“Rock ‘n’ roll-ul este o explozie de energie, în termenii sufletului l-aş traduce: bucuria de a cânta.” (Ștefan Bănică Jr)
S-a născut pe 18 octombrie 1967 la București și este fiul celebrului actor Ștefan Bănică Sr și al jurnalistei Sanda Vlad-Liteanu. A studiat la Școala Generală Nr. 15 (actualul Liceu Teoretic “Alexandru Vlahuță”), Liceul “Ion Luca Caragiale” și IATC (actualul UNATC), secția actorie.
A copilărit într-o casă cu grădină mare, pe lângă Arcul de Triumf și a fost crescut de bunicii săi până la 13 ani. Apoi, locuința a fost demolată și familia Bănică s-a mutat într-un apartament mare în zona Dorobanți, unde Ștefan nu a mai fost la fel de fericit.
“Cine nu-și regretă copilăria? Și mai ales una minunată cum a fost a mea. Bunicii care m-au crescut până la 13 ani – pentru că mama, ziaristă, era foarte ocupată, ce să mai zic de tata – aveau o casă superbă, lângă Arcul de Triumf, cu o curte și o grădină de vis, în care alergam toată ziua. Din nefericire, casa a fost demolată ca să se clădească o vilă pentru verișoarele Elenei Ceaușescu. Aveam 7 ani și-am început să-i urăsc. Apoi, ne-am mutat în Calea Dorobanți, într-un apartament frumos, dar nu mai era același lucru“. (interviu Revista “Viva”)
Actorul său preferat este Charlie Chaplin și ar dori să joace alături de Anthony Hopkins. În 2004 a fost decorat de Președintele României cu Ordinul Cavalerului. Este un dinamovist convins, el fiind și compozitorul imnului echipei. Are trei copii: Radu Ștefan, Ana Violeta și Alexandru (mezinul poartă numele fratelui lui Ștefan Bănică Jr, care s-a stins din viață la numai 25 ani, în urma unui accident de mașină).
Concertele de Crăciun marca Ștefan Bănică Jr au devenit adevărate repere pentru luna decembrie, de 20 ani încoace, fiind singurul artist român care susține în fiecare an un eveniment de o asemenea amploare. Spectacolele sale din decembrie însumează 79 de concerte de Crăciun sold-out din 2002 până în prezent, peste 350.000 spectatori care s-au bucurat de peste 150 ore muzică live, lumini și decoruri de basm, ecrane gigant, efecte speciale, invitați-surpriză care au urcat pe scena alături de el (Sofia Vicoveanca, Andra, Cristi Minculescu, Paul Ciuci, Paula Seling, Alina Eremia, Nicolae Botgros, Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, Dan Bittman, Monica Anghel, Nico, Luminița Anghel, Delia, Cabron, Lidia Buble, Laurențiu Cazan, 3 Sud Est, Liviu Teodorescu etc).
Tradiția concertelor “Te iubesc, femeie” a început în martie 2011, când Bănică și-a lansat noul concept în București, spectacolul devenind “fratele mai mic al concertului de Crăciun”, după cum spune chiar el.
Ștefan Bănică Jr a interpetat cu succes și roluri în filme sau pe scena de teatru. Producția “Liceenii” a fost un real fenomen și, conform Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, se află pe locul 25 în topul celor mai vizionate filme româneşti – 5.521.128 spectatori urmăriseră filmul în cinematografele din România, de la premiera din 1986 până în 2006. Regizorul filmului, Nicolae Corjos, văzuse la probe o mulțime de tineri actori până să decidă să îl aleagă pe Ștefan în rolul principal. El a fost și cel care a adăugat “Jr” numelui actorului.
“Pentru mine, filmul „Liceenii” a însemnat un act de identitate, al doilea certificat de naștere. Atunci, pentru prima oară, Nicolae Corjos mi-a spus Ștefan Bănică Junior. În 1985 am intrat la Institutul de Teatru și am plecat în armată la Craiova. Toți studenții la actorie au dat probe pentru rolul Mihai, dar lui Corjos nu i-a plăcut niciun candidat. Am fost scos din armată pentru a da probe pentru film. (…) Pentru rolul din Liceenii am primit 9.000 de lei, bani pe care i-am cheltuit pe o canapea, două fotolii și o mașină de spălat. Nu prea îmi dădeam seama de ce va urma. Nu m-am gândit ce impact va avea rolul pe care l-am interpretat asupra vieții mele artistice.“