MADE IN ROMANIA (8) – SĂPUNUL “CHEIA” SAU CUM SĂ CUCERIȚI FEMEIA

Un săpun 100% românesc

  • Cum a început totul

În anul 1886, în Galaţi, se deschidea o mică fabrică de săpun, “Apollo”, care îi aparținea industriașului Lippa Branstein. La început, săpunul “Cheia” era sinonimul luxului, astfel încât nu și-l permitea oricine, mai ales că produsul era destinat piețelor din Anglia, Olanda, Ungaria, Rusia, Irlanda. În perioada interbelică, fabrica “Apollo’ era cea mai prosperă din oraș.

Şi ce dacă în America, Procter & Gamble atinseseră notorietatea ca furnizori de săpun pentru armata confederală nord-americană, Colgate inova săpunurile parfumate, iar Johnson lansa săpunurile Palmolive? Fabrica “Apollo” nu putea fi intimidată: producea săpunul, considerat atunci un “săpun burghez” apreciat de ofițerii germani ca fiind asemănător săpunurilor franţuzeşti şi net superior celor germane.

  • După naționalizare

La finalul secolului al XIX-lea, era produsul de bază al afacerii, majoritar din untură animală, aceasta fiind un acid oleic ce induce maximum de calități de spălare. Odată cu schimbarea regimului, românii lansau un săpun care avea toate funcţiile: spălatul mâinilor, al corpului şi al părului, bărbieritul, spălarea rufelor şi al covoarelor. Producția a fost industrializată începând cu anul 1948, după naționalizare. Săpunul “Cheia” a rămas un produs național și în anii regimului comunist, utilizat pe plan național de armată, în fabrici și uzine, dar și în familie, deși păstrase un aspect destul de nereușit și un miros greu din cauza ingredientelor.

  • După 1990
Sapun Cheia

După 1989, fabrica a fost privatizată, apoi închisă, demolată și vândută la fier vechi, după câțiva ani, locul rămânând teren viran. 10 ani mai târziu, în 2010, statul a pierdut protecția mărcii. Acesta a fost momentul când Alin Lazlo a început demersurile pentru a cumpăra numele brandului. Din 2011, se încearcă reabilitarea produsului în ţară şi pe piaţa internaţională. Omul de afaceri a înregistrat marca în 2012, fiind un cadou pentru ziua de naștere a fiicei sale.

Am reinventat acel săpun din anii ’77 de pe vremea lui Ceauşescu, respectând procentul de 72% substanță grasă saponificată, am reinventat și noblețea comunistă existentă în anii ’66 – cele 4 tipuri de săpunuri de toaletă cu limbajul Lavandă, Primăvara şi Rodica”. (Alin Laslo, investitor)

Deocamdată, noii proprietari ai fabricii din Maramureș fac eforturi să-şi atragă cât mai mulţi cumpărători de pe site-urile sociale pentru banalul săpun de rufe până la momeală pentru peşti, dar şi figurine cu rol omagial şi decorativ. Colecţia este o selecţie neaşteptată de personalităţi, de la Decebal şi Burebista până la Charles III sau Ceauşescu (cu autograf!). Printre ei se regăseşte şi nelipsitul Dracula. Săpunul este realizat manual, la rece, numai din ingrediente naturale și respectă stilul rudimentar al produsului inițial. Recenziile sunt precum oamenii: unii laudă produsele comandate, altii cârcotesc. Din curiozitate sau patriotism, fiecare dintre noi va alege un produs tradiţional românesc din oferta variată cu care suntem bombardați zilnic. Vom alege o dată … cu inima, dar vom rămâne fideli brand-ului doar atunci când vom fi convinşi că am făcut alegerea corectă.

Se caută încă soluţii. Dacă se va reuşi, vom avea nevoie şi de glume noi în locul celor care se spuneau în perioada interbelică: “Vrei să cucereşti femeia? Foloseşti săpunul Cheia!”.

Pe site-ul Sapunul Cheia, produsele sunt recomandate cu convingere “pentru oameni pragmatici şi nepretenţioşi (?). Poate fi utilizat și pentru spălarea mâinilor dacă acestea nu sunt foarte murdare (!).

. . . “Noul ambalaj în hârtie maculatură nu urmărește doar formatul biodegradabil fără plastic ca o întoarcere la acel trecut mult mai prietenos cu mediul. Dorește a face legătura cu acele Vremuri, gri, pale și terne. Grafica minimalistă, mată și pală, de-a dreptul anticomercială față de preceptele contemporane, vrea să întărească legătura cu acele Vremuri.” 

E glumă, e marketing? Un lucru e cert: nu trebuie să avem pretenţii şi nici mâinile prea murdare. Hmm!

După patru ani, Lazlo reușise cu opt angajați să producă aproximativ 1500 săpunuri pe zi și să exporte în opt țări europene (Germania, Franța, Elveția, Norvegia, Spania, Italia, Anglia, Irlanda – în ultimele două țări, produsul este vândut ca unul de lux, cu 14 lire sterline bucata), următorul teritoriu vizat fiind Australia. În 1906. Braunstein avusese 60 angajați.

Suntem cu 11 ani mai bătrâni ca brandul Dracula şi suntem din Transilvania”, (Alin Lazlo)

Aşadar, vreţi să cuceriţi femeia? Încercaţi săpunul Cheia.

Photo credit:

Adevarul.ro

Stirileprotv.ro

Verified by MonsterInsights