21 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

21 februarie este a 52-a zi a anului. Mai sunt 314 zile până la finalul anului.

– 1805: S-a născut filologul Timotei Cipariu (d. 1887)

– 1835: S-a născut generalul Matei Vlădescu (d. 1901)

– 1864: S-a născut prozatorul Virgil Onițiu (d. 1915)

– 1865: S-a născut ziaristul Anton Bacalbașa (d. 1899)

– 1907: A început răscoala țăranilor din satul Flămânzi, jud Botoșani

– 1907: A intrat in vigoare Legea pentru organizarea Marinei comerciale

 1911: S-a născut episcopul Szilard Bogdanffy (d. 1953, închisoarea Aiud)

– 1941: Dinu Brătianu, președintele PNL, a recomandat generalului Ion Antonescu să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial

 1941: Anularea reformei agrare românești, din 1921, în Transilvania de Nord, ocupată de Ungaria horthystă prin Dictatul de la Viena, prin ordonanța guvernului maghiar nr 1440/ 1941. S-au anulat și toate achizițiile făcute de români în perioada 1918 – 1940

1947: Proclamarea lui Iosif Stalin cetățean de onoare al României, prin hotărârea Consiliului de Miniștri

1961: S-a născut alpinistul Constantin Lăcătușu

1969: A murit mitropolitul Vasile Lăzărescu (n. 1894)

 1971: Lansarea romanului “Marele singuratic”, de Marin Preda

2006: A murit jucătoarea de tenis de masă Angelica Rozeanu (n. 1911)

2016: A murit compozitorul Pascal Bentoiu (d. 1927)

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LIMBII MATERNE (UNESCO)

21 februarie, ladino, limba etnica

Prima ediție a fost organizată de UNESCO ca o sărbătoare a diversității lingvistice și culturale. Există peste 7.000 de limbi vorbite în lume – ceea ce reprezinta un număr mare, având în vedere că unele limbi sunt mai bine documentate și mai vorbite decât altele. Multe limbi etnice, dintre care unele sunt încă vorbite astăzi de grupuri mici, cel mai probabil vor dispărea în câteva decenii. Acesta este motivul pentru care Ziua Internațională a Limbii Materne este atât de importantă, deoarece face parte dintr-o inițiativă mai largă de revigorare a moștenirii lingvistice a multor comunități.

ZIUA NAȚIONALĂ FĂRĂ CEREALE

Recunoaște și sprijină persoanele cu restricții alimentare. În prezent, mulți oameni trebuie să facă față alergiilor alimentare debilitante și tulburărilor autoimune. Imaginați-vă că trebuie să scanați meniurile restaurantului doar pentru a vă mulțumi cu o salată. Sau să zâmbiți forțat în timpul cinei de Crăciun. S-ar putea să nu mai savurați niciodată o masă completa. Cu siguranță, nu așa ne dorim să trăim. Ziua de astăzi speră să inspire familiile și prietenii să gătească și să savureze împreună, în solidaritate, mesele fără cereale.

LANGUAGE MOVEMENT DAY

Este o zi dedicată onorării sacrificiilor celor care au luptat pentru limba lor. Ziua este o sărbătoare națională în Bangladesh. Se mai numește și Ziua Limbii de Stat. Este sărbătorită si la nivel global pentru a celebra diversitatea lingvistică și culturală.  Această mișcare a început în Pakistanul de Est, actualul Bangladesh, pentru păstrarea limbii Bangla, care era vorbită pe scară largă.

ZIUA FELICITĂRILOR

Ziua citirii felicitărilor este o sărbătoare sentimentală în care oamenii savurează felicitările care le-au fost trimise de-a lungul anilor. Nu este nimic mai plăcut decât să revezi felicitări păstrate din motive sentimentale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights