„DIN DRAGOSTE CU CELE MAI BUNE INTENȚII” – NATAȘA RAAB

“S-a supărat PLANETA si DUMNEZEU (sau cum vreți să-l numiți) de atâta ENERGIE NEGATIVĂ, PROSTIE și LĂCOMIE pe care o aruncăm din noi. Lăsați după voi NU MIZERIE, ci Frumosul CREAŢIEI!!”, a reactionat supărată Natașa Raab, acum câțiva ani.

Numele real era Natașa Rab-Guțul și se născuse la Huedin, în județul Cluj, pe 15 iulie 1953. Și-a petrecut copilăria la Cluj și, venind dintr-o familie cu dragoste pentru muzică, a studiat canto cu Stella Simonetti și a interpretat jazz pe scena Casei de Cultură a Studenților și a Casei Armatei din Cluj, dar și muzică populară la ansamblul „Mărțișorul”.

Natașa Rab-Guțul cu tatăl ei
Natașa Rab-Guțul cu tatăl ei

După absolvirea Liceului “Gheorghe Barițiu” din același oraș, a urmat Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, absolvind în 1988, la clasa profesorului Mircea Albulescu. A jucat încă din studenție pe scena Naționalului din Cluj, alături de George Motoi.

Deși a colaborat cu Teatrul “Odeon” din București și “Național” din Cluj, Natașa Raab a jucat toată viața la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, interpretând roluri în piese ca: “Vărul Shakespeare”, ”Unchiul Vanea”, ”Ubu Rex cu scene din Macbeth”, “Hamlet” și “Romeo și Julieta” de Shakespeare, ”Ferma animalelor” de George Orwell, ”…Escu” de T. Mușatescu, ”O masă pe cinste” de G. Astalos, ”Pragul albastru” de I.D. Sârbu, ”Tărâmuri întunecate” de Harding Lernay, ”Nașterea” de C. Voiculescu, ”Vacanță în Guadelupa” de Pierre Sauvil și Eric Assous, ”Omul cu mârțoaga” de Gheorghe Ciprian etc.

A jucat în multe filme, dar cel pentru care a fost nominalizată la Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol principal, a fost “Din dragoste cu cele mai bune intenții ”(2011). A mai interpretat în: “Vis de ianuarie” (1979), “Lumini și umbre” (serial TV, 1982), “Acordați circumstanțe atenuante?” (1984), “Adela” (1985), “Recital în grădina cu pitici” (1987), “Există joi?” (1988), “Martori dispăruți” (1988), “Lacrima cerului” (1989), “Fără lumini de poziție” (scurtmetraj, 1989), “Somnul insulei” (1994), “Amen (2002), “Păcală se întoarce” (2006), “La urgență” (serial TV, 2006), “După ea” (2007), “Inimă de țigan” (serial TV, 2007), “Regina” (serial TV, 2008-2009), “Din dragoste cu cele mai bune intenții” (2011), “Chefu’” (scurtmetraj, 2012), “Domestic” (2012), “Poziția copilului” (2013).

Natașa Raab a prezentat Festivalul Național „Maria Tănase”, ”Crizantema de Aur”, ”Crizantema de Argint” la Chișinău, evenimente culturale, emisiuni de radio și televiziune, a jucat în spoturi publicitare, lansând celebrul “Prea bun, prea ca la țară”.

Pe 27 decembrie 2003, a lansat albumul de muzică populară „Ardeleanca în Bănie” , conținând 20 de piese și fiind acompaniată de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”.

De asemenea, a predat la Departamentul de artă teatrală din cadrul Facultății de Litere din Craiova, având postul de conferențiar universitar doctor, a fost membru al senatului UNITER si autoare a volumului “Tipologie feminină în dramaturgia lui Cehov”, publicată în noiembrie 2004.

În studenție, în perioada 1979-1988, a fost manechin la Centrul de Creație UCECOM condus de Zina Dumitrescu.

Soțul său, Val Guțul, fusese medic în cadrul Serviciului de Ambulanță Dolj. A murit în 2019, iar actrița a suferit enorm când l-a pierdut. Natașa Raab a iubit foarte mult animalele, iar pe pisicile ei le chema Tașa (siameză) și Peticuța.

Îmi pare rău că nu sunt așa de veselă ca de obicei. Poate că soțul meu nu a fost cel mai iubitor, dar totuși nu pot șterge cu buretele, m-am chinuit să nu-i lipsească nimic, să-și vadă numai de meseria lui.”. Și-ar fi dorit să adopte, dar nu a fost să fie. Avea copii: studenții săi la care ținea enorm.

Sufăr că nu mai pot juca, că nu mai pot filma, viaţa mea s-a sfârşit”. Natașa Raab a murit pe 23 octombrie 2023 în urma unei lungi suferințe cauzate de boala Parkinson care i-a afectat atât mersul, cât și vorbirea și memoria, în ultimii ani.

Natașa își dorește să fie ținută minte așa cum era înainte: splendidă, fină, veselă, mereu elegantă”, a declarat o apropiata pentru publicația “Cancan”.  Natașa Raab rămâne actrița caldă, veselă, jovială, fină, fermecătoare .

  • poza preferată a Natașei Raab

Surse foto:

FB: Natașa Raab și Studiourile Buftea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights