ALPINIȘTI ROMÂNI – ULTIMA URCARE

Se pare că primii alpiniști români au urcat în Munții Făgăraș (în 1750), pe Vârful Suru (1782) și Vârful Negoiu (1837). Lista îndrăgostiților de munte care au ajuns pe cele mai înalte vârfuri din lume este lungă. Din păcate, pasiunea este uneori nemiloasă.

MIHAELA GABI IANOȘI

Mihaela Gabi Ianoși era din Drobeta Turnu Severin și se născuse pe 23 august 1967. A decedat pe 26 ianuarie a.c., imediat după ce a ajuns la cel mai înalt vârf muntos de pe continentul american, Aconcagua (6960 m). Ajunsese în Argentina pe 14 ianuarie. Avea 56 de ani și un extraordinar spirit de aventură: îi plăceau călătoriile, să cunoască oameni și culturi noi, să experimenteze sporturi extreme. Călătoria fusese lungă: mai întâi cu trenul până la București, apoi cu avionul la Sao Paolo, Brazilia (via Paris). De acolo a zburat la Buenos Aires, ultimul zbor fiind cel spre Mendoza.

Chiar înainte de plecare, Mihaela Gabi Ianoși posta pe contul său de Facebook:

Număratoarea inversă a început! Bagajul este plin și emoțiile sunt puternice. Într-o oră plec din gara spre București, decol spre Paris, Sao Paulo, Brazilia și… sfârșit… Mendoza, Argentina!!! Domeniul de aplicare? Aconcagua!!! Argentina, vin!!!!

Alpinista a călătorit alături de un grup de turiști europeni care plănuiseră să urce și ei pe Aconcagua. A avut ceva emoții la intrarea în Argentina: “Totul e bine, când se termină cu bine! Am avut ceva emoții, pașaportul meu le dădea cu ” radical ” ,dacă nu l- a studiat, prima dată o vameșă,m- a fotografiat, l-a chemat pe șeful ei ,nu știu ce îi arăta la pașaport ,ptr că, pe el ,aveam decât viza de Nepal. După deliberări, mi- au dat acces!!!

A ținut un jurnal fidel pe FB, al ultimei călătorii: “Bună dimineața, din Mendoza, Argentina!Aici, este ora 10 și 30 minute, peste câteva minute părăsim hotelul și pornim într-o călătorie de 4 ore, către prima campare! Doamne ajută!!! Acum, va începe greul și lupta mentală!!!”

  • ALPINIȘTI ROMÂNI - Mihaela Gabi Ianoși
  • ALPINIȘTI ROMÂNI - Mihaela Gabi Ianoși
  • ALPINIȘTI ROMÂNI - Mihaela Gabi Ianoși
  • ALPINIȘTI ROMÂNI - Mihaela Gabi Ianoși

Ultima postare a fost pe 16 ianuarie, chiar la plecare: “Plecarea!!!! Esteeeeeeeee!!!!!!” Pe 25 ianuarie și-a îndeplinit visul, ajungând pe vârf. Din păcate, în jurul prânzului, avea să leșine în faţa celor cu care urcase. Un medic dintr-un alt grup a observat că are pulsul slab, i-a administrat adrenalină și a încercat să o resusciteze. Mihaela Gabi Ianoși nu a reacționat însă la manevre.

Mihaela Gabi Ianoși nu era la prima ascensiune. Din palmaresul său făceau parte ascensiuni himalaiene și pe Mont Blanc.

DOR MEDINA GETA POPESCU

ALPINIȘTI ROMÂNI - Dor Geta Medina Popescu

Dor Medina Geta Popescu făcea parte din acei alpiniști români vestiți. Născuta pe 4 iunie 2003, la Râșnov, jud Brașov, Dor Geta Popescu a stabilit recordul european de vârstă prin atingerea vârfului Elbrus (5647 m), în 2015.

”Pentru mine a fost cea mai grea ascensiune de până acum. Vântul puternic și ceața m-au făcut să lupt cam opt ore pentru atingerea vârfului. Am fost foarte determinată, pentru că ratasem încercarea din expediția de anul trecut și acum era ultimul sezon în care puteam stabili recordul european pe Elbrus”, declara adolescenta de 12 ani.

În 2016, Geta Popescu avea să stabilească un nou record: cea mai tânără alpinistă care a cucerit vârful Aconcagua (cel care a reprezentat ultima ascensiune a Mihaelei Ianoși). Dor Geta a fost cea care a impus ritmul de mers grupului cu care a urcat. Trecuseră doar două luni de la escaladarea celui mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6893 m), aflat tot în America de Sud.

În 2016 a fost declarată cea mai bună alpinistă din România: “ Am primit premiul Sportivul Anului 2016, secţiunea Alpinism juniori, acordat de catre Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, ca o recunoaştere a două cele mai importante ascensiuni pe care le-am făcut anul trecut. Sunt cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Aconcagua, cel mai înalt vârf din afara Asiei având 6862 de metri şi pe Denali, considerat Gigantul Americii de Nord cu o înălţime de 6190 de metri. Mă bucur de efortul de a ajunge pe vârf, pentu mine este ceva special.

Avea doar 13 ani când a intrat în Cartea Recordurilor. Avea în palmares șase recorduri mondiale și unul european. Obținuse primul record la doar 10 ani, ca cea mai tânără alpinistă din lume, depășind recordul surorii sale (12 ani și 6 luni).

– decembrie 2016 – Giluwe (Papua Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania) 

– mai 2016 – Denali/McKinley (Alaska, USA, cel mai înalt vârf din America de Nord)

– mai 2016 – Pico de Orizaba (Mexic, cel mai înalt vulcan din America de Nord)

– februarie 2016 – Aconcagua  (Argentina, cel mai înalt vârf din afară Asiei, cel mai înalt din emisfera sudică şi cel mai înalt din America de Sud)

– decembrie 2015 – Ojos del Salado (Chile, cel mai înalt vulcan din lume, cel mai înalt vulcan din America de Sud)

– august 2015 – Elbrus (Rusia, cel mai înalt vârf şi cel mai înalt vulcan din Europa)

– iulie 2015 – Kilimanjaro (Tanzania, cel mai înalt vârf şi cel mai înalt vulcan din Africa Record)

– septembrie 2014 – Sabalan (Iran, al treilea vârf că înălţime din Iran)

– august 2014 – Damavand (Iran, cel mai înalt vulcan din Asia)

– august 2013 – Ararat (Turcia, cel mai înalt vârf din Turcia, al doilea vulcan că înălţime din Asia)

Dor Geta Popescu a fost ucisă în avalanșa din Retezat, pe 22 aprilie 2017. Avea doar 14 ani. Grupul de alpiniști români cu care urcase spera să ajungă pe Vârful Peleaga. Au fost însă surprinși de avalanșă în punctul numit Căldarea Berbecilor.

Surse foto:

www.facebook.com

www.thechocolatesoflife.com

3 thoughts on “ALPINIȘTI ROMÂNI – ULTIMA URCARE

  1. Usually I do not read article on blogs however I would like to say that this writeup very compelled me to take a look at and do it Your writing style has been amazed me Thank you very nice article

  2. I have read some excellent stuff here Definitely value bookmarking for revisiting I wonder how much effort you put to make the sort of excellent informative website

  3. Somebody essentially lend a hand to make significantly articles Id state That is the very first time I frequented your website page and up to now I surprised with the research you made to make this actual submit amazing Wonderful task

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights