncăm, folosim sau purtăm în fiecare zi este furnizat de agricultură. Majoritatea oamenilor nu înțeleg contribuția agriculturii la viețile noastre. Așa că astăzi sărbătorim agricultura și mulțumim tuturor oamenilor care muncesc din greu pentru a hrăni lumea, a îngriji culturile și animalele și contribuie la producția agricolă.

ZIUA NAȚIONALĂ 3D – 19 martie

Ziua Națională 3-D este sărbătorită anual, în a treia zi a celei de-a treia săptămâni din martie. Anul acesta, are loc pe 19 martie. Această sărbătoare este dedicată tehnologiei 3D și diverselor sale medii. Tehnologia 3D are o istorie lungă și devine din ce în ce mai comună pe măsură ce trece timpul. Pentru că avem doi ochi care observă lumea din perspective oarecum diferite, o percepem în trei dimensiuni. Creierul nostru îmbină de obicei aceste două puncte de vedere, iar percepția profunzimii este experimentată ca urmare a disparităților.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ “CITEȘTE-MI” – 19 martie

Ziua Internațională Read To Me, sărbătorită în fiecare 19 martie în întreaga lume, este o zi care se concentrează asupra importanței citirii cărților pentru copii. Fie că este vorba de 10 minute pe zi sau de o oră, lectura ajută cu adevărat să-și dezvolte imaginația, cunoștințele și capacitatea de a citi chiar înainte de a se înscrie la școală.

Această activitate este esențială, deoarece mai multe țări din lume au o rată scăzută de alfabetizare. Copiii din aceste națiuni sunt, de asemenea, învățați să citească într-o etapă ulterioară a vieții, prin urmare, interesul lor pentru educație este afectat. Dacă vrei să trăiești într-o lume educată, răspândește mesajul și începe să le citești copiilor tăi în fiecare zi.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CLIENTULUI – 19 martie

Comunitatea globală de afaceri sărbătorește Ziua Internațională a Clientului pe 19 martie în fiecare an. După cum presupune și numele, este vorba despre client în această sărbătoare neoficială. Diverse organizații din întreaga lume își fac timp să mulțumească și să-și felicite clienții, vizitatorii, partenerii și chiar cumpărătorii online – practic oricine ar putea fi etichetat drept „client”.

ZIUA NAȚIONALĂ A CIOCOLATEI CU CARAMEL

Ziua Națională a Ciocolatei cu Caramel cade pe 19 martie și este o modalitate distractivă de a vă bucura de delicii dulci delicioase. De la prăjituri la brownie, înghețată și milkshake-uri, combinația irezistibilă de ciocolată și caramel reușește să îi impresioneze pe cei dragi. În timp ce ciocolata există din cele mai vechi timpuri, invenția caramelului a trebuit să aștepte până când coloniștii europeni au emigrat în Lumea Nouă. Combinația celor două arome de către un cofetar inteligent ne-a oferit o bomboană delicioasă cu caramel de ciocolată.

ZIUA NAȚIONALĂ DE CONȘTIENTIZARE HIV/ SIDA

Ziua Națională de Conștientizare a H.I.V./SIDA (N.N.H.A.A.D.) este o sărbătoare anuală este o zi pentru a oferi speranță și sprijin oamenilor din comunitățile americane în ceea ce privește HIV. Aceste tipuri de evenimente sunt esențiale și ar trebui organizate la nivel mondial, în special în țările cu servicii medicale și de sănătate mai puțin avansate, cu mare accent pe prevenire. Credem că cei care ajută la combaterea acestei boli sunt niste eroi.

ZIUA NAȚIONALĂ A VERGETURILOR – 19 martie

ÎNCEPUTUL PRIMĂVERII – 19 martie

Începutul de primăvară coincide cu echinocțiul de primăvară (sau de martie). Prima zi de primăvară variază ușor anual, în funcție de înclinarea pământului în raport cu Soarele. În emisfera nordică, marcham începutul primăverii când Soarele traversează linia ecuatorului, aducând o creștere a orelor de lumină și temperaturi mai calde.

TEA FOR TWO TUESDAY/ MARȚEA CEAIULUI ÎN DOI

Tea for Two Tuesday este sărbătorită în fiecare an în a treia marți a lunii martie. Dup cum sugerează și numele, Tea for Two Tuesday este pentru ca două sau mai multe persoane să savureze o ceașcă de ceai împreună. Ceaiul este o băutură foarte relaxantă și devine mai plăcută atunci când este savurat cu alții. Pe lângă beneficiile pentru sănătate ale ceaiului, poți să te bucuri și de compania prietenilor tăi. Ziua poate fi sărbătorită de oricine adora o ceașcă de ceai bună și fierbinte, împarțită cu alții. La urma urmei, cu cât mai mult, cu atât mai bine.

ZIUA MONDIALĂ A ASISTENȚEI SOCIALE – 19 martie

Ziua Mondială a Asistenței Sociale este marcată în fiecare an în a treia marți a lunii martie. Ziua recunoaște munca grea a asistenților sociali. În această zi, o organizație globală de asistenți sociali pledează pentru justiția socială, drepturile omului și dezvoltarea socială, promovând în același timp cele mai bune practici în asistența socială. Asistenții sociali au multe roluri în comunitățile noastre. Ei evaluează nevoile și provocările clienților lor și ale comunității.

În calitate de susținători, ei vorbesc în numele clienților lor, le oferă acces la resursele de care au nevoie pentru a-și îmbunătăți viața și îi educă pe oameni cu privire la ce să facă într-o criză. Asistenții sociali răspund și ei la crize.

Suse foto

www.biodiversitateaagrosilvica.ro

Zoo Berlin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights