Să revedem rapid evenimentele anului 2024, din România.
IANUARIE 2024
- 2 ianuarie – Pelicula “Tati part-time” a fost lansată și a fost numărul 1 în Box Office-ul românesc timp de patru săptămâni consecutiv. Acesta a fost văzut, în total, de 408.000 de oameni în cinema, iar de la 1 mai 2024 rulează și pe Netflix.
FEBRUARIE
- Taximetriştii din toată țara au ameninţat cu greva foamei, cerand Guvernului sa găseasca soluții pentru problemele lor. Protestul a avut loc pe 26-28 februarie, in Piata Constitutiei din Bucuresti. Primaria Bucuresti a aprobat evenimentul intre orele 7.00 – 9.00, cu participarea a maximul 800 autovehicule inscriptionate TAXI. In ultimele doua zile au putut participa maximum 1800 autovehicule.
MARTIE 2024
- 12 martie – Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va candida la funcția de Secretar General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
- 31 martie – Bulgaria și România au aderat parțial la spațiul Schengen. Acest lucru se referă la călătoriile pe calea aerului și pe mare fără controale la frontieră. Austria a impus veto călătoriilor pe uscat fără controale la frontieră. Există temerea că cetățenii din afara UE ar putea avea acces mai ușor în Uniunea Europeană.
APRILIE
- 26 aprilie – Tribunalul din București a decis că procesul împotriva traficului de ființe umane al influencerului britanic Andrew Tate poate continua.
IUNIE 2024
- 9 iunie – Alegerile pentru Parlamentul European din 2024 în România și Alegeri locale
- 20 iunie – Președintele Klaus Iohannis și-a retras candidatura pentru funcția de secretar general al NATO.
IULIE
- 15 iulie – Guvernul a aprobat sacrificarea a 481 de urși, după moartea unei femei de 19 ani. Aceasta fusese atacată de urși în munți.
AUGUST 2024
- 6 august – Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că va boicota ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Decizia sa a venit în urma unei erori inițiale de jurizare în rutina de gimnastică la sol feminin a unei alte concurente. După ce a fost corectată, gimnasta română Ana Bărbosu a trecut de la medalia de bronz pe locul 4.
- 16 august – Gimnasta română Ana Bărbosu a primit o medalie de bronz în cadrul unei ceremonii desfășurate la București. Medalia îi fusese acordată inițial lui Jordan Chiles la Jocurile Olimpice de vară din 2024.
- România a câștigat nouă medalii de aur, patru de argint și două de bronz la JO 2024, care au avut loc la Paris.
*aur – David Popovici (înot 200 m liber), canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache (dublu vâsle masculin) şi echipajul feminin de opt + unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu).
argint – Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş (dublu vâsle feminin), Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel (dublu rame feminin), Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc (dublu vâsle feminin – categorie uşoară), Mihaela Cambei (haltere, categoria 49 kg)
bronz – David Popovici (înot, 100 m liber), Ana Maria Bărbosu (gimnastică, sol)
SEPTEMBRIE
- 1 septembrie – A avut loc la Venezia, premiera filmului “Anul Nou care n-a fost”
- 14–16 septembrie – Șapte persoane, patru din județul Galați, au murit în urma inundațiilor provocate de furtuna Boris.
OCTOMBRIE 2024
- 5 octombrie – Curtea Constituțională a României (CCR) a descalificat candidatul S.O.S. la alegerile prezidențiale, Diana Șoșoacă. A susținut că declarațiile și comportamentul ei public încalcă „sistematic” temeiul constituțional al apartenenței țării la structurile euro-atlantice. Decizia curții a fost criticată de unii, fiind considerată motivată politic, nedemocratică și rezultat al corupției.
NOIEMBRIE
- 24 noiembrie – Candidatul independent Călin Georgescu s-a situat pe primul loc, în primul tur. A fost urmat de candidata de centru-dreapta Elena Lasconi.
