Robotul – LA SEMNALUL URMĂTOR VA FI ORA…

robotul 958

Era suficient să formăm vestitul număr scurt 958, să contactăm Robotul pentru a afla ora exactă. Totul se regla dupa Robot: ceasul deșteptător, ceasul cu cuc, pendula, ceasurile de mână mecanice (cele electronice au intrat pe piața românească abia prin anii 80).

Cum a început Robotul?

Vocea plăcută care ne informa cât este ceasul era a Georgetei Perlea, crainică TV. Noul proiect avea să ia naștere în 1988, în laboratoarele de cercetare ale Catedrei de Electronică, Automatică și Măsuri din cadrul Institutului Politehnic “Traian Vuia” din Timișoara.

Autorul invenţiei era Lorin Fortună, fost conferenţiar universitar la această instituţie de învăţământ superior.

Rămăsese destul de revoltat după ce fusese informat că va fi răsplătit cu premiul Academiei Române, apoi deposedat în mod abuziv de această distincție. Robotul se născuse în urma unui contract de cercetare și colaborare încheiat între Politehnica timișoreană și Ministerul Telecomunicațiilor. Sistemul de vorbire artificială, care înlocuia vocea umană, încântase pe toată lumea. De aceea a fost considerat un proiect cu utilitate practică. A fost introdus și în rețeaua națională la scurt timp după ultimele demonstrații experimentale.

Lorin Furtuna, robotul, 958

„Premiul Academiei Române reprezintă suprema consacrare profesională pentru un inginer. Mă pregăteam să sărbătoresc, când, într-una din zile, am fost anunțat de secretarul științific al Academiei Române din acea vreme, Ștefan Iancu, că premiul meu s-a anulat. Am rămas perplex! Imediat m-am urcat în tren și am plecat la București pentru a cere explicații.

În cadrul unei audiențe la academicianul Mihai Drăgănescu, șeful Secției Tehnologia Informației din Academia Română, am fost anunțat că unul dintre cele două premii de la Secțiunea Informatică a fost anulat, iar din evaluarea celor două lucrări care ar fi trebuit premiate, cea a candidatului din București s-a dovedit a fi, evident, mai valoroasă. Mi s-a explicat că din rațiuni ce țineau de valoarea în bani a premiilor, din două s-a făcut numai unul”

Robotului made in Timișoara i s-a stabilit domiciliul în cadrul Direcţiei de Telecomunicaţii a Municipiului Bucureşti, în Palatul Telefoanelor. Apoi a devenit tema lucrării „Vorbirea artificială – Aplicaţii în industrie şi telecomunicaţii” (Lorin Fortună, 1996). Extrem de apreciată de specialiști, lucrarea a participat la selecţia în vederea acordării premiilor Academiei Române pe anul 1996.

Când a fost lansat serviciul Romtelecom, Georgeta Perlea a petrecut două săptămâni în studioul de înregistrări, pentru a completa banda magnetică. Aceasta a povestit într-un interviu ulterior cât de obositor a fost, întrucât robotul rostea ora exactă de 8641 ori în 24 ore.

„Îmi amintesc cu multă plăcere, pentru că am făcut un lucru cu pasiune timp de două săptămâni, și dumneavoastră știți ce înseamnă pasiune. Două săptămâni, între 6 şi 8 ore pe zi de înregistrare. Este un lucru destul de migălos pentru că la un moment dat simţeam că mă dor maxilarele de cât spuneam ora exactă. Se spune de foarte multe ori: de 8641 de ori în 24 de ore”.

La un moment dat, vocea caldă a fost înlocuită. Conducerea TVR decisese ca vocea crainicei să fie schimbată cu vocea rece a robotului. Serviciul telefonic 958 era oferit gratuit de Romtelecom și a putut fi accesat până în 2012. Apoi a fost preluat de Orange, devenind 5958 (pentru limba română) sau 5959 (pentru limba engleză).

Lorin Fortună a început să predea în 1976.

Totodată a fost realizatorul, în premieră națională, a mai multor invenții din domeniul prelucrării vorbirii: primul aparat ce permitea recunoașterea automată a vorbirii, pentru un vocabular limitat și mai mulți vorbitori (1983), primul sistem de dialog în timp real om-calculator (1984), primul sistem de comandă pentru roboți prin intermediul vorbirii (1985), precum și primul sintetizator automat de vorbire destinat realizării unui serviciu special, “Robotul telefonic de oră exactă cu vorbire artificială”, în cadrul rețelei telefonice naționale (care avea să devină înlocuitorul vocii umane pentru Robotul telefonic apelabil la numărul 958).

Lorin Fortună a fost și o figură emblematică a Revoluției din 1989. A fost prezent în balconul Operei din Timișoara în timpul evenimentelor. A încetat din viață pe 25 noiembrie 2016, la Timișoara, în urma unui ulcer duodenal perforat, cu complicații la pancreas.

Surse foto

www.impactpress.ro

One thought on “Robotul – LA SEMNALUL URMĂTOR VA FI ORA…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights