RONA HARTNER – UN VIS: SATUL PROFETIC. HOPAAA!

Rona Hartner

Deci sfatul meu este să încercați să vă odihniți altfel poți claca cu totul.” (Rona Hartner)

GÂNDURI

“Am cancer de fumător în corp de nefumător, spunea Rona cu numai câteva luni în urmă. Nu am mai fumat de 32 ani. Totul a venit pe un fond de stres foarte mare, foarte puternic. Am și dorința asta mare să fac ceva, dar nu mai pot. Acum două săptămâni aveam 50 de ani, acum am 185. Când trebuie să fac orice mișcare, îmi ia ca unui om de 185 de ani.

(…) M-am trezit de pe o zi pe alta cu această vârstă. Prietenii mei au fost atât de panicați când au văzut ce mi se întâmplă… Le-am zis să se roage. Și să mă ajute să mai fac ultimul album, dar vreau să scriu și o carte. Dar cum să te concentrezi când, de fapt, ești diminuat? Sinceră să fiu, am corpul de 50 de ani și tonusul de 185 de ani, totul e diminuat”

Cancerul pulmonar este adesea asociat cu fumatul, peste 90% dintre cazurile de cancer la plămâni fiind cauzate de țigări. Este al doilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial și cel mai des întâlnit tip de cancer la bărbați. Riscul apariției cancerului la plămâni este crescut și de expunerea la anumite substanțe chimice, poluarea fiind o altă cauză favorizantă, ca și fumatul pasiv.

“M-am agitat peste măsură pentru situații din familie dificile, de dormit nu am dormit aproape deloc, luam câte 2-3 somnifere care mi-au dat peste cap corpul pentru că am vrut să fac eu totul. Deci sfatul meu este să încercați să vă odihniți altfel poți claca cu totul.”

ORIGINI

Rona Hartner, de origine germană pe linie paternă, s-a născut pe 9 martie 1973, la București, a urmat Școala Germană din București, apoi Academia de Teatru și Film. A avut norocul de a-i fi întâlnit pe Adrian Pintea, Rodica Tapalagă, Andrei Blaier, Olga Tudorache.

  • 20 ani

Vorbea fluent engleză, franceză, germană, spaniolă și rromani. Din 1997 era stabilită în Franța. A fost căsătorită cu actorul argentinian Rocco Sedano, cu care a avut o fiică (Rita Sumalya, 15 ani), de care a divorțat în 2008, apoi cu DJ-ul francez Herve Camilleri (de care a divorțat după o relație de 3 ani și doar 18 luni de căsnicie).

Niciunul dintre foștii soți nu au ținut legătura cu ea după ce s-a îmbolnăvit. Au venit însă din Canada, mama, sora și fratele său. Artista a decedat pe 23 noiembrie 2023, la Toulon, în Franța, în urma unui cancer recidivant.  Trupul neînsuflețit al artistei va fi depus la capela cimitirului Bellu catolic din Bucuresti, de miercuri până vineri, la ora 12, când va avea loc înmormântarea.

Rona s-a mutat la Paris în urma unul scandal media conform căruia ar fi avut o aventură cu președintele Emil Constantinescu. Iată cum a explicat chiar ea istoria: “Tocmai avusesem mare succes cu un film în Franța și secretarul lui Corneliu Vadim Tudor mi-a propus să mă facă vedetă în România (…) Iar pe 8 ianuarie 1999, am aflat de la televizor că scrisesem un jurnal intim, în care spuneam că sunt amanta președintelui. Bineînțeles, jurnalul era inventat”

Rona Hartner a jucat în filme, dar și în producții TV, a fost compozitoare, cântăreață (folclor, jazz, gospel, rock, reggae, rock alternativ, blues), dar și instrumentistă (chitară, saxofon, pian) și dansatoare.

A fost pe fond emoțional. Pentru că anul acesta am tras ca un măgăruș. La niște chestii foarte grave, dure în viața mea. Piatră peste piatră, le-am tras cu spatele meu până când totul s-a făcut praf, sănătatea, totul! Nici n-am spus nimănui, nici fratele, nici sora, nici mama nu știau ce greutăți am eu. Le țineam pentru mine, cum face lumea cu bun-simț. «Haide, domnule, nu mă mai victimizez atât. Alții au probleme mai mari, le păstrez pe ale mele pentru mine.»

PLANURI

Cu doar o lună în urmă, pe 16 octombrie, Rona posta pe FB: “Heyyy Hopaaa – I promised you that I would return to the stage??? So you will see me in the concert Eternity (…) Back on stage after a break of more than 2 months I invite you Friday 20 October: Château Tour St Honoré 83 La Londe Blues funk with Rona Hartner … I will be with my musicians – Gabriel Charrier, Marc Boscherini, Julien Osty, Ilias Baseilhac

Apoi, pe 9 noiembrie avea să dea un interviu în exclusivitate redacției Playtech Știri: ”Sunt sigură că mă voi recăsători, chiar am asta în plan, nu vreau să rămân pe eșecurile trecute. Sigur că va fi vorba despre o atracție fizică puternică, despre credință.

Poate că, după căsniciile, cu un argentinian și cu un francez, mă mărit, de data asta, cu un român, să vedem. A treia, o să fie o căsătorie de maturitate!

