Un Italian îndrăgostit

Puţine ţări pot rivaliza cu Italia în materie de artă, frumuseţe a peisajelor, romantism, pasiune, exuberanţă a oamenilor, iubire şi ataşament manifestate în relaţiile de familie.

Domnul Giovanni Salvatelli le avea pe toate în ţara sa de origine, dar proiectele i-au purtat paşii spre România. A venit aici cu afaceri care nu aveau nimic în comun cu peisagistica sau grădinăritul, a văzut, a fost cucerit de oameni, de locuri şi a realizat că trebuie să ofere ceva comunitaţii în schimbul bucuriei şi generozităţii primite în România. Aici, în inima Hunedoarei, în satul Banpotoc, a creat o frântură de rai.

Salvatelli a identificat un deal care nu lăsa să se întrevadă ce avea să ofere peste doar câțiva ani: atunci, erau doar câțiva pruni sălbatici, niște vii neîngrijite și o casă căreia i se spunea Fosta Moară. În nimicul acela, el a simțit energia bună care l-a inspirat. Astazi, proiectul său depășește 7 ha (inclusiv pepinierele) si este în continuă dezvoltare.

Povestea a început în urmă cu 19 ani, în 2003. A fost dragoste la prima vedere şi, pe loc, dealul de lângă sat a primit o destinaţie: loc de relaxare pentru vizitatori, dar şi un spaţiu de creaţie pentru italianul îndrăgostit de ţara noastră. Deşi nu are nicio legătură cu arhitectura peisagistică, proaspătul proprietar al casei din vârful dealului a decis grafica pentru pozitionarea plantelor și a obiectelor care completează decorul grădinii, făcând-o să semene cu cele din Toscana. S-a documentat, a muncit mult, dar cu pasiune. Ceea ce a rezultat este o desăvârşită operă de artă care te invită la plimbare chiar şi pe ploaie.

Italianul și-a botezat proiectul după numele nepoatei sale, Zoe: I Giardini di Zoe și spune că grădinile de aici „ar putea reprezenta prototipul femeii ideale, deoarece în grădină găsești echilibru”. Pe terenul amenajat de 3.5 ha, Salvatelli a îmbinat în mod armonios plantele cu obiecte decorative, foarte valoroase, din perioada Renașterii, aduse din Italia (vase, coloane și fântâni din materiale naturale, lucrate de unul dintre ultimii artiști italieni care mai stăpânesc acest meșteșug – travertin, piatră vulcanică Peperino, marmura – obiecte din fontă care au fost cumpărate din anticariate și recondiționate). Proprietarul a început “să amenajeze o parte de teren pentru nepotul său, Achille, concretizată într-un labirint din Carpinus betulus și o grădină de ierburi și flori” (https://igiardinidizoe.ro/)

“Grădinile lui Zoe” sunt ca o pictură pentru care orice descriere în cuvinte este prea săracă. Vă invit aşadar să vă uitaţi la fotografiile făcute într-o dimineaţă ploioasă de mai, posomorâtă ca o dimineaţă de toamnă. Cu toate acestea, totul în jur era bucurie, echilibru şi distincţie.

Dacă aţi planificat pentru vara aceasta o vizită la Castelul Huniazilor (Corvinilor), adăugaţi în agendă şi un drum până în satul Banpotoc. Sau combinaţi o plimbare în stil italian cu una mai simplă la Mănăstirea Prislop. Spun “plimbare” pentru că acest aşezământ monahal şi terenul care îl înconjoară nu trebuie vizitat, ci, pur şi simplu, gustat. Chiar şi o persoană nereligioasă va percepe timpul petrecut acolo ca pe o hrană pentru suflet. Cu toţii avem nevoie de linişte şi echilibru pentru a ne elibera de stres şi a ne redobândi energia consumată alături de copii în acest şcolar sau la locul de muncă.

Aşadar nu mai staţi pe gânduri. Accesul cu animale nu este permis. Detalii privind tariful de intrare si programul de vizitare găsiţi aici: https://igiardinidizoe.ro/

Atenție Gradinile sunt închise în perioada 5 decembrie 2023 – 20 martie 2024.

Gradinile lui Zoe se află la doar 7 km de Simeria, 16 km de Deva, 23 km de Hunedoara, 70 km de Alba Iulia si 121 km de Sibiu.

Verified by MonsterInsights