Prima operetă romȃnească – comedia muzicală ‘Baba Hȃrca’, compusă de Alexandru Flechtenmacher, pe textul lui Matei Millo – a avut premiera ȋn urmă cu 172 ani, pe 26 decembrie 1848, la Teatrul cel Mare al Moldovei, din Iași.

Baba Hȃrca este un personaj benefic al mitologiei romȃnești: o vrăjitoare care ȋncheagă apele și trăiește izolată ȋntr-o văgăună, deasupra unui copac mare. Este cea care dă sfaturi utile flăcăilor angajaţi ȋn luptă.
Vă invităm să ascultaţi o ȋnregistrare pentru teatru radiofonic, din 1970: https://www.mixcloud.com/teatru-radiofonic/matei-millo-baba-harca-1970/?fbclid=IwAR1b_y-dEWwNQ3tabpWcC78WbfkkLm9fV_RRro8g_ybRKPFjalciQb2mZdg



* opereta = compoziție muzical-dramatică de proporții mari, similară operei, și derivată din aceasta, scrisă pe textul unui libret dramatic cu conținut agreabil, cel mai adesea umoristic, cu situații artificiale și adesea neverosimile, în care cupletele cântate de soliști și cor alternează cu dialoguri vorbite și cu dansul, totul însoțit de muzică interpretată de o orchestră. Spre deosebire de operă, în care dialogurile vorbite sunt aproape inexistente, în operetă, dialogul explicit ocupă un loc destul de important în echilibrul plotului (sursa: Wikipedia)
<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-8157533671801658"
crossorigin="anonymous"></script>