DE LA SUNETUL DIAL-UP LA INTERNETUL DE MARE VITEZĂ: O CĂLĂTORIE ÎN TRECUTUL CONEXIUNILOR ONLINE

Vă mai aduceți aminte cum se realiza conexiunea la internet cu vreo 3 decenii în urmă?

  • La mulți ani!

Sărbătorim astăzi Ziua Internațională a Internetului, începând din 2005, marcând momentul când s-a transmis primul mesaj eletronic între două computere aflate la distanță. Pe 29 octombrie 1969, centrele de calcul ale Universităților Standford și UCLA au fost interconectate pentru mesajul care trebuia să se numească “Login”. Se spune însă că sistemul s-ar fi blocat după acționarea tastei “g”, așa încât s-a transmis doar “Lo”. Totuși, sistemul de email așa cum îl știm astăzi a fost creat doi ani mai târziu, in 1971, când programatorul Ray Tomlinsona a introdus simbolul “@” după numele utilizatorului.

  • ISTORIC

IRC, sistemul de comunicare care a pus bazele chat-ului instant, o varianta care ar putea fi considerată rudimentară astăzi, a apărut in 1988, când a avut loc de altfel și primul atac cibernetic de amploare: Morris Worm a fost creat de studentul Robert Morris și a infectat 6000 calculatoare, pagubele fiind estimate între 100,000 și 10,000,000 dolari. Studentul intenționase doar să verifice cât de ramificată e rețeaua de internet. Așa a apărut necesitatea dezvoltării securității cibernetice.

Internetul a apărut în România la începutul anului 1993, odată cu lansarea EUnet Romania SRL, un punct de acces la Internet conectat prin dial-up la nodul EUnet Viena. În același an au apărut și primele conexiuni dial-up oferite de Romtelecom, ceea ce a dus la deschiderea celebrelor Internet cafe-uri, întrucât PC-urile nu erau accesibile tuturor. Internet cafe-urile au prins foarte rapid și, cel puțin în București, erau o puzderie: organizate în spații de la parterul blocurilor sau caselor, câteva pupitre de-a lungul pereților. Taxele de utilizare nu erau mari, așa că puștimea din zonă își făcuse obiceiul să treacă pe acolo înainte sau după ieșirea de la cursuri (sau în timpul cursurilor, uneori…).

Totuși, conceptul este mult mai vechi, oamenii de știință anticipând viitorul informației cu mult timp în urmă. Nikola Tesla gândise la începutul anilor 1900, un sistem mondial wireless, iar în anii 1930-1940, alți vizionari conturaseră un sistem mecanic pentru catalogarea cărților din acea perioadă. Primul prototip de internet a  apărut în anii ‘60 și a fost folosit inițial în domeniul militar (ARPANET – Advanced Research Projects Agency Network).

Celebrul www – web-ul sau World Wide Web – a fost inventat de Sir Tim Berners-Lee și lansat în 1990 și de atunci universul online a căpătat forma pe care o cunoaștem astăzi. Nu trebuie să confudăm web-ul cu internetul: WWW este un mijloc de a accesa datele online organizate sub forma site-urilor web și a link-urilor. 

Putem spune că apariția internetului în România a avut loc la scurt timp după dezvoltarea www, când în Europa vestica nu existau decât câteva noduri ale rețelei.

Dacă în primii doi ani, traficul pe internet era doar la nivel de cercetare sau informare, mai ales între universități și nu exista deloc trafic comercial, prin 1994 au apărut rețelele care funcționau prin dial-up. Vă amintiți sunetul? 

Cererea pentru înregistrarea domeniului .ro a fost depusă în 1992, iar domeniul a fost înregistrat în baza de date IANA (Internet Asigment Numbers Authority) în februarie 1993, moment din care România a putut înregistra domenii naționale sub “.ro”. Primul nume de domeniu a fost “rnc.ro”, iar serviciul de înregistrare a fost gratuit până în 1995.

Primul furnizor comercial de acces la internet din România a fost EuNET (azi GTS Telecom).

1993 este și anul când Universitatea Politehnică București a implementat prima rețea locala LAN, pe care a conectat-o, printr-o linie dedicată la EuropaNet, lățimea benzii fiind de 9.6 kbps, iar punctul de acces fiind situat la Dusseldorf, în Germania. În același an au apărut și două noi conexiuni interne: București-Cluj și București-Iași, prin care se conectau rețelele a două dintre cele mai importante universități din țară: Universitatea Tehnică din Cluj și Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Deși conceptul de ‘comunitate online’ apăruse prin 1994, primul serviciu GSM la 900 Mhz, Mobifon, a apărut în 1997. Au urmat Connex, la 15 aprilie și Mobilrom/ Dialog la 21 aprilie.

De atunci, numărul utilizatorilor e evoluat astfel:

2010 – 7,02 milioane de conexiuni la internet, dintre care 3 milioane la internet fix, iar restul la internet mobil

2011 – 7,5 milioane de conexiuni, dintre care 3,3 milioane la internet fix

2012 – 10,6 milioane; 3,5 milioane internet fix, restul internet mobil

2013 – 13,4 milioane; 3,8 milioane internet fix

2014 – 16 milioane; 4 milioane internet fix

2015 – aproape 20 de milioane; 4,3 la internet fix

2017 – 21,7 milioane de conexiuni; 4,8 milioane erau la internet fix

2018 – 25 de milioane; 5,1 milioane la internet fix

2020: Conform INS, 78,2% dintre familiile din România aveau acces la internet de acasă, 60,9%  locuind în mediul urban

Estimare rata utilizatori internet România
Estimare rata utilizatori internet România

De câțiva ani, România ocupă un loc fruntaș printre țările care oferă cea mai mare viteză de navigare.

  • VĂ AMINTIȚI?

Vă amintiți când ați accesat prima oară un site? Care era numele site-ului?

Vă amintiți ce ați descărcat prima oară (muzică, filme etc) și când? Cât a durat?

Apropo, știați că primul emoticon a fost creat în 1982 și a fost “J”?

Surse foto:

https://www.electrokits.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights