CARL LEHMANN: OMUL-MUNTE

Toți brașovenii au auzit măcar o dată de strada Karl LEHMANN, la baza Dealului Melcilor, din spatele fostei fabrici Carpatex.

COPILĂRIA LUI CARL LEHMANN

Carl (Carol) Lehmann s-a născut pe 17 martie 1894, la Bran. Era nepotul lui Karl Lehmann, pădurar si fost ghid SKV pentru excursii în Bucegi. Nepotul Carl a fost alpinist, fotograf, ecolog, cartograf, instructor de schi și ghid. A urcat prima oară pe munte la 5 ani. Așa a ajuns să străbată Bucegii, Piatra Craiului și Munții Făgărașului cu ochii închiși. Era neobosit: repara tot timpul ceva și avea un respect deosebit pentru muncă și viață.

PASIUNEA

„Nu îi înțeleg pe unii care strică marcajele. De ce fac asta? Nu se gândesc că cineva a muncit pentru ele, le-a făcut din dragoste pentru turiști, pentru oameni, a vrut să-i ajute. Știi câți se rătăcesc și poate că unii își pierd viața din cauza unui zăpăuc fără minte. E păcat. Viața e neprețuită. Tu să nu faci așa ceva, da? Și dacă vezi pe vreunul că distruge, să vii să-mi spui mie și să ții minte locul, ca să mă duc și să repar.” (Carl Lehmann)

Parcurgea distanțe incredibile. “Pentru el era o nimica toată să meargă pe jos din centrul Brașovului până la Omu, prin Râșnov și Bran, pe la uzina electrică, apoi la stâna lui Harman cel tânăr și tot așa, până ajungea în Valea Cerbului, apoi la Mălăești, la Lacul Țigănești până la Omu, apoi străbătea platoul Bucegilor. Îl cunoșteau până și pietrele. În tinerețe, omul acesta a venit pe jos tocmai din Siberia… De Anul Nou sărbătorea într-un mod aparte, alături de motanul lui credincios. Îl vâra în rucsac și plecau împreună din centrul Brașovului la “Șapte scări”, cale de vreo 20 de kilometri, pe un ger de crăpau pietrele. Toată noaptea stăteau acolo, mâncau ceva, beau apă sau ceai cald din termos, apoi se întorceau acasă, ca doi prieteni de-o viață” (Răzvan Mateescu, Editura Mateescu, prieten de familie cu familia Lehmann).

ACTIVITATEA

În martie 1937, Carl Lehmann a organizat o școală de schi la Sâmbăta, în Munții Făgărașului. Apoi a fost ghid ONT la Brașov, ocupându-se mai ales de grupurile de străini care alegeau să viziteze munții noștri. El este cel care a construit drumul de legătură între Prepeleac și noua cabană Mălăești, a participat la construcția cabanelor Grind, Bunloc, Mălăești, Curmătura, Poiana Teslei, Pasul Predeluș, Valea Rece, a refugiilor Grind, Peștera de gheață, 7 Noiembrie și la Scări (în Piatra Mare). 

Echipamentul montan al lui Carl (Karl) Lehmann
Echipamentul montan al lui Carl (Karl) Lehmann

“Trecea pe stradă sprinten, elastic, cu un rucsac în spinare, bocanci și un piolet într-o mână. Omul munte. Avea un mers calculat ca un ceasornic, indiferent de împrejurare, mers care îl ajuta săși conserve energia pe o perioadă îndelungată. Unii chiar au denumit asta: “pasul Lehmann” și au putut constata că acest stil de mers îi ajută să urce pe munte aproape fără să obosească. Intra într-un soi de rezonanță cu mediul și parcă pașii îl purtau singuri spre locul unde avea de mers” (edituramateescu.ro).

Lehmann a fotografiat nenumărate peisaje din munţii cutreieraţi de el. Fiind un atât de bun cunoscător al zonelor cutreierate, vorbea cu plăcere despre Bucegi, Piatra Mare, Cristianul Mare, Piatra Craiului, Munţii Făgăraşului şi Ciucaş. Chiar și la 90 de ani oferea o mulțime de amănunte, fiind el însuși o reală enciclopedie în domeniu și cunoscând fiecare pârâu, vale, potecă.

„Pentru versantul nordic (al Munţilor Făgăraşului, n.n.) trebuie să vorbim în primul rînd de Lehmann de la Oficiul de turism Braşov. Trebuie să spunem numaidecît că nu este vorba de o călăuză obişnuită, ci de un excelent camarad de munte. Cunoaşte regiunea foarte bine, ştie nomenclatura exactă a locurilor şi este un gentleman perfect…” (dr Alexandru Rudeanu).

FAMILIA

Lehmann a locuit pe str Bălcescu, la nr 2. Soția lui a murit tânără, la numai 21 ani, iar el a iubit-o atât de mult, încât nu s-a recăsătorit. A murit în 1990.

FIȚI PRUDENȚI

Astăzi, traseul Carol Lehmann pornește de lângă Cabana Curmătura și urcă până în Șaua Padinei Închise (1935 m altitudine), pe creasta Pietrei Craiului. Traseul este marcat cu bandă albastră, iar pe timp de vară poate fi parcurs în aproximativ 2 ore. Iarna este considerat inaccesibil, conform specificațiilor de pe indicatorul de la intrarea în traseu. Înainte de a vă aventura pe orice traseu, oricât de simplu vi s-ar părea, verificati prognoza meteo, confirmați la Salvamont că traseul pe ales poate fi parcurs în siguranță și echipați-vă corespunzător!

Surse foto:

www.delcampe.net 

www.wikipedia.org 

www.roclimbs.ro 

www.facebook.com

www.galeriaturismuluimontan.ro

Verified by MonsterInsights