2 FEBRUARIE – 02.02

Numerele ocupă mult mai mult spațiu în viața noastră decât am crede. În mijlocul rețelei de numere, de la datele noastre de naștere până la numerele noastre norocoase, folosim întotdeauna posibilitățile infinite ale jocului de numere și modurile în care acesta poate reprezenta diferite aspecte ale vieții noastre. De fapt, suntem înconjurați de numere. Iar astăzi este una dintre acele zile considerate de numerologi un portal cu puteri crescute: 2 februarie, adică 2-2.

În numerologie, secvența 22 este considerată Număr Maestru (sau Număr Maestru Constructor). Beneficiind de o energie puternică, grupul 22 este asociat colaborărilor, parteneriatelor, relațiilor, dar poate reprezenta și o dualitate (mai ales dacă este vorba despre ora 02:02). Se spune că, dacă întâlnim des această secvență (22/ 0202 etc), trebuie să fim prudenți.

Ziua de 2 februarie este marcată și ca:

Ziua Ariciului

Se pare că Phil a avut dreptate în 39% din cazuri. Ziua Ariciului nu rămâne în umbra marmotei, căci popularitatea acestor animăluțe a crescut mult în ultima vreme. Ziua lor a fost sărbătorită prima oară în 1887. Știați că aricii pot avea o gamă largă de sentimente: pot fi fericiți, timizi, calmi? Sunt hipoalergenici și au nevoie doar de apă, hrană, dragoste și căldură. Dacă aveți unul acasă, nu se supără dacă dacă sunteți ocupat peste zi, căci este un animal solitar. Apropo, micuțul arici a fost la început folosit pentru a determina sosirea primăverii.

Ziua Gumei de mestecat

Ziua Ukulelelor

Instrumentul a fost folosit pentru prima oară într-un concert în San Francisco, în 1915. Imigranții portughezi aduseseră ukulele în 1880, din Madeira și Cape Verde în Hawaii și susțineau concerte de stradă noaptea, așa încât au intrat rapid în muzica locală.

– Ziua când purtăm roșu/ National Wear Red Day

Prima vineri din februarie este dedicată acestei culori. În 2024, a căzut pe 2 februarie, zi când americanii îmbracă roșu pentru a crește și răspândi gradul de conștientizare a riscului bolilor de inima si accidentului vascular cerebral la milioane de femei din întreaga țară. Așa că îmbracă-ți cel mai roșu roșu – fie că este un ruj, o pereche de pantaloni sau pălăria ta preferată – și pictează orașul în roșu. Femeile au fost întotdeauna inima căminului, jucând mai multe roluri: mame, fiice, surori, consilieri, furnizori și protectori. Femeile își asumă mai multă responsabilitate acum, în interiorul și în afara casei decât oricând.

Bolile cardiovasculare cauzează 1 din 3 decese la femei în fiecare an, fiind principalul ucigaș legat de sănătate la femei. Vestea bună este că 87% din toate problemele cardiace sunt considerate a fi prevenite, făcând conștientizarea, educația, cercetarea și resursele vitale pentru cauza pe care o susține această sărbătoare.

– Ziua Internațională a Artritei Reumatoide 

Este dedicată acestei afecțiuni auto-imune care duce la inflamarea încheieturilor. Nu există tratament, însă poate fi ținută sub control. Artrita reumatoidă a fost menționată pentru prima oară în 1800 și numai în Statele Unite, peste 1.5 mil persoane suferă de această boală, în timp ce la nivel global sunt peste 350 mil oameni.

Ziua Ayn Rand

Ayn Rand este pseudonimul Alisei Zinovyevna Rosenbaum, autoare americană de origine rusă și filosof inspirațional care a înființat școala obiectivismului. Unele dintre cele mai faimoase lucrări ale ei sunt „The Fountainhead” și „Atlas Shrugged”.

De-a lungul vieții, a fost implicată și în multe controverse, inclusiv politice.  A fost fiica cea mai mare a lui Zinovy Zakharovich Rosenbaum. Familia ei a suferit foarte mult sub conducerea bolșevicilor, conduși de Vladimir Lenin. Rand a studiat la catedra de pedagogie socială, cu specializare în istorie, la Universitatea de Stat din Petrograd. A fost familiarizată cu ideile lui Aristotel și Platon.

Apoi, in 1926, Rand a ajuns în S.U.A. Rand a jucat în filmul „The King of Kings” după o întâlnire întâmplătoare cu regizorul Cecil B. DeMille. Și-a început apoi cariera de scenarist. Ea a continuat să publice unele dintre lucrările ei de-a lungul anilor sub pseudonimul „Ayn Rand”. Lucrările ei au fost inspirate de experiența ei din Rusia și de filosofia ei a obiectivismului. Ea a scris pe larg despre conflictul dintre individualitate și colectivismul totalitar.

În timpul vieții, nu a primit prea mult impuls sau recunoaștere pentru ideile ei. Cu toate acestea, semnificația lucrărilor ei literale și academice a crescut după moartea ei. Rand s-a căsătorit cu Frank O’Connor în 1929. A primit un doctorat onorific de la Universitatea Lewis și Clark în 1963 si și-a publicat ultimul articol, „The Ayn Rand Letter”, în 1976. A murit în anul 1982 din cauza insuficienței cardiace.

​- Vă place Kiwi?

Perfect! Pentru că astăzi este și Ziua Kiwi de California. Prima descriere a fructului de kiwi apare prin 1100-1200 în dinastia Song, din China. Astăzi, cei mai mari producători de kiwi sunt China, Italia și Noua Zeelandă.

Crepe Day

Este specifică Franței. Produsul franțuzesc este asemănător clătitelor românești și a apărut de fapt din greșeală. O gospodină a scăpat aluatul pe plita încinsă și apoi a gustat. Doar nu era să îl arunce! Se spune că dacă reușiți să întoarceți clătita în aer cu mana dreaptă, în timp ce țineți o monedă de aur în stânga, veți avea noroc. Nu garantez, dar puteți încerca. La micul dejun, puteți pregăti clătite cu fructe, legume, brânză, la prânz, cu curcan sau somon, în timp ce la cină, pot fi cu sos de ciocolată sau fructe de pădure.

Prima vineri a lunii februarie

este atunci când întoarcem acele încruntări cu susul în jos și începem programul Give Kids A Smile. Inițiativa, creată de Asociația Americană a Stomatologilor (ADA), este o oportunitate pentru copiii care în mod normal nu își permit să vadă un stomatolog pentru a beneficia de îngrijire dentară gratuită. Dentiștii, precum și igieniștii dentari, asistenții și alți voluntari, își folosesc timpul și talentele pentru a se asigura că copiilor li se oferă îngrijirea dentară de care au nevoie și o merită în toată țara.

– Ziua Marmotei

Hibernează cea mai mare parte a anului, iar blana lor poate avea diferite culori; exista chiar și exemplare albinoase. Punxsutawney Phil ne va spune astăzi dacă mai sunt fix 6 săptămâni de iarnă. Legenda spune că dacă Phil își vede astăzi umbra, vremea rece va continua. Însă, dacă este o zi înnorată și nu i se vede umbra, vom avea o primăvară timpurie. Groundhog Day a fost inițiată de un ziar local din Punxsutawney, Pennsylvania, în 1886.

2 februarie, 02.02, caniche inhamati la sanie

– Americanii sărbătoresc astăzi Ziua Câinilor de Tracțiune (de Sanie)

Este vorba despre câinii mari, antrenați să tragă greutăți mari, în ținuturile înghețate.  Totuși, în afara raselor cunoscute, se pare că și Pudelii, Labradorii și Saint Bernarzii au fost folosiți în acest scop. Dintre cele 11 rase cunoscute, amintim: Husky, Malamut, Samoyed, Chinook. 2 februarie este și Ziua Câinilor Maro (în America), începând din 2021.

Ziua Strănutului

Cunoașteți pe cineva care a stabilit un record la strănutat? Prin unele părți din Ardeal, se zice că ai târnăfes atunci când strănuți de multe ori. Știați că nu strănutăm niciodată în somn? Conform Guiness Book, Donna Griffiths a stabilit recordul de a strănuta timp de 976 zile, de peste 1 mil ori. Adolescenta de 12 ani a început să strănute pe 13 ianuarie 1981.

Nu este indicat să blocăm strănutul, pentru că pot avea de suferit vasele de sânge din nas sau ochi. Iguana este animalul care se pare că strănută cel mai des, pentru a elimina sarea din corp. Nu doar polenul sau germenii ne pot provoca strănut, ci și lumina prea puternică (de exemplu, expunerea la soare). Cercetătorii au numit acest tip de strănut ACHOO (Automosal Compelling Helio-Ophtalmic Outburst). 

Geneza acestei zile poate fi urmărită la 9 ianuarie 1894, când primul film a fost recunoscut drept operă de artă protejată prin drepturi de autor. Acest film a fost înregistrarea kinetoscopică Edison a strănutului. Ei au trimis o fotografie statică a celor patruzeci și cinci de cadre ale filmului în scopuri de drepturi de autor. Fred Ott strănută în această scenă. William K. L. Dickson, asistentul lui Edison și supervizorul de proiect pentru noul film de mișcare, a depus o cerere de drepturi de autor. Ramele foto au fost recapturate și reasamblate într-o imagine în mișcare.

Ziua Mondială a Ținuturilor Umede

2 februarie, 02.02, tinuturi umede

Zonele umede sunt unele dintre cele mai ciudate microsisteme (în care terenul este saturat cu apă pe tot parcursul anului), adăpostind o largă biodiversitate, animale, plante, păsări. Previn eroziunea solului furtunile, purifică aerul și sunt arii inundate în permanență, unde viața a evoluat pentru a face față condițiilor fără oxigen. Deși Convenția privind zonele umede a fost semnată în 1971, Ziua Internaționala a Zonelor Umede este sărbătorită abia în 1997 de un grup de specialiști în probleme de mediu, iar în 2021 a fost decretată zi internațională. 63% din teritoriul Alaskăi este zonă umedă.

Tot astăzi, pe 2 februarie, sărbătorim și Ziua Internațională a Râurilor. În anii ‘70, numele River era rar folosit la botezul copiilor, ca și Summer, Rain, Liberty sau Freedom. În 1992, doar șapte fetițe și 37 băieței au primit numele River și 2 ani mai târziu, 12 fetițe și 141 băieți.

2 februarie: La mulți ani, Brendan! La mulți ani, Frank!

Frank este un nume de origine germană, și-a pierdut din popularitate după 1912, însă a recâștigat teren în ultimii ani. Brendan este nume masculin de origine irlandeză, vine de la Breandan, derivat din vechiul Brenainn, care însemna prinț sau rege și este în top 100 în categoria numelor masculine în SUA.

Brenda nu are aceeași etimologie cu Brendan, dar nu cred că se supără nimeni pentru o felicitare – mai ales dacă vine din inimă.

Sursă foto:

www.wikipedia.org

One thought on “2 FEBRUARIE – 02.02

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights