UZINA DE POEZIE

Adrian Păunescu (20 iulie 1943 – 5 noiembrie 2010) a fost poet, jurnalist, politician, critic literar, director de reviste, cunoscut pentru personalitatea sa carismatică, prestațiile sale puternice și implicarea sa în politică în timpul regimului comunist. Opera lui Păunescu este profund înrădăcinată în cultura românească, abordând teme precum dragostea, patriotismul, justiția socială și condiția umană.

Născut în Basarabia, Păunescu și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Bârca, jud Dolj și a absolvit Liceul Zoia Kosmodemianskaia (actuala Școala Centrală) din București. A studiat literatura la Universitatea din București. A devenit popular mai ales ca poet, publicând numeroase volume de poezie: “Mieii primi”, “Fântâna somnambulă”, “Istoria unei secunde”, “Manifest pentru sănătatea pământului”, “Iubiți-vă pe tunuri” etc. Poeziile sale se caracterizează prin o puternică calitate lirică, utilizând adesea un limbaj simplu și imagini vii pentru a transmite emoții profunde.Poezia lui Păunescu a captivat audiența devenind o figură iubită în societatea românească. Prezentările sale puternice, însoțite de vocea sa adâncă și de livrarea pasionată, au lăsat o impresie durabilă asupra celor care îl ascultau. Avea o abilitate de a se conecta cu oamenii la un nivel emoțional, făcând poezia sa accesibilă unui public larg.Pe lângă poezie, Păunescu s-a implicat și în politică. S-a alăturat Partidului Comunist Român și a devenit membru activ al Uniunii Scriitorilor din România. Cu toate acestea, cariera sa politică nu a fost lipsită de controverse. A fost criticat pentru susținerea lui Nicolae Ceaușescu și pentru implicarea sa în activități propagandistice. Cu toate acestea, Păunescu a rămas o figură populară printre mulți români care îl vedeau ca pe o voce a poporului.După căderea comunismului în 1989, Păunescu s-a concentrat în principal pe scrisul său și pe angajamentele sale de vorbitor public. A continuat să publice poezii și s-a implicat în diverse proiecte culturale și artistice. De-a lungul carierei sale, Păunescu a primit numeroase premii și recunoașteri pentru contribuțiile sale în domeniul literaturii și culturii. A fost un scriitor prolific, cu peste 50 de cărți publicate, inclusiv volume de poezie, eseuri și piese de teatru. Poezia sa a fost tradusă în mai multe limbi, permițând lucrările sale să ajungă la un public internațional mai larg.Impactul lui Adrian Păunescu asupra literaturii și culturii române nu poate fi subestimat. Adevărat fenomen de masa, Cenaclul “Flacăra” a fost înființat in septembrie 1973 și a însemnat 1615 manifestări de muzică, poezie, dialog cu publicul, în fața a peste 6 milioane de spectatori.

Scena faimosului Cenaclu a fost rampă de lansare a celor mai faimoase nume ale muzicii tinere românești și ale poeziei. Cenaculul lui Adrian Păunescu a fost interzis pe 16 iunie 1985, în urma unor incidente din timpul unui spectacol la Ploiești, când, din cauza furtunii s-a creat o busculadă soldată cu victime. Incidentul a fost ținut sub tăcere de către autorități, dar Cenaclul a fost reluat abia în mai 1990, sub denumirea “Totuși iubirea”. Noul cenaclu a susținut concerte timp de 10 ani.

Volumele sale de poezie însumează peste 300.000 versuri, depășind astfel cea mai întinsă epopee a lumii, Mahabharata, realitate unică nu numai in literatura romînă, ci și în cea universală.

Vând dumbrăvi și optsprezece ani,
Stradă cu salcâmi şi cu castani,
Primăvară-n balta renăscută,
Zile ce amintirea le sărută.

R.
Pe nisipul plajelor de aur
Soarele ne-a întins cununi de laur,
Fata mea de Dunăre şi şoapte,
Fata mea cu păr de miazănoapte.

Fată, mijloc de viorică,
Unde-i casa noastră de latină
Mâzgălită printre ablative
Cu distihuri şchioape şi naive.

Se arcuiau prin sălcii catedrale,
Luntrea noastră se pierdea agale,
Într-o ţară de tăcere şi stuh
Gândul dispăru şi din văzduh.

Sărutarea noastră caldă şi invoaltă
Avea gustul merelor de baltă,
Dulce, sângerată şi amăruie,
Ani au fost ce din străfunduri suie.

Nu, acestea nu se pot uita uşor,
Niciodată nu se sting, nu mai mor,
Hei, dumbrăvi de vise şi castani,
Vânt, nisip şi optsprezece ani. (“Adolescența”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights