1 MARTIE ÎN ISTORIE

1 martie este a 61-a zi a anului. Mai sunt 306 zile până la finalul anului.

1445: S-a născut pictorul Sandro Botticelli (d. 1550)

1565: A fost fondat orașul Rio de Janeiro

1746: Constantin Mavrocordat, domnul Țării Românești, clerul înalt și boierii au decis eliberarea din șerbie a rumânilor fugiți, care se reîntorc în țară. Țăranii au rămas totuși dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze boierului 12 zile de clacă, în Țara Românească și 24 zile în Moldova

1788: S-a născut poetul Gheorghe Asachi (d. 1869)

1810: S-a născut compozitorul Frederic Chopin (d. 1849)

1812: S-a născut medicul Nicolae Kretzulescu (d. 1900)

1815: Napoleon a evadat de pe insula Elba

1837: S-a născut scriitorul Ion Creangă (d. 1889)

1867: A apărut primul număr al revistei “Convorbiri literare”, condusă de Titu Maiorescu – organ de presă al Junimii, grupare politică și literară

1872: A fost înființat primul parc național din lume, parcul National Yellowstone, din Statele Unite

1898: S-a născut istoricul Constantin Daicoviciu (d. 1973)

1904: S-a născut compozitorul Glenn Miller (d. 1944)

1907: Și-a început activitatea Serviciul de urgență “Salvarea”, din inițiativa dr Mina Minovici

1920: S-a născut pictorul Gheorghe Șaru (d. 2003)

1922: S-a născut politicianul Yitzahak Rabin (d. 1995)

1924: S-a născut mezzosoprana Elena Cernei (d. 2000)

1925: S-a născut matematicianul Solomon Marcus (d. 2016)

1927: S-a născut muzicianul Harry Belafonte (d. 2023)

1930: S-a născut prozatorul Alecu Ivan Ghilia

1931: S-a născut regizoarea Elisabeta Bostan

1937: S-a născut compozitorul Eugen Doga

1938: A fost fondată compania Samsung

1943: S-a născut pictorul Ion Dumitriu (d. 1998)

1944: Premiera piesei “Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra din București

1946: Banca Angliei a fost naționalizată

1947: S-a născut sculptorul Grigore Bradea (d. 1998)

1953: Premierul sovietic Iosif Stalin a suferit un accident vascular cerebral și s-a prăbușit. A murit patru zile mai târziu

1960: A murit interpreta de operă Florica Cristoforeanu (n. 1886)

1965: A murit pictorul Oszkar Nagy (n. 1893)

1990: A murit poetul Ion Iancu Lefter (n. 1940)

1991: Au început revoltele împotriva lui Saddam Hussein, în Irak, ducând la moartea a peste 25 000 persoane, în majoritate civili

1992: Bosnia și Herțegovina și-au declarat independența față de Republica Federală Socialistă Iugoslavia

1994: S-a născut cântărețul Justin Bieber

1998: “Titanic” a devent primul film cu încasări de peste 1 mld dolari

1999: România a devenit parte a Convenției de Echivalare a Diplomelor în domeniul învățământului superior în Europa

2000: Social-democrată Tarja Kaarina Halonen a devenit prima femeie aleasă în funcția de președinte al Republicii Finlanda

2001: Guvernul elvețian a interzis utilizarea în hrana animalelor a alimentelor conținând făină de carne și oase

2001: Guvernul taliban din Afganistan a dispus deschiderea focului și aruncarea în aer a statuii lui Buddha de la Bamian, monument înscris pe lista UNESCO a patrimoniului universal

2002: A început operațiunea “Anaconda”, în estul Afganistanului

2019: Postul TV MTV Romania, inaugurat la 15 iunie 2002, și-a încetat emisia

2021: A murit istoricul Paul Rezeanu (n. 1937)

2021: A murit actorul Gheorghe Dănilă (n. 1949)

MĂRȚIȘORUL

Este un simbol al aprecierii, respectului și iubirii. „Mărțișorul” (“Marț”) – o mică mascota roșie și albă – este un obicei vechi, sarbatorit in Romania si alte teritorii unde locuiesc romani. Se crede că purtătorul va fi puternic și sănătos pentru anul care vine. Atât bărbații (in Moldova), cât și femeile îl poartă prins de haine, aproape de inimă, până în ultima zi a lunii martie, când îl leagă de o crenguță de pom fructiferi. Sărbătoarea marcheaza sfârșitul lunilor triste de iarnă și începutul primăverii.

“Mărțișor” este derivat din cuvântul „Mart”, un cuvânt popular vechi pentru martie, însemnând „micul martie”.

1 martie

BABA MARTA

Bulgarii din întreaga lume sărbătoresc legenda veche de secole a Babei Marta. Tradiția cere să faci schimb de martenitsa (echivalentul martisorului). Acesta constă din șiruri de culoare roșu și alb împletite și dăruite prietenilor și familiei ca simbol al sănătății, fericirii și recunoștinței.

ZIUA BERII (Islanda) – 1 martie

ZIUA NAȚIONALĂ A IUBITORILOR DE UNT DE ARAHIDE

Untul de arahide este un aliment perfect. Performanța sa vine din versatilitate: poate fi crocant sau moale, este sănătos, poate fi îndulcit sau servit sărat. Îl putem mânca pe pâine prăjită, la micul dejun, sandvich cu unt de arahide la prânz, sos de arahide la cină, înghețată cu unt de arahide la desert.

ZIUA GLOBALĂ A DECONECTARII

Ai mai multe telefoane mobile? Pierdem din ce în ce mai mult momentele valoroase ale vieții noastre pe măsură ce ne petrecem orele cu fețele îngropate în telefoane, pentru a nu pierde nicio mișcare prin intermediul rețelelor sociale și renunțând la lumea exterioară, unde au loc conexiuni reale. Este momentul să sărbătorim Ziua Globală a Deconectării. Timp de 24 de ore, pe 1 martie. Ne va ajuta să alocăm timp prețios pentru a vă dedica deconecterii, relaxării, reflecției, activităților cotidiene, plimbărilor în aer liber și conectării cu cei dragi.

ZIUA SOMNULUI LA BEBELUȘI – 1 martie

Este despre importanța somnului pentru copil, dar și pentru membrii familiei. Baby Sleep Day lansează o campanie globală de conștientizare a uimitoarelor beneficii ale unui somn sănătos. Este esential sa prevenim problemele de somn înainte ca acestea să apară. Somnul este foarte important pentru bunăstarea noastră fizică și psihică. În 2021, 30 de țări au sărbătorit Ziua somnului bebelușului.

DENIM DEMENTIA DAY

Este sărbătorită anual în prima vineri a lunii martie. Înființată de Societatea Alzheimer din Irlanda, sărbătoarea își propune să ajute la strângerea de fonduri pentru cei cu demență – o afecțiune care afectează memoria, funcțiile cognitive, procesarea gândirii, abilitățile sociale și emoțiile. Sărbătoarea încurajează oamenii să cumpere și să poarte denim. Achizițiile lor vor face posibil tratamentul celor 55.000 de persoane cu demență din Irlanda.

ZIUA DE CONȘTIENTIZARE A ENDOMETRIOZEI – 1 martie

Endometrioza este o afecțiune inflamatorie care apare la femei atunci când țesutul începe să crească în afara uterului. Deși există acum multe studii despre această afecțiune, încă nu există tratamente perfecte, iar evenimentul este menit sa abordeze si stigmatizarea care însoțește afecțiunea.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR DE CULOARE

A fost creată de Institutul Național pentru Femei de Culoare sau N.I.W.C, care, de atunci a devenit inactiv. Obiectivul acestei zile este de a celebra contribuțiile și realizările diverselor femei de culoare. Astăzi, îi onorăm și susținătorii. Ziua a fost sărbătorită pentru prima dată la Washington. Este sărbătorită în SUA, dar este un eveniment global care are loc în întreaga lume.

ZIUA NAȚIONALĂ A FEMEILOR NEGRE ÎN JAZZ ȘI ARTĂ

Este o sărbătoare dedicată jazzului, artelor plastice, vizuale, spectacolului și auditive în toată gloria ei. Ziua este organizată în special în prima zi a Lunii Naționale de Istorie a Femeilor, deoarece onorează numai toate artiștile afro-americane existente și anterioare. Această zi a fost stabilită de organizația din Georgia, Black Women In Jazz.

ZIUA NAȚIONALĂ “DADGUM”

Este dedicată meselor delicioase și conectării cu familia. Nimic nu seamănă cu o masă preparată în casă. „Dadgum, That’s Good”, din sudul SUA este mai mult decât o expresie. Este o mantră pentru a vă conecta prin mese și povești delicioase. Este, de asemenea, titlul celei mai vândute serii de cărți de bucate a lui John McLemore. National Dadgum That’s Good Day, creația Masterbuilt Manufacturing LLC, deținută de McLemore și familia sa, a început în 2015.

ZIUA HAINELOR ALBASTRE

Este sărbătorită în prima vineri a lunii martie a fiecărui an. Sărbătoarea națională a fost începută pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la cauzele cancerului de colon și la modul de prevenire a acestuia. Culoarea albastră simbolizează cancerul de colon, așa cum o panglică roz simbolizează cancerul de sân. Au existat sugestii pentru a transforma în albastru întregul martie – și nu doar prima vineri a lunii – prin promovarea conștientizării cancerului de colon pe tot parcursul lunii. Acest lucru ar fi asemănător cu Luna națională de conștientizare a cancerului de sân, care are loc în fiecare octombrie.

ZIUA NAȚIONALĂ DE APRECIERE A ANGAJAȚILOR

Lansată în 1995 de către Workman Publishing, Ziua Națională de Apreciere a Angajaților, pe 1 martie, reamintește managerilor că relațiile puternice dintre angajator și angajați sunt la baza oricărei afaceri cu adevărat de succes. A avea o relație excelentă cu angajații tăi este un aspect important al devenirii unui manager, iar aprecierea eforturilor acestora poate ajuta în mare măsură lucrătorii să se simtă apreciați.

Acordați-vă timp de Ziua Națională de Apreciere a Angajaților pentru a intra în legătură cu angajații dvs., pentru a oferi laude autentice și pentru a le asculta experiențele. Dacă puteți, acordați-vă angajaților o parte din zi liberă sau răsfățați-i cu un prânz special sau cu o activitate de grup.

ZIUA NAȚIONALĂ A COMPOTULUI

Astăzi vă puteți răsfăța cu acest amestec delicios de fructe și zahăr. Compotul de fructe este savurat ca desert sau ca adaos la micul dejun. În Evul Mediu, se credea că fructele fierte în zahăr topit mențin umiditatea din corpul uman la niveluri optime. Compot provine din cuvântul latin pentru amestec, „compositus”.

ZIUA NAȚIONALĂ A PROTECȚIEI CAILOR

Face campanie pentru a pune capăt suferinței cailor. Din păcate, cruzimea împotriva animalelor este încă o normă, iar caii au fost supuși neglijării și abuzului de zeci de ani.

ZIUA NAȚIONALĂ A PAPUCILOR DE HOTEL

Punem pariu că nu știați că trebuie să-i mulțumim lui Justin Bieber pentru existența acestei zile. Ați citit bine; această zi specială a fost stabilită ca urmare a aprecierii vedetei pop pentru acest obiect de încălțăminte. Ceea ce este și mai surprinzător este de cât timp există papucii care, apropo, au fost inventați de japonezi.

1 MARTIE

Celebrează pe aceia care au devenit primii din familiile lor care au atins un anumit obiectiv, în ciuda provocărilor și adversităților. De la absolvirea facultății și scrierea unei cărți până la cumpărarea unei case și întemeierea unei familii – îi sărbătorim pe toți cei care au făcut primii atât de remarcabile realizări în familia lor. Această vacanță inspirată reamintește tuturor că orice obiectiv este realizabil atâta timp cât îți pui mintea și inima în el.

ZIUA NAȚIONALĂ A PORCULUI

Este momentul perfect pentru a sărbători cât de mult au devenit porcii parte a culturii americane. Vedem porci în artă, costume, animale de pluș, obiecte de colecție, pușculite, filme, cărți. Porcii trăiesc în ferme și grădini zoologice, ba chiar si în casele noastre, ca animale de companie!

ZIUA NAȚIONALĂ A DISCURSULUI ȘI DEZBATERILOR

Este sărbătorită anual în prima vineri a lunii martie. Scopul zilei este de a pregăti elevii să fie cat mai buni vorbitori în public și dezbateri. Știați că dezbaterile pot ajuta studenții să-și dezvolte abilități în cercetare, gândire critică, organizare, comunicare și persuasiune? Da, discursul și dezbaterea sunt exerciții academice esențiale care ar trebui oferite tuturor studenților din întreaga lume. A avea o zi special dedicată echipării studenților cu aceste abilități este o modalitate sigură de a-i pregăti pentru viitor.

ZIUA NAȚIONALĂ A CĂȚEILOR WELSH CORGI

Welsh Corgi este originar din Țara Galilor și este un tip mic de câine de turmă. Numele „corgi” provine din cuvintele galeze „cor” și „ci”, care înseamnă „pitic” și, respectiv, „câine”. Sunt recunoscute două rase separate de corgi: Pembroke Welsh Corgi și Cardigan Welsh Corgi. Conform standardelor rasei, în general Cardiganul este mai greu și mai mare, iar cozile lor sunt de diferite forme.

ZIUA CORPULUI PACII

Sărbătorește voluntarii programului Corpul Păcii. Programul a fost înființat de președintele John F. Kennedy la 1 martie 1961. Misiunea voluntarilor este de a ajuta țările subdezvoltate prin utilizarea tehnologiei pentru a asigura dezvoltarea economică și socială, promovând în același timp pacea mondială și înțelegerea reciprocă între americani și populaţiile deservite. De cele mai multe ori, datorită expunerii lor, acești voluntari au adesea abilități de predare, interculturale, lingvistice, de conducere și de dezvoltare comunitară care le oferă un avantaj competitiv pentru oportunitățile de angajare în economia globală de astăzi. Multe companii recrutează ca angajați voluntari reveniți la Corpul Păcii.

ZIUA PLĂNUIRII UNEI VACANȚE SOLO

Este o oportunitate pentru a ieși din viața ta cotidiană și de a face ceva complet nou. Nu trebuie să-ți suni prietenii sau să cauți grupuri cu care să călătorești. Tot ce trebuie să faci este să iti faci bagajele. Această zi este sărbătorită pentru a ne aminti călătoriile spontane solo care pot deveni memorabile.

ZIUA CONȘTIENTIZĂRII MANAGEMENTULUI DE RISC

Își propune să ajute la creșterea gradului de conștientizare și la promovarea educației în comunități, oferind managementului public al riscului o platformă. Platforma este folosită ca o rampă de lansare pentru a crea activități speciale, proclamații și publicații. Mulți oameni pot afla mai multe despre managementul riscului public, care este benefic pentru întreaga societate. Sărbătoarea ajută la încurajarea și sprijinirea profesioniștilor publici în managementul riscurilor care sunt responsabili cu implementarea cadrelor de management al riscului pentru a reduce, transfera, accepta sau atenua aceste riscuri.

ZIUA CONȘTIENTIZĂRII AUTOMUTILĂRII

Este un eveniment global care atrage atenția asupra autovătămării în speranța de a ajuta oamenii care o practică. In SUA sunt aproape două milioane persoane. Aproximativ 17% dintre oameni se vor autovătăma în timpul vieții. Oamenii care se automutileaza spun că le oferă un sentiment de control și eliberare de tensiune.

Astazi, oamenii își pot împărtăși poveștile de autovătămare, ceea ce îi poate ajuta să găsească o comunitate care să înțeleagă și să-i ajute să o depășească. Organizațiile de sănătate mintală depun, de asemenea, eforturi suplimentare pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la autovătămare, unele oferind chiar și sesiuni de terapie gratuite.

ZIUA ZÂMBETULUI

E o zi care ne încurajează să fim puțin mai veseli. Creată în 1997, această zi a inspirat oamenii să împărtășească un zâmbet tuturor celor pe care îi întâlnesc. Zâmbetul nu are doar beneficii emoționale, ci și beneficii pentru sănătate. Te face să te simți relaxat și fericit. Acest lucru, la rândul său, poate reduce tensiunea arterială și nivelul de stres, poate crește rezistența și chiar poate întări sistemul imunitar. Deci, dacă nu ai un motiv să zâmbești, fii motivul pentru care altcineva zâmbește și s-ar putea să fii surprins de cât de repede ai chef să zâmbești.

ZIUA SF DAVID

Nu există nimic mai galez decât Ziua Sfântului David, patron al Țării Galilor. Sf David – cea mai mare figură din secolul al VI-lea, Epoca Sfinților Galilor, fondatorul a zeci de comunități religioase, și singurul sfânt patron al țărilor din Marea Britanie și Irlanda, a fost un profesor celebru și fondatorul a ceea ce este astăzi Catedrala Sf. David, renumit pentru austeritatea sa pioasă, angajamentul său de a evita plăcerile senzuale în favoarea iluminării spirituale și capacitatea sa de a face minuni.

Datorită vieții și lucrărilor sale, Ziua Sf David este foarte populară printre galezi. Astăzi, paradele impanzesc străzile, steagul Sfântului David este arborat, iar unele fete poartă haine tradiționale galeze.

ZIUA MONDIALĂ A APĂRĂRII CIVILE – 1martie

Oamenii trebuie să învețe cum să prevină, să se pregătească și să gestioneze situațiile de urgență, cum ar fi accidentele și dezastrele. Ziua celebrează onoarea și prestigiul celor aflați în protecția civilă. Un citat celebru de Ziua Apărării Civile este: „Nu putem decât să sperăm la ce este mai bun atâta timp cât suntem pregătiți satisfăcător pentru ce e mai rău”. Ziua Apărării Civile se referă la creșterea gradului de conștientizare cu privire la necesitatea de a planifica dinainte.

ZIUA MONDIALĂ A COMPLIMENTELOR

În cadrul inițiativei globale de a crea cea mai pozitivă zi din lume, Ziua Mondială a Complimentelor este sărbătorită pentru a răspândi bucuria prin simple afirmații verbale de apreciere. Punand mai puțin accent pe furnizarea de reprezentări materiale ale aprecierii, această zi este menită să nu coste absolut nimic, așa că toată lumea poate participa! A face un compliment este ușor, fie că este să-i spui cuiva că-ți plac pantofii sau să-i spui că face o treabă grozavă – orice ar fi, poate schimba cuiva toată ziua. Așadar, această zi este un memento pentru a vă vocaliza gândurile pozitive.

ZIUA MONDIALĂ A RUGĂCIUNII – 1 martie

Ziua Mondială a Rugăciunii este sărbătorită în prima vineri a lunii martie pentru a încuraja femeile creștine să se angajeze în rugăciune personală și să conducă rugăciunea comunală în cadrul auxiliarelor și asociațiilor lor de misiune. Femeile au un puternic sentiment de identificare cu nevoile altor femei și copii și sunt mai potrivite pentru a oferi sprijinul adecvat.

Din 1861, în ciuda rezistenței puternice din partea consiliilor de misiune formate exclusiv din bărbați, femeile au înființat un număr de consilii eficiente pentru misiunile străine și de acasă care lucrează direct cu și pentru femei și copii. Ziua Mondială a Rugăciunii este o inițiativă a unui astfel de consiliu, care își propune să ușureze viața femeilor și copiilor, oferind resurse și sprijin.

ZIUA MONDIALĂ IERBURILOR MARINE

A fost declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pe 22 mai 2022, în urma unei rezoluții adoptate de Sri Lanka pentru a sublinia conservarea ierbii marine în mediile marine. Iarba de mare este o plantă marină cu flori prezentă de-a lungul coastelor din întreaga lume, acționând ca o sursă crucială de hrană pentru viața marine și contribuind la stabilizarea calității apei.

YAP DAY

Este sărbătorită pe 1 martie în statul Yap, unul dintre cele patru state care alcătuiesc Statele Federate ale Microneziei. Astăzi, nativii insulei sărbătoresc toate lucrurile Yap – cultura lor, mâncarea, tradiția, familia și, desigur, scufundările. Cu dansuri culturale, meșteșuguri tradiționale, podoabe, demonstrații și competiții, este cu ușurință cea mai colorată și interesantă zi a anului.

ZIUA ZERO DISCRIMINARE – 1 martie

Este sărbătorită în primul rând de Națiunile Unite, împreună cu alte organizații internaționale. Iși propune să pună capăt tuturor formelor de inegalitate și discriminare. Acest lucru poate fi realizat doar prin cooperarea și contribuția indivizilor, pentru a crea o mișcare de neoprit, care pledează pentru schimbare și pace.

LA MULȚI ANI, SAGE!

Sursa foto

www.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights