22 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

22 februarie este a 53-a zi a anului. Mai sunt 313 zile până la finalul anului.

– 1512: A murit exploratorul Amerigo Vespucci (n. 1454)

– 1635: Cardinalul Richelieu a fondat la Paris Academie francaise, cu mandatul de a supraveghea puritatea limbii franceze

– 1708: Antim Ivireanul a fost ales mitropolit al Ungro-Vlahiei, după moartea predecesorului său, Teodosie, la recomandarea și cu sprijinul domnitorului Constantin Brâncoveanu

– 1732: S-a născut politicianul George Washington, primul președinte american (d. 1799)

– 1788: S-a născut filozoful Arthur Schopenhauer (d. 1860)

– 1797: A murit Baronul de Munchhausen

– 1810: S-a născut compozitorul Frederic Chopin (d. 1840)

– 1810: S-a născut poetul Grigore Alexandrescu (d. 1885)

– 1821: Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a trecut Prutul, intrând în Moldova, unde a încercat să găseasca noi adepți pentru mișcarea sa

– 1864: S-a născut romancierul Jules Renard (d. 1910)

– 1882: Serbia a fost proclamată regat pe 22 februarie. Milan Obrenovic a devenit primul rege al Serbiei moderne

– 1900: A avut loc, la Paris, prima audiție a Sonatei nr 2 pentru vioară și pian, de George Enescu, în interpretarea compozitorului

– 1902: S-a născut chimistul Constantin Macarovici (d. 1984)

Tudor Mușatescu, 22 februarie

– 1903: S-a născut publicistul Tudor Mușatescu (d. 1970)

– 1905: A fost înființat primul sindicat muncitoresc din România, sindicatul lucrătorilor tâmplari, în frunte cu I C Frimu și Voicu Andreescu-Râureanu, urmat la 13 și 20 martie, de înființarea sindicatului strungarilor și, respectiv, al lucrătorilor din fabricile de încălțăminte

– 1906: A fost înființat Institutul Geologic al României și a fost creat corpul geologilor

– 1907: Au început răscoalele țărănești din jud Dorohoi și Iași

– 1910: S-a născut actorul Gyorgy Kovacs (d. 1977)

– 1923: S-a născut actorul Zephi Alsec (d. 1992)

– 1926: S-a născut sculptorul Gheorghe Adoc

– 1932: S-a născut dirijorul Aurel Grigoraș (d. 2000)

– 1936: S-a născut scriitorul Adam Bodor

– 1942: A murit scriitorul Stefan Zweig (n. 1881)

– 1943: Au fost executați membrii grupării de rezistență Trandafirul Alb (Die Weisse Rose), în Germania Nazistă

– 1949: Scriitorul Adrian Marino a fost arestat pentru participarea la încercarea de reorganizare a tineretului național-țărănist din facultăți. Pe 12 oct 1950 a fost condamnat la 10 ani închisoare. Între 1957-1963 a avut domiciliu obligatoriu

– 1949: S-a născut pilotul de Formula 1 Niki Lauda (d. 2019)

– 1962: S-a născut naturalistul Steve Irwin (d. 2006)

– 1975: S-a născut actrița Drew Barrymore

– 1975: S-a născut DJ-ul Freakadadisk

– 1977: A murit actorul Marcel Anghelescu (n. 1903)

– 1979: Decorarea drapelului de luptă al Diviziei “Mărășești”, cu prilejul împlinirii a 100 ani de la înființare

– 1997: Boxerul Mihai Leu a câștigat primul titlu de campion mondial la box profesionist pentru România

– 2006: Cel mai mare jaf din Marea Britanie, pus la cale de cel puțin 6 bărbați, care au furat 53 mil lire sterline (aproximativ 92.5 mil dolari sau 78 mil EUR) dintr-un depozit Securitas din Kent

ZIUA MONDIALĂ A GÂNDIRII

Este o zi a prieteniei, a fraternității și a împuternicirii în care cercetașii și ghizii din întreaga lume vorbesc despre problemele care afectează fetele și femeile. Știați că acest eveniment strânge fonduri pentru 10 milioane de ghizi și cercetașe din întreaga lume?

ZIUA CERCETAȘILOR – 22 februarie

Lord Baden-Powell și soția sa, Olave au fost fondatorii mișcării cercetașilor. Cercetașii și ghizii își reafirmă pe 22 februarie jurămintele și valorile cercetășești vechi de un secol, încă relevante în ritmul rapid al lumii de astăzi.

ZIUA NAȚIONALĂ A CHILLI

Chili este un condiment important, iubit de mulți. Rețetele de familie sunt bine păzite, iar ingredientele secrete nu sunt niciodată divulgate.

ZIUA EUROPEANĂ A VICTIMELOR CRIMELOR

Are rolul de a conștientiza problemele relevante de securitate. Aproximativ 15% dintre europeni suferă anual agresiuni grave, traume și abuzuri. Problema se mărește din cauza unei culturi omniprezente a tăcerii și a concepției greșite înspăimântătoare că aceste lucruri li se întâmplă „celorlalți”, nu nouă. Astăzi ne alăturăm Europei pentru a recunoaște și sprijini victimele criminalității de pretutindeni. Ziua Europeană a Victimelor Crimelor ne oferă impulsul de care avem nevoie pentru a ne asigura că sistemul de justiție nu provoacă mai multe traume persoanelor care suferă deja.

BE HUMBLE DAY – ZIUA SMERENIEI

Astăzi, toata lumea, indiferent de religie, cultură sau filozofie, se adună pentru a sublinia importanța smereniei. Multe personalități consideră că smerenia este cea mai dificil de atins dintre toate virtuțile.

ZIUA NAȚIONALĂ A PLIMBĂRII CÂINELUI

Această zi combină două dintre cele mai fericite lucruri pe care le avem în această viață: câinii și exercițiile fizice. Oamenilor le place să iasa la plimbare cu prietenii lor patrupezi, iar câinilor le plac plimbările cu stăpânii lor. Așadar, încalță-te, ia lesa și ieșiți la plimbare.

ZIUA MARGARITEI

Cocktail-ului nostru preferat, Margarita – triple sec, tequila și suc de lime – a fost creat în 1938 în Mexic și este considerat pe scară largă băutura oficială a distracției.

ZIUA TEX AVERY

Cine nu iubește nuanțele absurde, ironice, sarcastice ale desenelor animate create de legendarul caricaturist? Numele complet este Frederick Bean Tex Avery și a condus divizia de dezvoltare creativă a companiei Warner Bros. și M.G.M. Studio. A creat desene animate emblematice precum „Looney Tunes” și „Gold Miner” și a dezvoltat personaje populare precum Bugs Bunny, Daffy Duck, Porky Pig, Elmer Fudd, Droopy etc. De asemenea, a creat spectacole rapide și inovatoare care au prezentat umor suprarealist, stereotipuri rasiale și umor intens.

ZIUA ANGAJATULUI DIN SUPERMARKET – 22 februarie

Inițiativa la nivel de industrie a avut loc pentru prima dată în 2021.

ZIUA SINGLE-TASKING – 22 februarie

Este o zi specială, care aduce un omagiu unui obicei pierdut de mult în această lume aglomerată – o singură sarcină! Știați că responsabilitatea unei singure sarcini vă poate face mai productiv, economisind în același timp energie? Da, în timp ce oamenii laudă multitasking și realizează cât mai multe lucruri posibil într-o zi, rezultând lucrări pe jumătate terminate, o singură sarcină este mult mai productivă.

ZIUA SPORTULUI RECREAȚIONAL ȘI FITNESS

Știați că Universitatea de Stat din Ohio și Universitatea din Michigan sunt precursorii sporturilor recreative în Statele Unite? Ziua Sportului Recreativ și a Fitness-ului a fost creată de NIRSA (Asociația Națională de Sport Intramural și Recreativ) pentru a marca înființarea asociației și a sărbători „beneficiile pozitive ale sporturilor recreative, fitnessului și bunăstării”. Sporturile recreative sunt activități fizice cu rol de distractie, incurajare a interactiunii sociale si construirii unei stari fizice si mentale bune. Sporturile recreative sunt o parte cheie a sporturilor intramurale, organizate în cadrul universităților sau zonelor geografice.

ZIUA JOCURILOR DE CĂRȚI

Dacă privim în urmaă unul dintre cele mai distractive momente cu prietenii a implicat sigur un joc de cărți. Este cel mai bun mod de a te relaxa, iar puțină competiție sănătoasă condimentează întotdeauna lucrurile. Pe lângă faptul că sunt incredibil de distractive, jocurile de cărți ne îmbunătățesc și concentrarea, creativitatea și luarea deciziilor. Deci, este întotdeauna o idee bună să vă răsfățați mai des. Ziua Play More Cards este motivul perfect pentru a face acest lucru.

ZIUA BOLILOR CARDIACE – 22 februarie

Are rolul de a crește gradul de conștientizare cu privire la pericolele și efectele unice ale inimii, pentru a îmbunătăți diagnosticul și tratamentul și pentru a salva mai multe vieți. Prin educație și sensibilizare, putem reduce numărul de persoane care își pierd independența și capacitatea de a se angaja în viața lor din cauza bolilor de inimă în mod activ – suferă de aritmii, insuficiență cardiacă și chiar deces.

ZIUA CARTOFULUI DULCE

Această legumă este iubită și mâncată de milioane persoane în fiecare zi numai în Statele Unite.

SPIT OUT DAY – 22 februarie

Are loc în a treia joi din februarie și are rolul de a lupta împotriva dependenței de produse din tutun și nicotină. Frunzele de tutun sunt bogate în nicotină, care dă dependență. Sunt încurajați și consumatorii de tutun fără fum să renunțe.

Sursa foto

www.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights