Totul a ȋnceput ȋn 2005. De atunci, hotelul construit integral din gheaţă este modelat din blocuri extrase din cel mai mare lac glaciar al Munţilor Făgăraș, Bȃlea Lac. Blocurile de 70 x 70 cm ajung pȃnă la 70 kg. Construcţia durează mai puţin de o lună și uneori constructorii au emoţii din cauza diferenţelor de temperatură. Complexul include hotelul de gheață, un Ice Restaurant & Bar și o biserică. Construcţia oferă camere cu paturi, noptiere și candelabre de gheaţă, la o temperatură de -2℃ (ȋn timp ce la exterior sunt -15℃) și ȋnsumează aproximativ 3870 ore de muncă.
TEMELE EDIȚIILOR PRECEDENTE
Hotelul are ȋn fiecare an altă temă. În sezonul 2006-2007, hotelul a oferit 12 camere și a fost construit ȋn formă de cruce.
În 2007-2008, tema a fost SISTEMUL SOLAR, astfel ȋncȃt cele 10 camere au primit denumiri ale planetelor.
Apoi, 2008-2009 a fost sezonul MUZICII CLASICE.
În 2009-2010, tema a fost PERSONALITĂȚI CELEBRE. Cele 10 camere au purtat numele lui Platon, Aristotel, Heraclit, Pitagora, Seneca, Emil Cioran, Mircea Eliade, Confucius și Friedrich Nietzsche.
Sezonul 2010-2011 a oferit 14 camere, iar tema a fost ICE HOTEL – LIGHT AND STONES. Camerele au purtat denumirea unei pietre preţioase sau semi-preţioase: Camera de Diamant, Camera de Safir, Aquamarin, Ametist, Rubin, Safir etc.
În 2011-2012, tema hotelului a fost ICE SOUND (Sunetul gheţii). Camerele au purtat denumiri ȋn ton cu această temă: Jazz, Latino, Dance, Hip Hop, Chillout, Classical, House, Trance, Blues. Din fiecare cameră se auzeau acordurile unui stil muzical.
Sezonul 2012 – 2013 a fost dedicat CARNAVALULUI; camerele au purtat numele lui Hansel și Gretel, Pălărierul cel Nebun, Alice ȋn Țara Minunilor etc. Cele trei igloo-uri au avut ca temă Rio de Janeiro, Veneţia și Berlin. Singura sursă de lumină pe timpul nopţii au fost ledurile de mică putere, pentru a nu deteriora pereţii ȋngheţaţi.
Tema anului 2013 – 2014 a fost BAROQUE ON ICE (Bruckenthal, Ludovic al IV-lea, Schonnbrunn, Maria Antoaneta, Maria Teresa, La Fontaine, Antonio Vivaldi, Bach, Rembradt, Velasquez, Voltaire, Moliere).
2014 – 2015 a fost anul ZODIACULUI, camerele fiind numite Berbec, Leu, Capricorn etc, beneficiind de semnul zodiacal sculptat ȋn gheaţă.
Sezonul 2015 – 2016 a fost al EUROPEI, iar turiștii au putut dormi ȋn Salonul vienez (Austria), Dutch room (Olanda), Studio Helsinki (Finlanda), English Home (Anglia), High Lisbon (Portugalia), Bella Italia (Italia), Casa Maghiară (Ungaria), Spanish Kingdom (Spania), Deutsche Haus (Germania), Irish room (Irlanda), Frozen Sweden (Suedia), Luxemburg, Greek studio (Grecia) sau ȋn Odaia de sus (Romȃnia).
În 2016 – 2017, tema a fost CINEMA ON ICE, iar camerele au fost decorate cu personaje din filme celebre: Star Wars, The Hobbit, Ice Age, The Passion of the Christ, Toate pȃnzele sus, Rocky III, Gladiator, Titanic, Harry Potter, Dracula, ȋn timp ce igloo-urile s-au numit Smurf Igloo, Jungle by Ice și Jurrasic Park Igloo.
În 2017 – 2018, tema aleasă a fost FROZEN LOVE, iar camerele au purtat numele unor locuri și obiective din zona Masivului Făgăraș: Vȃrful Suru, Lacul Avrig, Vȃrful Negoiu, Valea Doamnei, Cabana Podragu, Castelul de Lut din Valea Zȃnelor, Palatul Bruckenthal de la Avrig. Complexul de igloo-uri a purtat numele Rezervaţiei Arpășel, Vȃrfului Moldoveanu și a Poienii Neamţului. 2018 a fost Anul Centenarului, astfel ȋncȃt restaurantul din holul central a purtat numele “Regele Ferdinand I al Romȃniei – Întregitorul”.
Tema sezonului 2018 – 2019 a fost MUZICA, iar cele 14 camere și 6 igluuri au fost decorate cu sculpturi din gheaţă ale unor artiști autohtoni sau internaţionali (Holograf, Corina Chiriac, Queen, Madonna, Michael Jackson, Rolling Stones, BZN, ABBA, Peter Maffay, Elvis Presley, Prince, Freddie Mercury).
În 2019 – 2020, construcţia a fost amȃnată, ȋntrucȃt ȋn decembrie a fost prea cald. Hotelul de gheaţă a fost ȋnlocuit cu Igloo Village, o construcţie cu trei compartimente pentru cazare, fiecare cu cȃte două camere cu pat dublu, un compartiment central ce a făcut conexiunea cu fiecare dintre compartimente și unde au fost amenajate restaurantul și barul și un compartiment mai mic, cu rol de lobby. Tema aleasă a fost UNDERWATER WORLD.
Inaugurarea oficială a sezonului 2022-2023 a fost planificată pentru ianuarie, după finalizarea Bisericii de Gheaţă. Decoraţiunile au fost realizate de celebrul sculptor sloven Rismondo Miro, care a lucrat alături de colaboratori din Romȃnia.
Tema acestui sezon a fost tot EUROPA, dar ȋn altă cheie, fiecare cameră urmȃnd să primească numele unor capitale europene (Londra, Amsterdam, Lisabona, Dublin, București, Paris, Roma, Atena, Berlin), iar decoraţiunile interioare au fost inspirate de simboluri din aceleași capitale. Barul amenajat ȋn interior a avut forma unui patrulater, fiecare colţ fiind marcat de un stȃlp impunător de gheaţă ȋn interiorul căruia au fost realizate imagini ale unor obiective emblematice: Turnul Eiffel din Paris, Turnul Televiziunii Germane din Berlin, Big Ben din Londa și case tradiţionale verticale din Amsterdam. Holul central a găzduit un restaurant cu mese și scaune din gheaţă, iar servirea s-a făcut cu platouri din gheaţă.
Imaginea complexului a fost Paula Seling.
SEZONUL ACTUAL
Tema sezonului 2023-2024 este “Art&Ice” (Artă&Gheață) și fiecare cameră va purta numele unui cunoscut artist contemporan. Decorul interior va fi inspirat din arta modernă. Proiectul își propune să găzduiască 2000 turiști, între 4 și 7 zile. Chiar dacă ridicarea igluurilor a fost mai dificilă anul acesta, din cauza temperaturilor ridicate, primele camere ale noului hotel au fost finalizate pe 18 decembrie. Primii turiști au fost așteptați începând cu 22 decembrie.
Nici anul acesta nu vor lipsi evenimentele inedite: lansarea volumului „Warhol After Warhol” (Warhol după Warhol), best seller internațional, publicat în 2023, va avea loc aici, la finalul lunii ianuarie. Este unicul de acest gen din Europa de Est. La eveniment va fi prezent Richard Dorment, autorul cărții (și critic de artă), Joe Simon (personajului principal), ambasadori și jurnaliști ai celor mai prestigioase trusturi de presă. Una dintre camerele Hotelului de Gheață poartă numele Andy Warhol, fiind decorată cu statuete de gheață dedicate cărții și lansării.
Andy Warhol este considerat cel mai faimos artist american al secolului al XX-lea. Volumul este o anchetă referitoare la corupția și minciunile lumii artei și mistificarea proceselor de autentificare. Povestea cărții a început în iarna lui 2003, când criticul de artă Richard Dorment a fost contactat telefonic de Joe Simon, producător de film american și colecționar de artă. Simon tocmai constatase că deține două falsuri. Volumul împletește ancheta reală cu ficțiunea, personaje și situații reale cu unele fictive, prezentând conexiunile dintre bani, putere și artă.
NOUTĂȚI
Sezonul 2023-2024 a venit cu o noutate absolută: a fost schimbată, pentru prima oară, tehnologia folosită la construirea hotelului. Din cauza schimbărilor climatice, în anii anteriori, lucrările erau stopate zile în șir din cauza lipsei zăpezii. Proprietarii au investit într-o tehnologie nouă, care permite construirea hotelului mai repede. Sunt utilizate baloane speciale, umflate cu presiune, peste care se toarnă cu un tun de zăpadă strat peste strat, până când zidurile au dimensiunea dorită. Și procesul de înghețare este unul foarte rapid, la doar -5 grade Celsius, fără să fie nevoie de zăpadă. Tunul de zăpadă este alimentat cu apa din Lacul Bâlea.
MENȚIUNI INTERNAȚIONALE
Deși hotelurile de gheaţă sunt foarte căutate ȋn Finlanda, Suedia, Norvegia, Elveţia, cel din Romȃnia este unic ȋn Europa de Est. Fodor’s Travel (blog de călătorii) l-a inclus ȋn Top 10 al celor mai frumoase hoteluri de gheaţă din Europa. Ocupă locul 3, după satul de igluuri Kakslauttanen (Finlanda) și Iglu-Dorf Gstaad (Elveţia).
Hotelul de gheață de la Bâlea este nominalizat și în cotidianul britanic “THE STANDARD”, într-un top mondial al celor mai interesante și recomandate destinații de vacanță în sezonul de iarnă 2024.
Surse foto:
One thought on “HOTELUL DE GHEAȚĂ – BÂLEA, ROMANIA”
Comments are closed.