MITICĂ POPESCU – UN SUFLET BUN

Mitică Popescu

Mitică Popescu a părăsit scena vieţii discret, așa cum a trăit (2 decembrie 1936 – 3 ianuarie 2023).

COPILĂRIA

S-a născut pe 30 noiembrie, de Sf Andrei, însă în documente apare data de 2 decembrie.

Mama mi-a spus că m-am născut de Sfântul Andrei, însă tata a fost la primărie să mă declare pe data de 2 decembrie. Probabil că era și el bucuros că are un flăcău și o fi petrecut cu vreun prieten . Știți cum erau pe vremurile acelea, iernile foarte grele și nu puteai ajunge să declari copilul în acte mai repede. Și regretata mea soție la fel, a fost declarată mai târziu de către părinți. Ea îmi povestea că s-a născut în noaptea de 21 spre 22 noiembrie când se schimbau zodiile, dar în zilele acelea a fost un viscol și o iarnă atât de grea în satul Hăulișca, din Vrancea, că abia pe data de 10 decembrie a ajuns la primărie.”

STUDII

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” din București, unde a intrat din a patra ȋncercare. A fost nevoit să ȋși ȋntrerupă studiile universitare ȋn anul III, timp de trei ani, cȃt a fost ȋnchis la Jilava și ȋn coloniile de muncă de la Periprava și Salcia, pentru “nedenunţarea de acte preparatorii pentru trecerea frontierei”. Nu ȋși turnase niște prietenii care plănuiau să fugă ȋn SUA.

A jucat pe scena Teatrului Mic din București, dar a avut și  nenumărate roluri de film și televiziune. Unul dintre rolurile remarcabile a fost cel al lui Cocoșilă, ȋn “Moromeţii”. După ce s-a pensionat a renunţat total la teatru, conștient de problemele industriei și a lucrat doar ȋn televiziune. A prezentat emisiunea “D’ale lui Mitică” pe TVR 2, ȋncă din 1999. A fost premiat ȋn 2009, ȋn cadrul Galei UNITER și ȋn 2013, ȋn cadrul Galei Premiilor Gopo cu “premiul pentru ȋntreaga activitate”, după ce ȋn 2002 fusese decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios ȋn grad de Cavaler “pentru devotamentul și harul artistic puse ȋn slujba teatrului romȃnesc”.

  • Mitică Popescu
  • Mitică Popescu
  • Mitică Popescu

A fost căsătorit cu actriţa Leopoldina Bălănuţă din 1977 pȃnă ȋn 1998. I-a cununat chiar tatăl actriţei (care era preot), ȋn casa lor din Focșani, ȋn noaptea de Revelion, la exact 20 ani de la momentul arestării lui. Au jucat ȋmpreună ȋn spectacolele de teatru “După cădere” și “Stȃlpii societăţii”.

Marele său regret a fost că nu a avut copii. Se temea de singurătate, dar ultimii ani i-a petrecut singur ȋn apartamentul său. Cu ani ȋn urmă, făcuse un legămȃnt: să nu se uite la telenovele și să nu facă niciodată telenovele. “Să mă duc să fac un rolișor pentru niște bănuţi?”

Vă invităm la lectura acestor interviuri cu regretatul Mitică Popescu:

https://adevarul.ro/showbiz/vedete/video-mitica-popescu-actor-s-a-umplut-ecranul-de-1074468.html 

https://adevarul.ro/showbiz/vedete/video-mitica-popescu-astazi-lumea-alearga-dupa-891828.html

“N-am făcut la nimeni rău, n-am vorbit pe nimeni de rău. În viaţa mea mi-am văzut de treabă și nu am avut suflet rău” (Mitică Popescu)

Mai multe detalii, aici:

https://www.capital.ro/drama-cumplita-a-lui-mitica-popescu-nimeni-nu-a-stiut-asta-despre-marele-actor-asa-era-atunci.html

Surse foto: http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/dale-lu-mitica_4993.html și TVR+

www.ropress.ro

Verified by MonsterInsights