MADE IN ROMANIA (9) – PERDELE DE PAȘCANI

Perdele de Paşcani – made in Romania

Dacă m-ar fi întrebat cineva înainte de 1970 ce știu despre Pașcani, poate nu aș fi avut prea mult de povestit. Orășelul din nord-estul Moldovei nu era nici atracție turistică, nici centru cultural, industrial sau loc de organizare pentru evenimente sportive. Puțini se gândeau la Mihail Sadoveanu. Mai curând, gândul ne ducea spre cultura de vița de vie, sursa unor vinuri de calitate, atunci și acum. 

Dintr-o dată, în 1973, orașul prinde viață, devine o atracție și subiect de interes în țară și peste hotare, odată cu apariția faimoaselor perdele de Pașcani. Calitatea deosebită, modelele unicat au fost apreciate chiar de la început de politicieni, șefi de stat, ambasadori. Rafinamentul materialelor și design-ul modern le făceau elemente indispensabile în casele oamenilor de rând, dar și în birouri.

Întreprinderea de Tricotaje şi Perdele „Siretul“ din Paşcani a fost înfiinţată în 1973. Aproape oricine a trăit în comunism a tânjit după celebrele perdele de Paşcani. Le luai cu şpagă, le lasai moştenire. A avea perdele de Paşcani echivala cu atingerea unui rang social superior. Cinci milioane de metri liniari pe lună se produceau în fabrica din Pașcani. Inițial a purtat numele „Ariadna” și a pornit cu trei angajați. După patru ani, numarul a ajuns la 1.444, iar în 1990 erau 12.000 de muncitori. Primele perdele s-au numit Mayer, după numele utilajelor cu care erau confecționate.

Ar fi nedrept să nu menționez și faptul că in această întreprindere au fost confecționate și primele echipamente pentru sportivi. Convins de calitatea produselor, însuși Maradona si-a comandat treninguri – de Pașcani, evident.

… DECĂDEREA

Faima produselor a avut un efect benefic pentru comunitate, Era o onoare să lucrezi în fabrica Pașcani, dar și un stres enorm. Poate din această cauză angajarea femeilor se făcea cu o oarecare rezervă. Din păcate, în 2015, fabrica a dat faliment, dar perdelele încă se mai produc în câteva ateliere din fosta fabrică ajunsă la un moment dat o ruină. Timpul a trecut, trendul în design interior a sugerat înlocuirea diafanelor perdele cu alte tipuri de draperii și jaluzele.

Dezinteresul, nepriceperea, scăderea populației, poate chiar reaua intenție au contribuit câte puțin la dispariția interesului pentru perdele de Pașcani. Paragina a înlocuit gloria de altă dată. Privatizarea a eșuat, afacerile dubioase s-au înmulțit. Modelele „Neckermann”, „Spic de grâu”, „Spaniola” etc. au rămas în memoria celor care ar fi dat șpagă ca să intre în posesia frumoaselor perdele. Acestea mai pot fi admirate și în unele dintre numerele cataloagelor Neckermann. Perdelele sunt din nou în trend. Poate găsiţi ceva care să vă placă, dacă sunteţi nostalgici. Fără şpagă.

  • perdele Pașcani
  • perdele Pașcani

Nici orașul nu are foarte multe de oferit, dar merită să faceți o vizită dacă ajungeți la Iași. De acolo, trecând prin Târgul Frumos, ajungeți cam într-o oră. O plimbare pe Valea Siretului sau prin viitorul Parc Municipal Pașcani, acum un proiect dă speranțe localnicilor. Planuri sunt, speranțele nu lipsesc. Doar luarea deciziilor întârzie. Într-o zi, Parcul Industrial Pașcani va deveni realitate și străzile orașului vor fi din nou invadate de valurile de navetiști … așa, ca pe vremea perdelelor de Pașcani.

Photo credit:

www.newspascani.com

One thought on “MADE IN ROMANIA (9) – PERDELE DE PAȘCANI

Comments are closed.

Verified by MonsterInsights