(…) Îmi doresc foarte mult să vin în țară, cu noul meu proiect muzical, ”Eternity”, muzică ce a fost compusă în perioada dificilă, dar și cu cartea mea de mărturie, scriu acum de zor la ea. Mai aștept să strâng ceva finanțări. 

Sper să nu vin la începutul anului 2024, sănătatea mea este încă fragilă, trebuie să mai stau liniștită. Mi-aș dori să ajung pentru perioada de Crăciun. În plus, mai pregătesc un spectacol superb, unde vă aștept pe toți cu mare drag!

M-aș întoarce definitiv în România, am în plan să cumpăr o casă, chiar să-mi fac un sat profetic, am un proiect mai mare, de ceva vreme, dar stagnează, din cauza problemelor avute cu sănătatea.

Mi-ar plăcea să revin acasă, cât mai des, în zorile acelea, superbe, pentru că este frumos, pur și simplu. Dar, câtă vreme școala fetei mele e în Franța, plus proiectele noastre, cele mai multe, sunt tot aici, stau cuminte.”

“Rona Hartner este, fără îndoială, o explozie de energie şi talent, contaminând instantaneu cu pofta de viaţă pe oricine. Seva şi-o trage, însă, din ADN-ul folcloric românesc. Din repertoriul ei sunt nelipsite temele tradiţionale ale muzicii româneşti şi muzica lăutărească autentică”. (presa franceză)

“… Rona Hartner va aborda principalele teme muzicale țiganesti. O adevărată divă underground din Est, Rona Hartner – despre care fanii lui Tony Gatlif păstrează o amintire arzătoare: cea a unei muze incandescente a romilor, liberă, incontrolabilă și teribil de seducătoare, (…) bântuie memoria cinefililor încă din memorabilul „Gadjo Dilo” din 1999. Dar talentul frumoasei și ritmul ei, care era deja evident în film, nu se limitează la aceste imagini tulburătoare.

Actriță, dansatoare – asta știam deja – dar este și o muziciană pe cât de neclasificabilă, pe atât de fascinantă, care dă voce, trup și suflet trupelor carora li se alătură. O interpretă cu energie virala, va vibra pe ritmurile lui DJ Tagada, oferind o performanță picanta și captivanta precum celebrele bomboane.

„Paradisul este în ochii lor” (…) este o adevărată terapie blândă recomandată în vremuri de criză. Mai eficient decât cel mai recent antidepresiv la modă, spectacolul Gypsy Therapy are efect!

Alături de tornada românească – care și-a împrumutat, la rândul său, flacăra revoluției Dance Floor cu explozii mari de Roller Coasters, Balkan Fanfares, Gypsy Punk, Electro Gypsy, Klezmer hip-hop, sau alte Balkan Ragga – cei trei muzicieni (chitară). , acordeon, vioară) aduc atingerea lor electro-balcanică pentru a duce publicul într-o experiență exotică, amestecând ritmuri moderne și teme muzicale majore din lumea țigănească. Amestecul celor două este o adevărată ciocnire între sunetele actuale și folclor, „o vibrație a unei coarde de vioară care scârțâie sau sunetul unei trompete fierbinți și transpirate. (https://www.sudouest.fr/charente-maritime/marennes-hiers-brouage/une-tornade-tzigane-s-annonce-8785777.php)

Rona credea că prietenia nu poate exista fără loialitate: Sunt loială în prietenie. Loială în general. De curând, am renunţat la un film pentru că regizoarea, de altfel şi producătoarea filmului, a vrut să treacă peste agentul meu. L-a jignit şi nu mi-a plăcut atitudinea ei. Nu e uşor să renunţi la un film, dar nu era drept din partea ei. A intrat pe un teren în care m-a pierdut de muşteriu. Genul acesta de personă poate să facă un gest urât oricând, iar cu mine nu se poate lucra aşa, cu lovituri sub centură, cu şmecherii. Nu lucrez aşa. Prefer să pierd bani, dar am linişte. Pe mine nu mă cumpără nimeni, nu sunt de vânzare, mai precis. Asta contează cel mai mult într-o prietenie. Loialitatea… Dacă nu eşti loial nu e bine.(https://jurnalspiritual.eu/)

Vreau, vreau, vreau să nu plec de aici până nu termin discul meu Eternity. Chiar vreau să fac acel album, nu vorbesc habotnic, pentru că am văzut că sunt oameni care sunt vindecați prin piesele acelea. Știu că am primit în rugăciuni muzica și textul și vreau să-l fac. Am să-l fac, chiar dacă nu știu dacă mă mai țin pe picioare, dar am să-l fac.

E singurul lucru pe car mă ambiționez să-l mai fac. Și, pe urmă, am să mă rog la Dumnezeu să fie bine pentru fata mea, să găsim soluții și aștept un miracol.”, marturisea Rona Hartner. “Prima oară m-a salvat. Poate mă mai salvează și de  data aceasta. Poate ține boala în frâu. Așa că, rugați-vă să dispară. Viața e frumoasă!

Surse foto:

https://okmagazine.ro/

www.facebook.com

0 thoughts on “RONA HARTNER – UN VIS: SATUL PROFETIC. HOPAAA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights