Ploiești, oraș cunoscut drept capitala „aurului negru” din România, este un oraș situat la aproximativ 60 km nord de București. Este reședința județului Prahova. Este amplasat strategic pe vechi drumuri comerciale, între câmpie și munte.
Știați că?
Capitală a Imperiului țarist pentru 3 săptămâni
- Oraşul a fost, timp de trei săptămâni, capitala Imperiului ţarist. În primăvara anului 1877, în timpul războiului ruso-turc, ţarul Alexandru al II-lea și-a stabilit cartierul general la Ploieşti. A fost primit cu entuziasm de locuitorii oraşului. În afara ţarului, au fost găzduiţi toţi demnitarii importanţi ai imperiului. În total, peste 700 de persoane sosiseră de la Sankt Petersburg. Astfel, pentru aproximativ trei săptămâni, Ploieştii au devenit de facto capitala Imperiului Ţarist. Vila în care a fost cazat Țarul Alexandru al Imperiului Rus a aparținut fostului prefect Negulescu. Era situată pe Strada Fulgeanu. În acea perioadă, împăratul și suita sa nu au dus lipsă de apă caldă ori căldură. Băile vilei erau dotate cu chiuvete și căzi de baie racordate la un sistem propriu de izometrie din plumb, conectat la boilere pentru apă caldă. Încălzirea odăilor vilei era de asemenea asigurată de godine, sobe de teracotă și seminee, alimentate ca și boilerele băilor, cu lemne.
Orașul lui ce bei?
- Este cunoscut, din motive întemeiate, cu nume precum „Oraşul lui ce bei?“ sau „Cimitirul bombardierelor“. În perioada interbelică, în oraş funcţiona o cârciumă la aproximativ 200 de locuitori. Astfel că devenise obișnuit ca ploieștenii să se salute pe stradă cu întrebarea “Ce bei?” în loc de ”Bună ziua”. Într-un oraş pestriţ, dar în acelaşi timp cosmopolit, centru industrial şi comercial al României, birtul era locul în care ploieştenii își petreceau timpul liber.
- La 1 august 1943, aviaţia americană a întreprins primul atac masiv, de la joasă înălţime, asupra facilităţilor petroliere ale oraşului. Raidul aerian nu şi-a atins scopul deoarece nu s-a înregistrat o micşorare a capacităţii globale de producţie şi rafinare a petrolului. Însă a însemnat cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de aviația SUA într-o bătălie aeriană. Astfel, Ploieștiul a devenit cunoscut drept „Cimitirul bombardierelor”, mai târziu piloţii americani numind această zi „Duminica Neagră”.
- În martie 1960, Hipodromul de Trap din Bucureşti a fost mutat într-o singură noapte la Ploieşti. Fusese ordinul lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Prima cursă hipică a fost organizată la Ploieşti în 1961.
Simfonia ploieșteană
- În 1963, muzicianul Paul Constantinescu a compus „Simfonia ploieşteană”, astfel că Ploieştiul a devenit singurul oraș din România care are propria simfonie. Întrebat de ce a compus o simfonie dedicată oraşului natal, Paul Constantinescu a răspuns: „Când urbea mea natală mă primeşte cu braţele deschise şi taie viţelul cel gras, cum pot eu să-i răspund? Cu slabele mele puteri, prin ceea îmi este mai la îndemână, prin muzică!”
- În primăvara anului 1969, Ploieştiul a găzduit primul festival de jazz din România în incinta Palatul Culturii. Interzis de regimul comunist în anii următori, festivalul a fost reluat în anul 2005 de către o mână de pasionaţi din oraş. Găzduit în prezent de Filarmonica „Paul Constantinescu”, evenimentul a reuşit în fiecare an să anime viaţa culturală a oraşului. A adus la Ploieşti nume importate din istoria jazz-ului.
- Se află la doar 60 km de Capitală și are, mai degrabă, o imagine defavorabilă, de oraş industrial şi cu un potenţial turistic redus aproape la zero. Puţinii ştiu însă că, bombardamentele din Al Doilea Război Mondial au distrus majoritatea clădirile istorice. Acestea nu au mai fost refăcute, oraşul pierzând astfel mult din zestrea imobiliară. La acest dezastru s-au adăugat sistematizarea comunistă şi cutremurul din 1977.
Primul primar
- Primul primar al Ploieștiului se numea Ion Rahtivan și a deținut, în anul 1831, un mandat de numai 2 luni. Etimologia cuvântului “rahtivan” este “slujbaș însărcinat cu ținerea rafturilor la caii domnești, grăjdar domnesc, cămăraș de rafturi”
- Scriitorul Constantin Dobrogeanu Gherea a fost deținătorul celui mai renumit restaurant din Ploiești. Fusese înființat chiar de el în incinta Gării de Sud. Restaurantul Gării a fost vizitat și lăudat de-a lungul timpului de personalități ale vremii cum ar fi: Caragiale, Vlahuţă, Delavrancea sau chiar de Regele Carol. Numele real al lui Gherea era Solomon Katz (în limba ucraineană Mihail Nikitici Kass). Iar Restaurantul Gării din Ploiești rivaliza la vremea respectivă chiar și cu renumitul Restaurant Capșa din București.
Prima rafinărie
- În primăvara anului 1857, frații Mehedințeanu au inaugurat la Ploiești prima rafinărie de petrol din lume. „Fabrica de gaz” a fost construită special pentru a furniza Bucureştiului petrolul lampant necesar iluminatului public. Şi, astfel, Bucureştiul a fost primul oraş din lume iluminat public cu petrol lampant. Ploieştiul a fost luminat în 1860.
Republica de la Ploiești
- Pe 8 august 1870, elita locală a pus în acţiune planul mai multor oraşe de a schimba domnitorul străin cu unul român. „Republica de la Ploieşti”, la evenimentele căreia a participat şi I.L. Caragiale, s-a încheiat după câteva ore, când iniţiatorii revoluţiei ploieştene au fost arestaţi de soldaţii sosiţi de la Bucureşti. Capul mişcării antidinastice, avocatul şi ziaristul Alexandru Candiano Popescu a devenit, la zece ani de la eveniment, adjutantul regelui Carol I. Republica de la Ploiesti a fost ultima manifestare a spiritului revolutionar si o revolta impotriva agentilor modernrizarii.
Informații geografico-istorice
Orașul este situat la o altitudine medie de 150 m. A fost locuit încă din antichitate, având dovezi arheologice ce datează din epoca bronzului. Prima atestare documentară a orașului datează din 1599, în timpul domniei lui Mihai Viteazul, când apare ca un târg important. De-a lungul secolelor, Ploieștiul a evoluat datorită amplasării sale. Descoperirea și exploatarea petrolului în secolul al XIX-lea au dus la o dezvoltare rapidă a industriei și economiei locale, transformând orașul într-un important centru petrolier la nivel european.
Informații culturale
- dramaturgul Ion Luca Caragiale, născut în județul Prahova, a studiat la Ploiești. A fost inspirat de atmosfera și oamenii locului în scrierile sale. Se spune că unele dintre personajele sale celebre, cum ar fi Tipătescu sau Ghiță Pristanda, au fost inspirate de personalități reale întâlnite în Ploiești. Casa memorială „Ion Luca Caragiale” este un loc important în oraș, atrăgând pasionați de literatură din întreaga țară.
- Nichita Stănescu – considerat unul dintre cei mai mari poeți contemporani români, s-a născut și a crescut în Ploiești. Orașul este prezent în multe dintre operele sale. Iar Parcul Nichita Stănescu și Casa Memorială sunt locuri de omagiere a marelui poet.
Povești și legende despre Ploiești
Există o veche legendă ploieșteană care spune că orașul își trage numele de la un cioban pe nume Ploaie. Acest și-ar fi așezat stâna în aceste locuri. Legenda spune că Ploaie s-ar fi stabilit aici datorită izvoarelor de apă pură și a pământului fertil. A creat astfel nucleul primului așezământ. Mai târziu, în perioada interbelică, Ploieștiul era cunoscut ca „Orașul celor 1000 de baruri”. Era eviden faimos pentru viața sa culturală și boemă. A devenit și loc de întâlnire al multor scriitori și artiști ai vremii. Iar unii spuneau că „viața e mai dulce la Ploiești”.
Obiective turistice în Ploiești
Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”
Unic în România, muzeul adăpostește o colecție vastă de ceasuri, de la modele medievale până la ceasuri artizanale din epoca modernă. A fost inaugurat în 1963, un an bun pentru cultura ploieșteană. Poartă numele profesorului care a pus bazele acestei colecții impresionante. Este singurul muzeu din Europa de est dedicat ceasului. Din 1972, Muzeul Ceasului este găzduit în Casa Luca Elefterescu. Aici s-a desfăşurat şi primul Revelion din Ploiesti. În prezent este cel mai vizitat muzeu al Ploieştiului, cu peste 35.000 de vizitatori anual.
Biserica Sfântul Ioan Botezătorul
A fost construită în 1842. Este una dintre cele mai vechi biserici din oraș, având o arhitectură impresionantă și o mare valoare istorică.
Casa Memorială „Nichita Stănescu”
Este un loc unde vizitatorii pot descoperi amintiri din viața marelui poet și pot explora documente și manuscrise originale.
Parcul „Constantin Stere” din Bucov
Situat la câțiva kilometri de Ploiești, este un loc de relaxare preferat de localnici și turiști, cu un lac, grădini frumoase și o mini grădină zoologică.
Monumentul Eroilor din Războiul de Independență
Dedicat eroilor ploieșteni căzuți în Războiul de Independență, acest monument este un loc important pentru memoria istorică a orașului.
Surse foto