- 28 noiembrie – Curtea Constituțională a României a dispus renumărarea voturilor exprimate în primul tur în urma unui recurs depus de doi candidați.
- 30 noiembrie – Klaus Iohannis a cerut iertare poporului.
DECEMBRIE 2024
- 1 decembrie – În cadrul alegerilor parlamentare din România, PSD a câștigat cele mai multe voturi. A fost urmat de AUR și PNL.
- 2 decembrie – Curtea Constituțională a validat în unanimitate rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale.
- 6 decembrie – Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale după ce au fost dezvăluite informații conform cărora Călin Georgescu ar fi beneficiat de o campanie online coordonată de Rusia, pentru promovarea candidaturii sale.
- 11 decembrie – PSD, PNL, USR și UDMR au convenit să formeze un guvern de coaliție.
- 12 decembrie – Uniunea Europeană a acordat României și Bulgariei intrarea deplină în spațiul Schengen începând cu 2025.
- 19 decembrie – Curtea de Apel București a hotărât că procesul pentru trafic de ființe umane al influencerilor britanici Andrew Tate nu poate continua din cauza erorilor comise de procurori.
- 23 decembrie – Președintele Iohannis l-a numit pe premierul în exercițiu, Marcel Ciolacu, pentru a conduce următorul guvern. Numirea sa a fost aprobată în aceeași zi de parlament cu 240-143 de voturi.
- 30 decembrie – Ordonanța „trenuleț“ a fost publicată de Ministerul de Finanțe. Vizează măsurile fiscal-bugetare ce vor fi adoptate de Guvern pentru anul 2025. Ordonanța a primit aviz nefavorabil de la Consiliul Economic și Social (CES).
Principalele măsuri propuse:
– Îngheţarea salariilor, soldelor şi indemnizaţiilor în administraţia centrală şi locală la nivelul din noiembrie 2024
– Compensarea doar cu timp liber a orelor suplimentare efectuate de bugetari.
– Limitări în ceea ce priveşte tichetele, voucherele, norma de hrană şi cea de echipare. Unele vor fi menţinute la valoarea din 2024, altele vor fi reduse la jumătate sau suspendate.
– Suspendarea examenelor sau concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în institutii și autorități publice.
– Plafonarea alocaţiilor copiilor şi a unor drepturi şi indemnizaţii acordate unor categorii precum revoluţionari, academicieni, artişti, persoane persecutate din motive etnice, sportivi etc.
– Limitarea reducerilor de tarife sau gratuităţilor. Se vor acorda reduceri de tarife sau gratuităţi doar în limita a 3 călătorii dus-întors/ 6 călătorii simple la facilităţile de transport acordate revoluţionarilor, judecătorilor, procurorilor, angajaţilor CFR, membrilor din familiile acestora şi pensionarilor.
– Interzicerea achizițiilor diverse în instituţiile publice, a preluării în leasing sau închirierii de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică, de către autorităţile şi instituţiile publice.
– Scăderea temporară, cu 25%, a subvenţiei pentru partide.
– Menținerea la nivelul de 81 lei a punctului de referință pentru pensii. Pensiile nu se vor reactualiza cu rata medie a inflației.
– Prima didactică și prima de carieră profesională vor fi acordate doar dacă pot fi asigurate din fonduri europene. Aceeaşi măsură este valabilă şi pentru tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional.
– Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă vor beneficia de tarif redus cu 90% pe transportul intern auto şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a doar pe distanţa/ rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituţia de învățământ.
– Obligația operatorilor economici de actualizare a tarifelor şi taxelor pe care le obţin din activitatea de bază, cu cel puţin rata anuală a inflaţiei pentru anul 2024 faţă de ultima actualizare a acestora.
– Prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevi, până la 1 ian 2026.
– Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri intră în vigoare de la jumătatea anului. Termenul de operaţionalizare a Registrului naţional automatizat „este prea scurt”.
– Prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor privind indemnizația de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav şi handicap accentuat, care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă.
– Majorarea cotei de impozit de la 8% la 10% pentru dividendele distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2025.
– Scăderea plafoanelor de impozitare a veniturilor pentru întreprinderile mici, de la 500.000 de euro la 250.000 de euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 de euro.
– Reinstituirea impozitului pe construcţii, datorat de persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice.
Forma finala a ordonanței
https://www.scribd.com/document/809282450/Ordonanta-de-Urgenta#from_embed
- 30 decembrie – a avut loc procesul în care fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu a contestat anularea scrutinului. Acesta a cerut anularea deciziei prin care Biroul Electoral Central a decis reluarea de la zero a alegerilor prezidențiale. A dat în judecată BEC și numeroase instituţii (CCR, SRI, MApN etc), dar și pe preşedintele Iohannis şi Elena Lasconi. Procesul a fost suspendat, după ce avocaţii lui Călin Georgescu au cerut recuzarea judecătoarei Cristina Ardeleanu. Au motivat că nu ar fi imparţială, fiind soţia unui procuror DNA. Cererea de recuzare a fost respinsă. Pronunțarea a fost amânată pentru a doua zi, 31 decembrie.
- 31 decembrie – acțiunea formulată de Călin Georgescu a fost respinsă.
Conform Google Trends, în 2024, românii au căutat cel mai des următorii termeni:
Căutări populare
- Campionatul European de Fotbal
- Călin Georgescu
- iPhone 16
- Jocurile Olimpice
- Florin Piersic
- Alain Delon
- Nicu Covaci
- Coldplay
- Liam Payne
- Ciocolată Dubai
- Filme: Dune 2, Inside Out 2, Deadpool, Oppenheimer, Beetlejuice, Saltburn, Buzz House the Movie, Poor Things, Terrifier 3, The Idea of You
- Seriale: Griselda, Maxton Hall, Shogun, Fool Me Once, House of the Dragon, Baby Reindeer, Emily in Paris, Fallout, Body Problem, One Day
- Crăciun: Târg de Crăciun București, Târgul de Crăciun Sibiu, Târg de Crăciun Cluj, Târgul de Crăciun Craiova, Vacanță de Crăciun, Târg de Crăciun Viena, Câte zile mai sunt până la Crăciun, Satul lui Moș Crăciun Predeal, Târg de Crăciun Budapesta, Târg de Crăciun Brașov
- Rețete: Ciocolată Dubai rețetă, Drob de miel rețetă, Rețetă pască, Rețetă pască fără aluat, Cremă de fistic rețetă, Socată rețetă, Babka rețetă, Rețetă socată 5 litri, Rețetă cataif
- Cum…? Cum se face ciocolata Dubai? Cum se votează? Cum arată buletinele de vot? Cum se vopsesc ouăle? Cum se face drobul? Cum se recalculează pensia? Cum arată sărăcia? Cum se alege viceprimarul? Cum arată fericirea mea? Cum aflu unde votez?
- Ce este…? Non-binar definiție, Ce este pe 24 aprilie 2024, Norovirus ce este, ARFID ce este, Ce este cataiful, Ce este Uber melc, Pinacotecă ce este, Ce este botulismul, Ce este MPox, Nuvelă definiție
- Idei: Idei de afaceri 2024, Idei rețete mâncare, Idei de afaceri mici, Idei cadouri Ziua Îndrăgostiților pentru el, Mărțișoare handmade idei, Idei tatuaje, Idei cadouri femei zi de naștere, Idei târg de toamnă școală, Idei amenajări băi gresie și faianță, Idei meniu săptămânal
- Investiții: În ce să investești în 2024, Aur de investiție, Cum investesc la bursă, A investi, În ce să investești 50.000 euro, În ce să investești sume mici, Cum să investești banii, În ce să investești în 2025, Sinonim investiție, Calculator randament investiție
Surse foto