Pasionaţii de plimbări pe două roți cunosc și brandul Pegas, și bicicleta Pegas. Puţini îşi mai amintesc că primul exemplar a fost fabricat în 1972. Căluţul înaripat Pegas a apărut de-a lungul timpului pe toate tipurile de biciclete: pentru copii, de cameră (dotată cu bord electronic), cu mai multe viteze, de munte. Bicicleta Pegas a fost comercializată în mai multe tipuri: Clasic, Ideal, Modern, Comoda, Practic. Camping etc.
Pedalux era modelul ergonomic, de cameră, cu afisaj.
A fost odată o fabrică de armament
Producţia de biciclete şi motociclete ascundea o mai veche activitate a uzinei. Fondată în 1938, ca parte a grupului industrial Malaxa, Uzina Mecanică Tohan – Zărnesti a produs între 1948 – 1990, pe lângă bicicleta Pegas, armament, accesorii pentru maşini unelte şi construcţii metalice sudate. Astăzi, uzina are 16 filiale în diferite locuri din țară – București, Cugir, Reșița, Făgăraș, Plopeni, Ploiești etc. – și produce unele dintre cele mai importante articole militare.
În perioada interbelică, activitatea de la Zărnești a fost elegant camuflată prin activități civile încă din 1954: biciclete pentru adulți și copii și motorete. În 2005, a fost anunţată închiderea definitivă. Românii s-au mulţumit rapid cu cele mult mai ieftine made in China. Brandul românesc a fost reactivat în 2012, când s-au deschis Atelierele Pegas din București. Din păcate, niciuna dintre componente noii biciclete nu era fabricată în România. S-a creat un hibrid.
Pegasus vs. Pegas
În septembrie 2012, 50 de bicicliști defilau prin București. Evenimentul marca resuscitarea mărcii Pegas. Cea mai bătrînică bicicletă participantă la eveniment era din 1978. Era un Pegas pliabil care a rezistat perfect trecerii timpului în subsolul unui bloc. Mulți participanți pedalau deja pe noile modele produse la Atelierere Pegas din București.
Ideea reluării producției de biciclete româneștia fost un act de curaj, nu de inconștiență. Cei doi tineri antreprenori inițiatori ai proiectului nu aveau bani, dar nu le lipsea intuiția. După o perioadă de stagnare, 1990 – 2005(6), piața românească devenise din nou interesată de vechiul mijloc de transport – ieftin, ușor de depozitat și adaptabil traficului aglomerat din marile orașe.
Până la revoluție, Fabrica Tohan producea 300.000 de bucăți anual. După cumpărarea mărcii în 2010, atelierele din București au reușit să producă în 2016, 10.000 de unități. Au fost păstrate câteva elemente de design, inclusiv șaua tip pară, – care făceau parte din imaginea bicicletelor din anii ’70 , dar ambițiile noilor proprietari tindeau spre o lansare la alt nivel: materiale și tehnologie de ultimă generație, o fabrică modernă, listare la bursă, strategii îndrăznețe de marketing.
Lucrurile au luat o întorsătură neașteptată în anul 2017 când Compania ZEG, proprietara mărcii Pegasus (Germania) a cerut în instanță radierea mărcii Pegas din Registrul Național al Mărcilor. Oficiul European de Proprietate Intelectuală stabilise deja că cele două mărci sunt similare și pot crea confuzie.
Iulian Stanciu (CEO-ul eMAG) noul proprietar al mărcii Pegas a preluat sarcina de a salva legendara bicicleta Pegas și a obținut în aprilie 2021 o soluție favorabilă brandului românesc în litigiul cu compania germană ZEG Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft eG, proprietar al mărcii Pegasus. Instanța a ținut cont de faptul că Pegas România are o vechime de 50 de ani, față de 30 de ani pentru Pegasus (Germania): https://www.pegasus-bikes.de/gb-en/about-us, deci acuzația privind inregistrarea cu rea-credință a mărcii precum si intenția frauduloasă de a obține profit sunt nefondate.
Nu este nevoie să ai studii juridice ca să observi că cele două sigle nu pot fi confundate.
Totul este bine când se termină cu bine. Vom vedea ce va aduce viitorul. Românii nu par dispuși să renunțe ușor la automobil, în ciuda prețurilor ridicate și a costurilor de întreținere, a lipsei spațiilor de parcare și, nu în ultimul rând, a rețelei rutiere insuficiente. Statisticile spun că 61% dintre români nu au mers niciodată cu bicicleta și doar 5% au renunțat la alt mijloc de transport urban în favoarea bicicletei.
Cu toate acestea, spre surpriza tuturor, după primul producător de biciclete din Europa, care este Portugalia, cu 2,7 milioane de unități, în 2023, al doilea cel mai mare producător de biciclete a fost România, cu 2,6 milioane de unități. Urmează Italia (2,5 milioane), Germania (1,7 milioane) și Polonia (1,0 milioane).” https://adevarul.ro/economie/romania-al-doilea-producator-de-biciclete-din-2300357.html
Probabil că nu vom împrumuta curând stilul de viață al olandezilor pentru care mersul pe bicicletă a devenit un mod de viață; dar … cine știe? În ultimii 10 ani, trotineta electrică a atras ca un magnet și a devenit ultima fiță în materie de transport. Între o trotinetă și o bicicletă, aș opta întotdeauna pentru cea din urmă. O trotinetă e mai ușor de depozitat și este mai puțin costisitoare. Bicicleta însă, poate fi utilizată pentru mult mai variate scopuri, pe diferite forme de teren, la diferite vârste, cu beneficii cunoscute pentru mediu și sănătate.
Un slogan pentru eternitate
“Pegas mai des merge decât galopează: tot talentul este să ştii să-l struneşti ca să zbori cu viteza dorită.”
Vechiul model sugera robustețe și chiar era greoaie. Șaua și forma ghidonului îți dădea un aer de superioritate. Nu am mers niciodată cu vreunul dintre noile modele. Este oare la fel de cool? Nu cred că sloganul din anii ‘70 se mai potrivește cu realitatea, bicicleta Pegas modernă pare mai suplă. Dar povestea cu poticneli și surprize neplăcute din spatele produsului a transformat legenda antică în una modernă.
Source of images: https://en.wikipedia.org/wiki/Pegas_%28bicycle_company%29
https://www.facebook.com/photo/?fbid=553627893460158&set=a.553627873460160
https://www.facebook.com/profile.php?id=100064450731791
One thought on “MADE IN ROMANIA (7) – bicicleta Pegas”
Comments are closed.